KotorArt i Luštica Bay – Koncerti „Miloš Invites“

 

Logo KotorArt-a

Lustica Bay

 

 

Zahvaljujući partnerstvu Međunarodnog festivala KotorArt i Luštice Bay-a, a u okviru programa „Don Brankovi dani muzike“ održaće se dva koncerta „Miloš Invites“ proslavljenog crnogorskog gitariste svjetske reputacije Miloša Karadaglića i njegovih gostiju. Prvi koncert će se održati u kompleksu Luštica Bay, u subotu, 30. jula, a drugi u Kotoru, 31. jula 2016. godine.

Na ovim koncertima Miloš Karadaglić će nastupiti sa prijateljima, afirmisanim umjetnicima, ekskluzivcima najveće izdavačke kuće za umjetničku muziku „Dojče gramofon“ /Deutsche Grammophon/: klarinetistom Andreasom Otenzamerom /Ottensamer/ i harmonikašicom Ksenijom Sidorovom. Publika će imati priliku da uživa u širokom repertoaru vrhunskih muzičara koji uključuje djela poznate svjetske muzičke literature od Baha do Bitlsa.

Povodom održavanja koncerata, u nesvakidašnjem ambijentu plaže Luštica Bay-a, novog turističkog grada skrivenog u spektakularnom pejzažu crnogorske obale, održana je konferencija za novinare.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 1

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 2

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 3

 

U uvodnom dijelu presa, PR savjetnica Luštica Bay, Dragana Bećirović i PR KotorArt festivala Milo Radonjić dali su neophodne podatke vezane za održavanje koncerata i saradnju Luštica Bay i KotorArta u domenu kulture.

„Zahvaljujući partnerstvu sa KotorArtom, Luštica Bay već drugu godinu za redom ima privilegiju da prikaže performanse vrhunskih umjetnika koji sarađajuju sa KotorArtom“, navela je PR savjetnica Luštica Bay, Dragana Bećirović.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 4

 

Govoreći o KotorArtu, PR festivala Milo Radonjić, ocijenio je da je Kotor, pored Podgorice, jedini grad koji ima kontinuiranu koncertnu sezonu.

„KotorArt ne samo da njeguje crnogorsku kulturnu baštinu nego je i stvara, i, s tim u vezi angažujemo kompozitore da stvaraju nova muzička djela“, istakao je Radonjić.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 5

 

Nakon upoznavanja pośetilaca presa sa osnovnim karakteristikama kompleksa Luštica Bay i festivala KotorArt, prisutnima su se obratili umjetnici Miloš Karadaglić, Ksenija Sidorova i Andreas Otenzamer.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 6

 

Prvi je govorio Miloš Karadaglić i izrazio veliko zadovoljstvo predstojećim nastupom u kompleksu Luštica Bay i pozdravio ideju KotorArta, čiji je čest gost, da se ove godine pojavi i u ulozi domaćina i ugosti svjetski priznate umjetnike po svom izboru kako bi se zajednički osmišljenim nastupima predstavili crnogorskoj publici.

„Jako sam srećan što ćemo imati priliku da se predstavimo u drugačijem ambijentu, u ambijentu ovog predivnog novog projekta veoma značajnog za Crnu Goru i region. Posjetio sam lokaciju prije nekoliko godina i zadivljen sam koliko toga je napravljeno. Ovaj ambijent je pravo mjesto za muziku, pravo mjesto za kulturu i pravo mjesto da gradimo i muziku i kuće“, rekao je Karadaglić novinarima. Više u video zapisu.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 7

 

Veoma sam uzbuđena što ću dijeliti binu sa dragim ljudima ovim predivnim povodom. Znam da je harmonika popularna u Crnoj Gori i pripremili smo vrhunski repertoar. Prvi put sam u Crnoj Gori i uživam u svakom trenutku. Luštica Bay je idealna za festivale i umjetničke izvedbe i mislim da nema umjetnika koji ne bi došao u ovakav ambijent“, obratila se novinarima Ksenija Sidorova mlada akordeonistkinja iz Letonije koja živi i radi u Londonu. Više u video zapisu.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 8

 

„Ovo je predivna lokacija i za nas kao umjetnike koji nastupamo u velikim koncertnim dvoranama je jako važan i ovaj faktor – imati festivale i okupljanja van uobičajenog prostora u kojem izvodimo svoju muziku“, rekao je klarinetista Andreas Otenzamer koji je u Crnu Goru stigao sa festivala u Švajcarskoj. Više u video zapisu.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 9

 

VIDEO ZAPIS

 

Karadaglić i njegovi gosti uoči koncerta odmaraće se u kompleksu Luštica Bay. U inspirativnom ambijentu kompleksa Luštica Bay publika će imati priliku da uživa u širokom repertoaru koji uključuje djela poznate svjetske muzičke literature od Baha do Bitlsa. Sponzori koncerta su Luštica Bay, Crnogorska komercijalna banka, Sava osiguranje i Plantaže 13.jul.

 

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 10

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 11

Lustica Bay - Press povodom koncerta Milosa Karadaglica - 12

 

Milos KaradaglicMILOŠ KARADAGLIĆ, vodeći klasični gitarista svoje generacije, posebnu pažnju u svijetu privukao je debitantskim albumom The Guitar 2011. godine. Gitaru je počeo da uči sa osam godina, a sa šesnaest je upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao solista, nastupao je sa vodećim svjetskim ansamblima kao što su Los Anđeleska, Minhenska, Češka filharmonija, Londonski filharmonijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, nacionalni simfonijski orkestri Klivlenda, Filadelfije, Španije, Vašingtona, Japana. Održao je brojne resitale u poznatim salama i na najznačajnijim festivalima Evrope, Japana, SAD-a, kao i koncerte u netradicionalnim prostorima – u kamernim ambijentima i velikim salama, poput londonskog Rojal Albert Hola, pred tri hiljade posjetilaca. Kao ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće Dojče gramofon snimio je više albuma, а posljenji Blackbird: The Beatles Аblum objavila je kuća Merkjuri Klasiks / Dojče Gramofon 2016. godine. Takođe, snimio je saundtrek za animirani film When Marnie Was There (Studio Ghibli, 2014). Godine 2014. dizajnirao je ručni sat za švajcarsku marku Raymond Weil, a novac od prodaje išao je u humanitarne svrhe. Svira na gitari graditelja Grega Smolmana.

 

Ksenija SidorovaKSENIJA SIDOROVA, akordeonistkinja, počela je da svira sa pet godina u rodnom gradu Rigi, ohrabrena od svoje bake koja je svirala tradicionalnu muziku na harmonici. Usavršavanje je nastavila na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu, u klasi prof. Ovena Mareja, gdje je stekla master diplomu. Debitovala je 2009. godine u londonskom Vigmor Holu. Pobjednica je međunarodnih takmičenja u Letoniji, Rusiji, Italiji i Litvaniji. U maju 2012. godine postala je prva dobitnica međunarodne nagrade Fondacije Brina Terfela. Takođe, dobitnica je Martin muzičke stipendije Filharmonijskog orkestra i nagrade Prijatelja Filharmonije. Redovno sarađuje sa gitaristom Milošem Karadaglićem, tenorom Huanom Diegom Florezom, violinistkinjom Nikolaom Benedeti. Snimila je album pod nazivom Bajke (Champs Hill Records, 2012), kao i Carmen (2016), debitantski album za izdavačku kuću Dojče Gramofon. Njena aktuelna sezona uključuje, između ostalog, turneje sa HNK Simfonijskim orkestrom i dirigentom Pavoom Jarvijem, kao i sa Letonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

 

Andreas OtenzamerANDREAS OTTENSAMER, klarinetista, odrastao u muzičkoj porodici, prvo je počeo da uči klavir, sa četiri godine, zatim violončelo na bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti, sa deset godina, a klarinet od 2003. godine. Nastupao je širom svijeta u poznatim salama – Muzikferajnu Koncerthausu, Sali Berlinske filharmonije, predstavljajući se kao solista i u kamernim ansamblima, čime je ostvario saradnju sa umjetnicima kao što su pijanista Marej Peraja, violinista Leonidas Kavakos, violončelista Jo-Jo Ma. Sa ocem i bratom osnovao je klarinetski trio The Clarinotts. Kao eksluzivni umjetnik kuće Dojče gramofon, snimio je album Portraits – The Clarinet Album (2013) sa koncertima Koplanda, Špora i Čimaroze. Svoja interesovanja proširio je van granica klasične muzike, što je rezultiralo saradnjom sa Tori Ejmos na njenom albumu Night of Hunters (2011). Takođe, zaljubljenik je i u sport – godinama se bavio tenisom, a sa bratom je osnovao sopstveni fudbalski klub Wiener Virtuosen. Od 2011. godine radi kao prvi klarinetista Berlinske filharmonije.