Kotor – Otvorena izložba slika Draga Dedića

Galerija solidarnosti u Kotoru - 2

U četvrtak, 14. avgusta 2014. godine, u Galeriji solidarnosti, palata Pima, u Kotoru, otvorena je izložba slika Draga Dedića.

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 1

Organizator izložbe Opštinska javna ustanova Muzeji Kotor, posjetiocima izložbe je priredila dvostruko zadovoljstvo – uživanje u likovnom stvaralaštvu Draga Dedića, a takođe i u muzičkoj umjetnosti sa kojom je započela izložba nastupom profesorica Muzičke škole iz Kotora Andree Petrović, flauta, Tamare Knežević, flauta, i Dragane Krgović, klavir.

Nastup profesorica Muzičke škole Kotor

Na otvaranju izložbe  govorili su Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti, Andro Radulović, direktor OJU Muzeji Kotor i Slavko Mandić, novinar.

Otvaranje izlozbe Draga Dedica u Kotoru

Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti je govorila o likovnom stvaralaštvu Draga Dedića. “Breme vremena i memorije iz djetinjstva i mladosti poneseno iz zavičaja, ta trajna duhovna i emotivna spona sa Crnom Gorom, postalo je i ishodište njegovog slikarstva. Dedić je svoju osobenu likovnu poetiku sazdao na tim istrganim prizorima iz života, događajima, ličnostima, na melanholiji i nostalgiji svijeta koji je ostavio”, naglasila je Marija Mihaliček. Više u video zapisu.

Marija Mihalicek

Andro Radulović, direktor OJU Muzeji Kotor, izrazio je zadovoljstvo što su radovi Draga Dedića nakon Pariza i drugih gradova svijeta, izloženi u Kotoru. Više u video zapisu.

Andro Radulovic

Izložbu slika Draga Dedića je otvorio novinar Slavko Mandić. “On stvara lakoćom, koju mogu samo umjetnici visokog etičkog ritma i lake ruke koja ima direktnu komunikaciju sa izvorištem života, odakle sve počinje. Upravo tu je slikar pronašao svoju osobenost, svoj put i pravac odakle su prohodali likovi koji nas s pravom podozrivo gledaju. Oni i slikar trebaju se uzajamno i čini se nekako da su jedni drugima sasvim dovoljni” – kazao je između ostalog Slavko Mandić. Više u video zapisu.

Slavko Mandic

Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Školovao se na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu a studije je nastavio u Beogradu. 1967. godine odlazi  za Pariz gdje nastavlja da se intenzivno bavi slikarstvom.
Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji »Lambert« u centru Pariza, na ostrvu Sen Lui. Od tada permanentno slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj i drugim zemljama, a posebno na poznatim salonima: »Salon ACAM«, »Salon d’Automne«, »Figuration Critique«, »Salon d’Hiver«, »Salon des Artistes Independants«, »Salon de Mai«, »Salon Societe Nationale des Beaux Arts«, »Salon Comparaisons«, »Salon Societe des Artistes Francais«, »Salon Fantastique«, »Salon des Grands et Jeunes d’Aujourd’hui«.

Do sada je priredio trideset sedam samostalnih a učestvovao je na gotovo tri stotine pedeset grupnih izložbi u Francuskoj i inostranstvu.
Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo.

Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Libanu, Koreji.

Član je »Maison des Artistes« od 1977.  i Udruženja likovnih umujetnika Crne Gore od 1983. godine. Član je organizacinih komiteta »Salon d’Automne« i »Figuration Critique«.

Stalno živi i stvara u Parizu a povremeno i u Budvi.

Drago Dedic

VIDEO ZAPIS

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 2

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 3

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 4

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 5

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 5 Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 6

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 7

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 8

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 9

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 10

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 11

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 12

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 13

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 14

Izlozba Draga Dedica u Kotoru - 15

POSJETIOCI IZLOŽBE

Posjetioci 1

Posjetioci 2

Posjetioci 3

Posjetioci 4

Posjetioci 5

Posjetioci 6

Posjetioci 7