Kotor – Završen Drugi festival knjiga


ZAVRŠEN DRUGI FESTIVAL KNJIGA – HUMANISTIKE, NAUKE I UMJETNOSTI U CRNOJ GORI, FESKK ,,PAZI ŠTO ČITAS’’ DODJELOM PRIZNANJA

U prostorijama staklene galerije Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” održan je Drugi festival knjiga – humanistike, nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, FesKK ,,Pazi što čitaš“, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, u organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, a po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u periodu od 6. do 8. septembra.

U okviru programa trećeg festivalskog dana organizovan je okrugli sto na temu ,,Pismenost danas – elementarna, akademska, digitalna”, kao i prezentacija tri izdanja koji su se našli na FesKK-u. Festival je zaokružen dodjelom priznanja autorima i izdavačima.

Okruglim stolom, koji je održan u multimedijalnoj sali Kulturnog centra, obilježen je Međunarodni dana pismenost, a ujedno ovim događajem Gradska biblioteka i čitaonica Kotor započela je program obilježavanja 70 godina od osnivanja.Moderatorka je bila prof. dr Ana Pešikan, psihološkinja. A učestvovali su: prof.dr Aleksandar Jerkov, profesor književnosti i upravnik Univerzitetske biblioteke ,,Svetozar Marković’’ u Beogradu, dr Andrijana Rabrenović, novinarka, direktorica Radija Bijelo Polje i saradnica u nastavi na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, dr Miomir Abović, kolumnista i urednik programa u Gradskoj biblioteci u Tivtu, dr Mirjana Blagojević, advokatica i Voislav Bulatović, novinar, dizajner i politikolog.

Od izdanja predstavljeno je:

I REGIONALNI FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI REFESTICON / Bijelo Polje

Na promociji je govorio u ime organizatora festivala Refesticon Dragić Rabrenović i urednica programa za mlade u Kulturnom centru ,,Nikola Đurković” Aleksandra Tomović.

II ANTIČKA BUDVA, zbornik radova / JU Muzeji i galerije Budve

O knjizi su govorili arheološkinja Vilma Kovačević i u ime budvanskih muzeja i galerija Ivana Domazetović

III KORA’LJICA SREBROM ZAKOVANA: POJ OD BUDVE I LJUTE PREMA RUKOPISU MIJATA SABLJARA IZ 1854. GODINE / JU Muzeji i galerije Budve / Zlata Marjanović

Na prezentaciji su govorili arhivistkinja Tina Braić Ugrinić i u ime budvanskih Muzeja i galerija Jelena Đakonović.

Internacionalni žiri i žiri grada domaćina, dodijelio je nagrade u tri kategorije: priznanje za knjigu koja ima trajnu vrijednost ili ostvaruje važan naučni doprinos, za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i za vrijedno reprint izdanje stare knjige koja ima obilježja neprolazne vrijednosti.

Nagrađeni izdavači od strane internacionalnog žirija u sastavu prof. dr Aleksandar Jerkov, prof. dr Dejan Ajdačić i Marijeta Radič su:

  1. Les Lauriers de la Montagne = Горски вијенац, Pierre II Pétrovitch Niégoch = Петaр II Петровић Његош

Nagrađeni autori od strane žirija grada domaćina u sastavu dr Ilija Lalošević, dr Vesna Mačić i dr Stevan Kordić:

  1. čni doprinos i trajnu vrijednost

Programski odbor Festivala dodijelio je priznanje za naučni doprinos u arhivskom istraživanju istorije Boke Kotorske Ljubu Mačiću i nagradu za doprinos obrazovno-inovativnoj praksi Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON u Bijelom Polju.

Festival je svečano zatvorio direktor Kulturnog centra, Vladimir Bujišić.

,,Iza nas su tri intezivna dana rada i iskreno se nadam da ste uživali u programu koji smo Vam priredili. Mogu reći da sam sa zadovoljstvom prihvatio organizaciju ovogodišnjeg izdanja Festivala, a posebno želim da ova manifestacija zaživi i postane tradicionalna u našem gradu”, kazao je Bujišić.

U pratećem dijelu programa svoj sastav o baki Mileni inspirisan izložbom Istorije koje nema koju je imao priliku da pogleda na FesKK-u, pročitao je Ivan Vuković, učenik VII razreda OŠ ”Njegoš” iz Kotora.

Podsjetimo, tokom trodnevnog programa održano je petnaest promocija vrijednih izdanja crnogorske nacionalne produkcije. Posjetioci su imali priliku da pogledaju dvije vrijedne izložbe Istorije koje nema o ženama Boke Kotorske koja rezultat istraživanja NVO ”Anima” i NVO ”Expeditio”, kao i izložbu Jevreji u Boki Kotorskoj autorke Marije Novaković i Bogdana Kuševića. Organizovana je diskusija o značaju i metodologiji istraživanja arhivske građe, a zainteresovani su imali priliku da prisustvuju okruglom stolu na temu pismenosti.

Na FesKK-u je predstavljeno oko 40 crnogorskih izdavača, među kojima su najznačajnije institucije nauke, umjetnosti i kulture, a predstavljeno je oko 300 naslova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + 9 =