Kotor – Otvorena izložba “Pređu u spomen”

 

Palata Pima - Galerija solidarnosti

 
 

Pavle Goranović, ministar kulture, sinoć je u Galeriji Solidarnosti u Kotoru otvorio izložbu “Pređu u spomen“, posvećenu glumcu Predragu Vušoviću.

 

kotor-pavle-goranovic-otvara-izlozbu

 

Izložba je kustoski projekat umjetnice Jagode Buić i Društva za kulturnu saradnju Perun iz Zagreba.

Ministar Goranović je, otvarajući izložbu “Pređu u spomen” ukazao na sponu stvaralaštva Jagode Buić i Predraga Pređa Vušovića – njihovo, kako je rekao, mediteransko utočište – “onu polaznu tačku koja obezbjeđuje poseban senzibilitet za intenzivno prožimanje raskošnih elemenata prirode i vrhunskih dostignuća kulture”.

“Pređovo bogato životno iskustvo, koje se tako intenzivno odvijalo u jeziku, nagnalo ga je da se i sam okuša u onom najesecijalnijem jezičkom iskazu – u stihovima. I tu se Pređo pokazao kao dosljedan predstavnik mediteranskog duha, vješto sažimajući jezičko i iskustveno obilje u kroki pjesničke forme začinjene finom ironijom i pitkim humorom”, istakao je ministar Goranović.

 

kotor-izlozba-predju-u-spomen-1

 

Prisutnima se na otvaranju izložbe obratio i Andro Radulović, direktor OJU “Muzeji“ Kotor. On je zahvalio autorki izložbe, Jagodi Buić na angažovanju u realizaciji ovog projekta, navodeći da je njime na poseban način vratila vjeru u vječnost i ljubav. „Jer ovom izložbom poručujemo Pređi da smo i dalje sa njim, da smo ovdje zbog njega, duboko zahvalni njegovom djelu”, dodao je Radulović.

Stihove Pređa Vušovića recitovao je reditelj Petar Pejaković.

Izložbom koja je nakon Dubrovnika postavljena u Kotoru, obilježava se pet godina od smrti glumca Predraga Pređa Vušovića.

 

kotor-izlozba-predju-u-spomen-2

 

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture, OJU “Muzeji” Kotor i Društvo za kulturnu suradnju Perun iz Zagreba.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 7 =