Kotor – Otvorena izložba Đeljoša Đokaja u Galeriji solidarnostiU četvrtak, 07. marta 2019. godine, u Kotoru, u Galeriji solidarnosti, otvorena je samostalna izložba slika akademskog slikara Đeljoša Đokaja (1930–2006).

Izložba je organizovana kao rezultat uspješne saradnje OJU „Muzeji“ Kotor i JU Muzeji i galerije Podgorice, koja je uspostavljena mnogo ranije, sa tendencijom njenog daljeg intenzivnog razvoja, na obostrano zadovoljstvo, kako su to sinoć i istakli Dušan Medin, direktor OJU „Muzeji“ Kotor i Sead Đokaj, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice.

Dušan Medin, direktor OJU „ Muzeji“ Kotor pozdravio je na početku prisutne, a posebno direktora i kolege iz JU Muzeji i galerije Podgorice, te zahvalio na iniciranju saradnje i podršci u relaizaciji samostalne izložbe Đeljoša Đokaja u ovom gradu. Tom prilikom posebno je pozdravio projekat organizacije više Đokajevih izložbi tokom aktuelne godine u nekoliko crnogorskih gradova, istakavši zadovoljstvo što je i kotorski Muzej dio tog značajnog projekta. Takođe, kazao je i da je u pitanju prva gostujuća izložba u Galeriji solidarnosti tokom 2019. godin, te najavio bogat program koji će se realizovati narednih mjeseci u ovoj Gleriji, kao i u ostalim organizacionim jedinicama OJU „Muzeji“ Kotor.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj, istakao je veliko lično i profesionalno zadovoljstvo što je JU Muzeji i galerije Podgorice u saradnji sa OJU „Muzeji“ Kotor organizovala ovu izložbu u Galeriji solidarnosti. Zahvalio se svima koji su izdvojili vrijeme da budu prisutni  na ovom događaju, a posebnu zahvalnost je iskazao kotorskom Muzeju i novom rukovodstvu koje je prepoznalo potrebu nastavka uspješne saradnje.

Izložbu je otvorila mr Selma Đečević, akad. slikarka i teoretičarka savremene umjetnosti, kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice, koja je u svom obraćanju istakla da Đokajev obiman umjetnički opus koji podrazumijeva štafelajno i zidno slikarstvo, grafiku i crtež, svjedoči o raritetnom stvaralačkom potencijalu ovog umjetnika. Kako je za svog života ostavio impozantan broj djela rađenih u tehnikama duboke štampe, to izložba u Kotoru, stoga predstvalja samo jedan od mogućih presjeka njegovog stvaralaštva. Đečevićeva je primijetila da je na gotovo svim radovima primjetan  uticaj podneblja – genius loci prikazan specifičnim načinom koji odaju utisak utrnulih sjećanja. Jer cjelokupna stvaralačka snaga crpila se iz zavičaja. Svakako da se lokalni motiv tansponovao u univerzalne poruke, koje su svoj put do posmatrača pronalazile, ne samo dijelom Jugoslavije, već i šire, što još jednom svjedoči o značaju Đokajeve umjetnosti i njegovom neosporno značajnom mjestu u likovnoj umjetnosti Crne Gore.

Otvaranje i tok same izložbe pratila je prijatna atmosfera, pa su posjetioci pored uživanja u autentičnom enterijeru Galerije solidarnosti, i izloženim radovima Đeljoša Đokaja počastvovani i muzičkim dijelom programa u izvođenju moderatorke večeri, Marine Dulović, pijanistkinje i muzejske pedagoškinje OJU „Muzeji“ Kotor, čime je cjelokupan događaj dobio poseban pečat.

Izložba će biti otvorena za javnost do početka aprila 2019. godine.