Kotor – Održana promocija knjige ,,Glasovi iz Doklee“ Miraša MartinovićaKnjiževni program, promocija knjige ,,Glasovi iz Doklee“ crnogorskog književnika Miraša Martinovića održana je u organizaciji OJU ,,Muzeji“ Kotor u prostoru Galerije solidarnosti. Pored autora Miraša Martinovića, učesnici programa su bili pisac i književni kritičar Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević“ sa Cetinja i ispred ustanove Marina Dulović u ulozi moderatorke ove večeri. Ona je na početku pozdravila prisutne i upoznala sa programom književne večeri kao i ostalim dešavanjima koja su obilježila mjesec decembar u OJU ,,Muzeji“ Kotor i najavila sledeće događaje.

Nakon uvodne riječi prustnima se biranim riječima obratio direktor ustanove mr Dušan Medin koji je zahvalio učesnicima i zaželio uspješno veče.

Knjiga ,,Glasovi iz Doklee“ koju čini 35 proznih tekstova, predstavlja sintezu poetike i višedecenijskog autentičnog književnog rada što Martinovića izdvaja među crnogorskim piscima i daje mu zapaženo mjesto u vrhu crnogorske literature. Njegove knjige predstavljaju svojevrsnu enciklopediju znanja, činjenica i događaja. Istaražujući našu istoriju on djeluje na našu sadašnjost ali nam otvara i vrata budućnosti. On čuje glasove, identifikuje se sa istorijskim ličnostima i aktuelizuje u stvarnosti događaje minulih vremena a činjenice kojima potkrepljuje svoje ogromno znanje izviru iz piščeve melanholije koja živi u njemu potkrijepljena i inspirisana pogledom na more, nebo i plavetnilo čarobnog bokokotorskog zaliva u kojem stvara, živi i mašta“ – istakla je Dulović. Na pitanje otkud interesovanje za antiku Martinović je na svoj osoben pripovjedački način pojasnio: ,,Antika je svuda. Smisao treba naći i osjetiti. Ona je vrijednost, sabirno i zaokruženo stanje. Ona je iskustveno vrijedna. Ako nosi velike univerzalne poruke, ona je uvijek antička. Shvatio sam da je antika ovdje, na ovim obalama u Kotoru, Budvi, Risnu, u Doklei, kojom se bavi ova knjiga. Toliko naroda se smjenilo ovdje, na ovim prostorima i svi su ostavili duboki trag. I to je zaista jedno i fantastično pismo koje ja pokušavam da dešifrujem na neki način. Grad Doklea imaginarna i stvarna, iako porušena mnogo puta u hiljadu godina, ostala je civilizacijski pečat u srcu ove zemlje, na licu zemlje, u našoj duhovnoj sferi i pojedinačnoj memoriji. I kada se učini da je izbrisana, ona se ponovo pojavi kroz tragove, knjige i snove“.
Bogić Rakočević je prisutne upoznao sa cjelokupnim stvaralaštvom Miraša Martinovića, njegovim dugogodišnjim djelovanjem. U osvrtu na knjigu ,,Glasovi iz Doklee on je istakao: “Miraš potiče iz jednog kraja u kome je pričanje i pripovjedanje usađeno u genetski kod ljudi. Ta Limska dolina je iznjedrila veoma važne pisce koji veoma upečatljivo i prepoznatljivo bilježe crnogorsku knjževnost 20. vijeka. Govoreći o savremenoj crnogorskoj književnoj sceni, možemo izdvojiti neke autore koji su prepoznatljivi po svom tematskom interesovanju, te objavljenim knjigama. Jedan od njih je svakako Miraš Martinović koji u kontinuitetu slijedi književne modele zasnovane na antičkim temama i dijelom fascinirajućim pejsažim. Riječ je dakle o piscu koji godinama dinamično bilježi ovdašnji književni prostor svojm romanima, pjesmama i esejima.To je reaktualizacija vremena. Martnović je opčinjen antičkim mjestima i građevinama na našim prostorima. On ih u našoj mašti oživljava iznova gradeći kule i gradove, obanavljajući davno zaboravljena mjesta. Koja u našoj vertikali imaju vrijednost pogubljenih bisera. Nova knjiga ,,Glasovi iz Doklee“ su na tom fonu. Niz podataka iz naše istorije i kulture. Od glasova stvara istoriju, obnavlja je. On to radi slikovito, kao da teži ne samo sistematizaciji istorijskih slojeva, nego i njihovom oživljavanju a potom konzervaciji. On se nameće kao stručnjak za procjenu umjetnina. Ova knjiga nam osvjetljava mnoštvo naših identitetskih nedoumica“

Veče je održano pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Kotor.