Kotor – Otvorena izložba “Vrla nova normala” Miša Joskića


Izložbom “Vrla nova normala“ Mišo Joskić, jedan od najpoznatijih street art umjetnika u Crnoj Gori, predstavio se publici u Gradskoj galeriji Kotor. Joskić je prikazao 25 djela rađenih akrilnim bojama i sprejevima na platnu, uz video rad Ivana Kneževiča u kojem su sublimirani umjetnikovi radovi nastali u eksterijeru.

Izložbu je otvorila mr Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umjetnosti koja je u svom osvrtu istakla: “Joskićevo stvralaštvo je estetska igra oslonjena na aktivnost, intervenciju unutar datog konteksta ili diskursa ili stvaranje potpuno novog konteksta. Svojim postmodernim izrazom sažima mnoge uticaje – kolažiranje, humor, razigrano nepoštovanje, parodiju. Umjetnik aktivno komunicira sa društvenim prilikama i bavi se temama koje su aktuelne: pandemija, otuđenost, usamljenost, strah, ekonomska kriza, lockdown, podložnost medijskoj manipulaciji, masovna histerija. Svojim umjetničkim rješenjima Joskić pravi sponu između umjetnosti i društva, kako na idejnom, tako i na pojmovnom planu. Udaljava se od strogo studioznog crteža i grafičkog dizajna, oslanjajući se na eksperimentalni stvaralački izraz. Bliski su mu savremeni vidovi izvođenja (street art, skulpture velikih dimenzija u javnim prostorima, grafiti, kolaži, asamblaži) putem kojih uvijek šalje angažovane poruke.” Sam naziv izložbe “Vrla nova normala” povezan je sa jednim od najznačajnijih djela svjetske književnosti, “Vrli novi svijet” Oldousa Hakslija. Joskić ističe da “ima dosta te distopijske atmosfere u ovoj priči”, ali da je teoretičarka i istoričarka umjetnosti mr Maša Vlaović spoznala naziv postavke, a on ga sa oduševljenjem prihvatio. Ovaj izuzetno produktivni umjetnik posljednjih godina se ističe svojim radovima nastalim u javnim prostorima.  “Street Art mi je donio mnogo bolju komunikaciju sa publikom. Galerije, čini mi se, postaju prevaziđen koncept. Ipak odlučio sam da napravim izložbu poslije osam godina. Volim da radim velike formate, a to mi radovi na zidu omogućavaju. Dok sam pravio izložbu shvatio sam da mi mali format više ništa ne znači. Jednostavno ne znam šta ću sa njim osim, eventualno, da napravim skicu. Valjda sam, radeći velike površine, shvatio da mogu tako mnogo bolje da se izrazim”, naglasio je umjetnik.

Vlaović je u svom tekstu dodala: “Umjetnik je uhvatio duh vremena u kome živi, razumjevši da je umjetnost 21.vijeka svedena na ideju. Njegovo stvaralaštvo predstavlja namjeru i akciju koja najčešće nastaje u javnom prostoru kao svojstven kritički pravac koji podrazumijeva sljedeće odrednice: eklektika stilova, zaokret u uvjerenjima, ciljevima i oblicima izražavanja u odnosu na modernu umjetnost. Za razliku od moderne koja je bila elitistički orijentisana, postmoderna je donijela potpuni zaokret i jedan novi vid intertekstualnog prožimanja masovne i visoke umjetnosti. Ovaj pravac u umjetnosti postaje nekonzistentan i heterogen, a upravo to pokazuje i ova izložba(…) Umjetnik ima svoju misiju da aktivno učestvuje u mijenjanju svijeta i sredine u kojoj se nalazi. Ipak ova izložba je samo nagovještaj onoga što on zaista može uraditi. Njegov izraz treba premjestiti u javne prostore, napuštene fabrike, gradilišta i omogućiti mu djelovanje putem angažovanih sadržaja. Street art je segment koji pruža velike mogućnosti u pogledu dostupnosti i vidljivosti, a Mišo Joskić svojim kreativnim i lucidnim rješenjima može još mnogo doprinijeti u tom polju djelovanja.”

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 15.oktobra 2020. godine.

Mišo Joskić je rođen u Doboju, BiH. Srednju likovnu školu završio je na Cetinju, nakon koje upisuje Fakultet likovnih umjetnosti, takodje na Cetinju, odsjek Graficki dizajn. Oduvijek ga je zanimalo crtanje, slikanje, ilustracija i street art, kojim se uglavnom bavi, pored oslikavanja enterijera. Izlagao samostalno u Podgorici i Novom Sadu. Ovo je njegova treća samostalna izložba. Živi i stvara u Podgorici. Otac dva dječaka, Mata i Iva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 12 =