Kotor – Otvorena izložba likovnih radova Ratka ŠoćaU utorak, 10.09.2019. godine, u kotorskoj Galeriji solidarnosti otvorena je izložba likovnih radova akademskog slikara Ratka Šoća pod nazivom „Fantastika – slike i crteži“ koja je u organizaciji OJU „Muzeji“ priređena povodom 60 godina umjetničkog stvaranja ovog crnogorskog stvaraoca koji živi i radi u Vrbasu. U prisustvu potpredsjednika Opštine Nenada Vukadinovića i sekretarke za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marine Dulović, likovnu publiku je u ime organizatora najprije pozdravila kustoskinja Jelena Radonjić koja je podsjetila da je Ratko Šoć već izlagao u istom prostoru na svečanom otvaranju Galerije solidarnosti 2012.godine.

„Zapitam se ponekad kada me sjećanje pozove na druženje kako opstojava taj umjetnički plamen koji je prije 60 godina zapalio naš likovni velikan Ratko Šoć, kako plamti snažno i iskri koliko god se godine množile” – rekao je otvarajući izložbu novinar Slavko Mandić, direktor „Skala Radija”, i dodao: „Možda je odgovor u činjenici da je Šoć duhovnost napajao na poju crnogorskog krša koji su klesale munje i gromovi komponujući melodramatičnost u tom simfonijskom spoju neba i zemlje i mora i krša. Punih 60 godina druže se nadahnuto i sa stilom šutan i umjetnost, prvenstveno likovna, ali odmah za njom i ona rastočena lirika kojom je uspijevao što ni vasioni nije. Zaustavio je Dunav i skazaljke stare i tako pjesmom ušao u legendu, u trajanje koje će naslijediti buduće generacije.” Mandić se ovom prilikom prisjetio godina druženja sa Šoćem i nizom umjetnika, ali i dao svoju ocjenu ekspresivnosti umjetnikovog stvaralaštva. „Večerašnja izložba Fantastika – slike i crteži Ratka Šoća spoj je epske karakterologije likova iz Njegoševog Gorskog vijenca, izbrazdanih od sumorne svakidašnjice nastale u vremenu kada je teško bilo čojski opstati, pa kao da je na obrazu junaka brazda utrla put kao jedini svjedok silnih stradanja i borbi, ali i lirike, one nježne tananosti u kojoj se pojavljuje žena sa svojim čarima i zanosom na koje umjetnik ne ostaje imun. Kod Šoća je priča u pozadini stvaranja, ona istinska, iskrena, sa svom uzburkanom poetikom koja se osjeti pri svakom potezu kičice iza koje ostaje jasan trag nerva kao poruka umjetnikovih unutrašnjih nemira” – kazao je Mandić i dodao:  „Šoć je istinski crtač i on je na tom terenu svoj na svome. Njegov crtež ima onu nestvarnu dramatiku, hirovitost i buntovačku snagu koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. On je poruka iz koje se crpi zaključak. Moj zaključaj je da je šutan podjednako veliki umjetnik kao što je čovjek i prijatelj. Njegova duhovnost je inspiracija nakon koje jača žeđ i potreba za napajanjem. Ko to razumije, bogatijiji je i san mu je zdraviji” – zaključio je Slavko Mandić i izložbu proglasio otvorenom.

Ratko Šoć se toplo zahvalio organizatoru OJU „Muzeji” na načinu, ljubavi i strpljenju da u saradnji obilježe 60 godina umjetničkog rada. On je naglasio da izložbu posvećuje dragim ljudima koji više nisu među živima, sestri Radmili, zetu Marku i sestrični Ratki, a potom se prisjetio svojih kotorskih izložbi. „Prvu samostalnu izložbu imao sam u Kotoru prije 40 godina, ali svečanost se odložila zbog katastrofalnog zemljotresa. Zahvaljujući jednom agilnom rukovodiocu Kulturnog centra pjesniku Žarku Mališiću, izložba je priređena kad su se stekli uslovi. Druga moja samostalna izložba desila se na Pjaci od oružja u galeriji Stari grad. Tamo sam imao čast da mi izložbu otvori jedan divan i plemenit čovjek, akademik, profesor i veliki poznavalac likovne umjetnosti gospodin Rajko Vujičić koji nažalost nije više sa nama, ali je uvijek u našim uspomenama. Moje izložbe u galeriji Stari grad otvarali su pjesnikinja Dubravka Jovanović, pjesnik Milan Kosović, novinar i publicista Slavko Mandić koji je u neku ruku i moj lični prijatelj i biograf. Došlo je bilo vrijeme da se ukine umjetnost u ovom gradu za vrijeme neke vlasti i ukinuli su tu galeriju i prostor dali Telekomu. Galerija na Trgu od oružja predata je bez oružja, ali sve po zakonu. Kako bi diplomata, mislilac i pisac Nikolo Makijaveli rekao: Ono što zakon dozvoljava, čast zabranjuje. Ali bilo je sve po zakonu… Nakon toga vrata otvara galerija Ticijan koja je, u saradnji sa Pomorskim muzejom pod vođstvom gospođe Mileve Pejaković Vujošević, napravila moju izložbu. Godine 2012. izložbu je u Galeriji solidarnosti priredila istoričarka umjetnosti gospođa Marija Mihaliček koja je uradila jednu sintezu povezavši oko posmatrača i potez slikara što mi je jako drago i ja joj se na tom tekstu i danas zahvaljujem” – kazao je Šoć i dodao da je izlagao u Malom Iđošu, Lovćencu, Parizu, Montrealu, Gospođincima, Marseju, Rimu, Palermu, Firenci, Moskvi i drugim gradovima. Za kraj svog obraćanja Ratko Šoć se šaljivo prisjetio djetinjstva i školovanja. „U doba mog djetinjstva na Cetinju onoga kome nije išla škola davali su ga u konobare, političare i slikare i mene zapade da budem slikar. Završih tako umjetničku školu u Herceg Novom, pa akademiju u Novom Sadu, a 1976.godine kao stipendista italijanske vlade bio sam na rimskoj akademiji u majstorskoj radionici profesora Montija. I moja biografija sasvim je jednostavna. More mi je dalo dubinu, Vojvodina širinu, a Crna Gora visinu” – završio je svoje prigodno obraćanje kotorskoj likovnoj publici akademski slikar Ratko Šoć.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Dušica Kordić na violini i Nikola Vučković na klaviru izvodeći džez kompoziciju „Plavi preludij”.

Podsjetimo, zainteresovani će izložbu „Fantastika – slike i crteži” autora Ratka Šoća moći da pogledaju do 5.oktobra u Galeriji solidarnosti.