Kotor – Otvorena izložba Tamare ĆetkovićU utorak, 25. juna 2019. godine, u Kotoru, u Galeriji solidarnosti, svečano je otvorena samostalna izložba plakata i digitalnih grafika Tamare Ćetković, vizuelne umjetnice iz Slovenije.

Na samom početku programa, Mirjana Vukasović pozdravila je prisutne u ime OJU „Muzeji“ Kotor, poželjela im dobrodošlicu i bliže ih upoznala sa biografijom Tamare Ćetković: „U pitanju je umjetnica crnogorskog porijekla, rođena 1971. u Ljubljani. Nakon završene Srednje škole za dizajn i fotografiju (SŠOF, modni dizajn) studirala je na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn (ALUO, dizajn vizuelnih komunikacija). U kontinuitetu 25 godina aktivna je u nezavisnoj profesiji grafičkog dizajnera sa statusom samostalnog kulturnog radnika. Radila je kao grafički dizajner i umjetnički direktor od 1994. sa mnogim reklamnim agencijama i kreativnim studijima: New Moment, AV Studio, RMV, Studio 37, POP TV, Nune Produkcija i na mnogim regionalnim i međunarodnim dizajnerskim i umjetničkim projektima. Živi i radi u Ljubljani.“ Vukasović je podsjetila da je u pitanju 21 rad (print) većih dimenzja (70 x 50 cm), kao i prateća video prezentacija na monitoru, te da je organizatorka i koordinatorka ove izložbe mr Jelena Radonjić, kustoskinja OJU „Muzeji“ Kotor.

Izložbu je zvanično otvorio mr Janko Ljumović, producent i profesor Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, koji je tom prilikom rekao sljedeće: „Nove umjetničke prakse odavno su unutar sebe integrisale polje dizajna. Grafički dizajn i konceptualna umjetnost u simbiozi ili pojedinačno redefinišu mnoga tradicionalna poimanja umjetnosti, društva, kulture, politike, ekonomije. U svim tim poljima zatrpani smo porukama koje upravo u formi plakata uživo ili sa ekrana dopiru do nas. Postavlja se pitanje kako u toj hiperprodukciji sadržaja pravimo izbor ili možda poput Tamare Ćetković pravimo svoj paralelni svijet, svijet medijske ekologije, odnosno stvaramo potrebu da živimo uređeniju medijsku stvarnost. A kada kažemo medijsku onda i svaku drugu stvarnost. Radovi Tamare Ćetković predstavljaju kompleksan odgovor na mnoštvo pitanja koja ulaze u polja različitih identiteta. Oni uspostavljaju vrlo osobenu kulturu sjećanja koja snagom konstruisanog vizuelnog sadražaja uključujući riječi, simbole, fotografiju, logotipe, citate tvori simboličku geografiju koja nadilazi postojeće granice stvarnosti.“

U završnici programa kratkim govoroom obratila se autorka Tamara Ćetković, koja je istakla zadovoljstvo što izlaže u Crnoj Gori, odakle porijeklom i potiče, a posebno što je mjesto njene izložbe upravo u Kotoru, gradu poznatom po njegovanju kulture i umjetnosti. Tom prilikom, javno je zahvalila na saradnji i podršci da do ove izložbe dođe, i to prof. mr Janku Ljumoviću, Dušanu Medinu, direktoru OJU „Muzeji“ Kotor, mr Jeleni Radonjić, kustoskinji, kao i ostalima zapolenima u kotorskim Muzejima.

Izložba će biti otvorena za javnost do početka 20. jula ove godine.