Kotor – Predstavljena monografija „Ostavština Italije na Crnogorskom primorju“Predstavljanja monografije „Ostavština Italije na Crnogorskom primorju“ autora mr Jovana J. Martinovića, održano je u poneđeljak, 11. februara 2019. godine, u Galeriji solidarnosti (OJU „Muzeji” Kotor).

Na predstavljanju monografije, čiji je izdavač Zajednica Italijana Crne Gore (2018), govorili su Dušan Medin, direktor OJU „Muzeji“ Kotor, Luka Celioli (Luca Zelioli), Nj. E. ambasador Republike Italije u Crnoj Gori i Aleksandar Dender, predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore.

U monografiji „Ostavština Italije na Crnogorskom primorju“ mr Jovan J. Martinović se primarno bavio arhitektonskim nasljeđem Venecije, od sredine XV vijeka do njenog pada 1797. godine. Stručno-naučnim storijama obuhvaćeno je deset gradova i naselja na primorju i u neposrednom zaleđu: Kotor (Cattaro), Perast (Perasto), Hergceg Novi (Castelnuovo), Tivat (Teodo), Budva (Budua), Sveti Stefan (Santo Stefano), Kastel Lastva ili Petrovac (Castel Lastua), Bar (Antivari), Svač (Sovacio) i Ulcinj (Dulcigno).

„Mr Jovan J. Martinović je istaknuti crnogorski i jugoslovenski arheolog-konzervator, dugogodišnji kulturni i javni poslenik“, kazao je Dušan Medin, naglasivši kako Martinović svojim pregalaštvom i stvaralaštvom već više od pola vijeka bogati ovdašnji kulturni ambijent.

„Njegovo je naučno nastojanje da kroz posvećen i minuciozan istraživački rad, pitkim i biranim vokabularom, uvezuje različite kulturne krugove, minule i sadašnje svjetove i epohe, što je i potvrdio kao plodan autor kroz više desetina publikacija, radova i tekstova”,  istakao je Medin.

Za monografiju, čija je posljednja cjelina spisak porijekla ilustracija, ambasador Luka Celioli (Luca Zelioli) podvukao je važnost Martinovićevog djela.

„Autor nam je ponudio kvalitetan sadržaj na sto stranica ove publikacije u kojoj smo dobili kvalitetan osvrt na samu Veneciju. To je zaista ostavština koja zaslužuje da bude otkrivena, zaštićena, unaprijeđena i na pravi način valorizovana. Ona je jako važna za nas Italijane koji smo direktni nasljednici onih koji su se zvali Venecijanci, isto tako i za same Crnorogrce koji su nasljednici italijanskog nasljeđa u Crnoj Gori. Ovo je zadužbina čitavog čovječanstva”, istakao je ambasador Italije u Crnoj Gori.

Aleksandar Dender je naglasio kako je Martinović autentični Kotoranin.

„Martinović je otkrio prvobitnu crkvu Svetog Tripuna iz IX vijeka i ostatke prve kotorske katedrale Svetog Đorđa sa krstionicom ispod crkve Sv. Matije iz VI vijeka i tako pomjerio svjedočanstvo istorije Kotora tri vijeka unazad. U trenutku kada Kotor gubi ne samo svoje građane već i svoj identitet, zahvaljujući njegovom radu mi i dalje imamo stalnu vezu sa nevjerovatno bogatom istorijom grada”, istakao je Dender.

Martinović zbog bolesti nije prisustvovao promociji, a putem pisma zahvalio je prisutnima na interesovanju i Zajednici Italijana Crne Gore na štampanju monografije.

U muzičkom programu učestvovala je ženska vokalna klapa „Belezza“ iz Tivta, dok je moderator na promociji bila Dolores Fabijan.

Organizatori predstavljana monografije bili su OJU „Muzeji“ Kotor i Zajednica Italijana Crne Gore.