Kotor – Otvorena izložba umjetničkih radova od vune „Sve boje Crne Gore”

Sve boje Crne Gore” – naziv je izložbe umjetničkih radova od vune koja je otvorena u utorak, 08.10.2019. godine, u Crkvi Svetog Pavla u Starom gradu. Autori/ke radova su učesnici/e istoimene međunarodne umjetničke kolonije koja je prošlog ljeta održana u Šavniku – etnolozi/škinje iz Zagreba i Nikšića, profesori/ce i student/kinje sa akademija iz Beograda, Lećea, Trebinja i Podgorice, kao i umjetnici/e iz Holandije, Švedske i Crne Gore. Razni predmeti od vune poput prostornih instalacija, skulptura i upotrebnih predmeta umjetnički su oblikovani i obojeni prirodnim bojama, a za bojenje su korišćeni jasen, breza, brć, orah i lukovina.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti i koordinatorka projekta Violeta Vukosavljević. „Ovogodišnja kolonija je, osim umjetničkog i stvaralačkog segmenta, imala akcentovan i naučno-edukativni karakter. Kroz organizovanje niza stručnih predavanja o biljkama, njihovim vrstama i primjeni nastojalo se naučno objasniti i približiti karakter biljnih vrsta koje mogu, u savremenim tehnološkim uslovima, poslužiti za korisnu primjenu, u ovom slučaju bojenje vune prirodnim bojama. U vremenu naglašenog uticaja na prirodnu sredinu (nažalost u većini negativnog) ovakvi projekti predstavljaju doprinos očuvanju ekoloških standarda i ukazuju na neophodnost jačanja veza sa prirodom i povratak prirodi. I ove godine prirodno bojena vuna je bila glavni materijal od kojeg su umjetnici pravili prostorne instalacije, skulpture, upotrebne predmete i različite umjetničke forme” – kazala je Vukosavljević.

U muzičkom dijelu programa prilikom otvaranja izložbe nastupio je harmonikaš Goran Ševaljević.

Radionica bojenja vune prirodnim bojama i tehnike suvog filcanja biće održana sjutra u Crkvi Svetog Pavla sa početkom u 12 sati. Učestvovaće učenici/e devetih razreda svih osnovnih škola u opštini Kotor, a radionicu će voditi Jelena Đukanović i Violeta Vukosavljević.

Organizator je OJU Muzeji” iz Kotora, a koloniju i niz izložbi pod imenom „Sve boje Crne Gore” organizovali su i pomogli Ministarstvo kulture Crne Gore, „Muzeji i galerije” Nikšić, Centar za kulturu Šavnik i Nacionalna turistička organizacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − sixteen =