KotorArt Akademija: majstorske radionice za muzičare, producente i menadžere u kulturi


Među predavačima i direktor Evropske asocijacije festivala (EFA), violinista Žil Apap i drugi istaknuti evropski umjetnici i menadžeri u kulturi

Programi za mlade, neformalno obrazovanje i sticanje i razmjena znanja i iskustava i ove godine predstavljaju važan fokus Međunarodnog festivala KotorArt. Pored tradicionalnih, majstorskih radionica za mlade muzičare, ovogodišnji festival pruža prve radionice za muzičke i teatarske profesionalce. Sve radionice će se održati u periodu od 15. jula do 14. avgusta, a rok za prijavu je 26. maj.

Gilles Apap

KotorArt akademija nastavlja tradiciju održavanja majstorskih muzičkih radionica započetu prije više od dvije decenije, od samog početka Festivala. Nadareni mladi umjetnici iz zemlje, regiona i sa svih strana svijeta okupiće se u Kotoru, kako bi dodatno usavršili svoje muzičke i umjetničke vještine pod mentorstvom međunarodno priznatih profesora i višestruko nagrađivanih umjetnika. Ovogodišnji predavači su Jokut Mihailović za klavir čije će se majstorske radionice održati od 15. do 20. jula, Žil Apap /Gilles Apap/ za violinu koji će u Kotoru raditi od 28. jula do 1.avgusta, kao i  Kemal Gekić za klavir, čije će se majstorske radionice održati od 10. do 14. avgusta.

Jokut Mihailović

Novina ovogodišnjeg izdanja Festivala, predstavlja program KotorArt akademija za muzičke i teatarske profesionalce. Program je namijenjen producentima i menadžerima u kulturi, a njegov cilj je da kroz šestodnevni program, sačinjen od stručnih predavanja, mentorskih sesija i radionica, polaznicima pruži sveobuhvatan pregled različitih aktivnosti u domenu izvođačkih umjetnosti, sa fokusom na muziku i teatar. Svrha programa je da mladim profesionalcima aktivnim u domenima muzike i pozorišta obezbjedi prilagođenu podršku, kao i da doprinese unapređenju njihovih kapaciteta, razmjeni znanja i iskustava i umrežavanju.

KotorArt Akademija za muzičke i teatarske profesionalce održaće se od 24. do 29. jula 2024. godine u Kotoru. Ovogodišnji eksperti i predavači Akademije su: Gabrielle Bernoville, konsultantkinja za politike programa Kreativna Evropa Evropske komisije, Jan Briers, predsjednik Evropske asocijacije festivala (EFA), Katherine Haataja, osnivač i direktor Operosa Montenegro Opera Festival, Sophie Vanden Broeck, pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju NT Gent teatra  i producentkinja turneja za predstave Jana Fabra i Mila Raua, Dubravka Vrgoč, dramaturškinja i intendantica HNK Rijeka, Jelena Janković-Beguš i Milica Kadić, programske menadžerke Centra beogradskih festivala (CEBEF) i producentkinje BEMUS-a, Anica Tomić, pozorišna rediteljka i glumica i Sara Mandić, mendžerka razvoja i produkcije Međunardonog festivala KotorArt. 

Kemal Gekić

Program Akademije ponudiće polaznicima pregled različitih oblika djelovanja u muzičko-scenskoj umjetnosti kroz aspekte međunarodne saradnje. U fokusu će biti umjetnička, ali i produkciona, administrativna, finansijska i pravna pitanja u regionalnom i evropskom kontekstu. Polaznici će pratiti stručna predavanja o različitim modelima produkcije i koprodukcije, o finansiranju i mehanizmima podrške, održivosti u muzičko-scenskoj umjetnosti, kao i o strategijama turneja i pristupu stranim tržištima. Radionice s odabranim mentorima omogućit će polaznicima da preciznije osmišljavaju i razvijaju vlastite projekte i koncentrišu se na praktičan rad. Dio programa obuhvatiće upoznavanje polaznika s različitim modalitetima regionalne i međunarodne saradnje, kao i o mogućnostima umrežavanja s drugim profesionalcima iz struke.

            Dodatne informacije o biografijama predavača, otvorenom pozivu za učešće, uslovima i kriterijumima za polaznike radionica, kako muzičkih, tako i produkcionih, mogu se naći na internet stranici festivala www.kotor.art.

Foto: KotorArt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =