Kotor – Otvorena izložba grafika “Odsutna prisutna linija”

Izložba grafika “Odsutna prisutna linija”, čiji su autori Zlatko Vujović i Ivan Stanković, akademski umjetnici sa Cetinja, otvorena je sinoć (utorak, 9. jun) u Galeriji solidarnosti u Starom gradu u Kotoru.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Marina Dulović, otvarajući izložbu, iskazala je zadovoljstvo pokretanjem kulturnog života u Kotoru nakon epidemije izazvane virusom COVID-19, te prisustvom velikog broja posjetilaca.

“Nakon  protekla tri mjeseca, vjerujem da je ovo naš novi početak na polju kulture, kakav Kotoru i dolikuje. Vjerujem da će i u budućnosti Kotor ostati grad kulture i umjetnosti. Umjetnicima zahvaljujem što su našli vremena i prostora da svoje linije, koje su pojam u geometriji i osnov crteža, objedine u formu i daju nam zadatak da posmatramo i primjećujemo. To je njihov izraz, ideja, oblik i stvaralaštvo, a za nas veliki zadatak da prepoznamo ono što su htjeli da poruče”, istakla je Dulović.

Predstavljanje grafika Vujovića i Stankovića dio je ovogodišnje izložbene sezone u Galeriji solidarnosti, koju je selektovao Umjetnički savjet pod vođstvom predsjednice i istoričarke umjetnosti Ljiljane Zeković.

“Čini mi izuzetno zadovoljstvo i čast da vas pozdravim u ime Opštinske javne ustanove “Muzeji” u čijem reprezentativnom prostoru Galeriji solidarnosti večeras otvaramo ovu izložbu. Drago mi je što imamo mogućnost da vrata otvorimo domaćim umjetnicima, onima koji ne prestaju da rade i čekaju svoju priliku. Na programu je grafika, stara i plemenita umjetnička vještina koja prožima svu likovnost i koja u savremenom trenutku dobija na sve većem značaju. Obaveza naše ustanove je da taj značaj i prepozna. Hvala Zlatku Vujoviću i Ivanu Stankoviću, hvala i vama što ste došli. Želim vam da se osjećate prijatno u Galeriji solidarnosti i da izložbu vidi što veći broj ljudi”, kazala je mr Slađana Mijanović, direktorka OJU “Muzeji” Kotor.

Zlatko Vujović i Ivan Stanković u rodnom su Cetinju završili Srednju likovnu školu “Petar Lubarda” i diplomirali u klasi profesora Velja Stanišića na Odsjeku za grafiku i strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju u Bosni i Hercegovini.

“Kotor je bastion jedinstvene mješavine različitih kultura. Zaista je zadovoljstvo izlagati u gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a, gradu muzeja, kulture i umjetnosti”, istakao je Ivan Stanković.

Program otvaranja izložbe, koja se može pogledati narednih četrnaest dana, vodila je mr Jelena Radonjić, kustoskinja OJU “Muzeji” Kotor.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + 2 =