KotorArt Don Brankovi dani muzike – Monoopera “Ljudski glas” Fransisa Pulanka

 

Logo KotorArt-a

 
 

Jedinstvenu priliku u Kotoru da publika uživa u muzičko-scenskom žanru – operi pruža KotorArt Don Brankovi dani muzike, koji će u saradnji sa Bitef teatrom, u nedjelju, 14. avgusta predsaviti monooperu Ljudski glas Fransisa Pulanka. Ovo djelo, nastalo prema tekstu Žana Koktoa, izvešće u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30 sopran Vesna Aćimović, dok će klavirsku deonicu svirati Slađana Aćimović. Režiju ovog intrigantnog komada koji aktuelizuje brojne teme iz života čovjeka, a prije svega žene, potpisuje Sofija Perović.

 

Monoopera Ljudski glas

 

VESNA AĆIMOVIĆ, sopran, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu diplomirala je 2002. godine, u klasi prof. Vere Kovač Vitkai, a potom 2008. magistrirala, u klasi Milice Stojadinović. Stekla je i zvanje instruktora ABRSM (Associated board of the Royal schools of music) za Jugoistočnu Evropu. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade. Pohađala je Međunarodnu školu Prag – Beč – Budimpešta, predstavljala svoju zemlju na Monoopera Ljudski glas - 2susretu mladih talenata svijeta u Južnoj Koreji. Usavršavala se radeći sa istaknutim operskim umjetnicima. Kao solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu ostvarila je više zapaženih operskih i operetskih uloga, među kojima su uloge dvorske dame (Magbet, Verdi), Đanete (Ljubavni napitak, Doniceti), Berte (Seviljski berberin, Rosini), Mizete (Boemi, Pučini), Ane (Vojvoda od Rajhštata, Stojanovića), Adele (Slepi miš, Štraus), Galatee (Lepa Galatea, Fon Supe) i dr. Od 2006. godine stalna je članica Kamernog muzičkog društva koje je osnovao prvak SNP-a Miodrag Milanović. Snimila je kompakt-disk pod nazivom Slovenska muzika (KC Laza Kostić, Sombor).

SLAĐANA AĆIMOVIĆ, klavir, završila je osnovne i master studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović. Takođe, 2013. godine, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu stekla je zvanje Master filolog – anglista. Dobitnica je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignut uspjeh u toku studija (2008/2009. i 2009/2010). Usavršavala se iz oblasti klavirske korepeticije u okviru 11. CSI (Crescendo Summer Institute, Mađarska, 2014), gdje je učestvovala u pripremi i izvođenju operskih scena. Od 2011. godine član je Kamernog muzičkog društva iz Novog Sada sa kojim kao klavirski saradnik nastupa na festivalima i radi na predstavama koje su dio stalnog repertoara Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Od 2015. godine radi kao klavirski saradnik na promociji opera za djecu sa Udruženjem Visoko C iz Novog Sada. Ostvarila je trajne snimke za Radio-televiziju Srbije i Radio Slovenije. Zaposlena je u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu kao nastavnik klavira i klavirski saradnik.

SOFIJA PEROVIĆ je završila master studije operske režije na Katedri za pozorišne studije na Univerzitetu Pariz 3 – Nova Sorbona, kao i master iz francuske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i master iz čembala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Na sve tri institucije trenutno radi doktorske disertacije. Pohađala je majstorske radionice režije i glume Žan-Pola Zenakera i Adela Hakima, režirala je Sartrovu dramu Iza zatvorenih vrata. Bila je asistent dramaturga u pariskoj Operi Komik, asistent reditelja u Narodnom pozorištu u Beogradu (Didona i Enej, Persl), asistent Marijam Kleman (Otmica iz Saraja, Mocart). Radila je režiju Monteverdijevih madrigala (X međunarodni festival čemabala). Pred beogradskom publikom debitovala je u junu 2014. godine režijom Monteverdijeve opere Krunisanje Popeje na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u koprodukciji sa Novom beogradskom operom. Redovno učestvuje na međunarodnim naučnim skupovima i simpozijumima iz oblasti književnosti, pozorišta i muzike i objavljuje stručne radove u zemlji i inostranstvu.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 4 =