KotorArt i Luštica Bay: Miloš Karadaglić i prijatelji priredili muzičko-scenski spektakl

 

Logo KotorArt-a

Lustica Bay

31. jul 2016.

Impresivni pejzaž i fascinantni ambijent plaže Luštica Bay-a pretvorili su se sinoć u nesvakidašnju scenografiju za prvi „Miloš Invites“ koncert proslavljenog crnogorskog gitariste svjetske reputacije Miloša Karadaglića i njegovih gostiju afirmisanih umjetnika, ekskluzivaca najveće izdavačke kuće za umjetničku muziku „Dojče gramofon“ /Deutsche Grammophon/: klarinetiste Andreasa Otenzamera /Ottensamer/ i harmonikašice Ksenije Sidorove.

 

Karadaglic, Otenyamer, Sidorova

 

Više od 300 zvanica imalo je priliku da na obali, na platformama kreiranim za tu priliku uz samo more, uživa u „muzičkoj šetnji“ od Pijacole do Hajdna i Rahmanjinova, i drugim izvođenjima vrhunskih muzičara koja uključuju djela poznate svjetske muzičke literature. Oduševljena publika je petominutnim aplauzom na binu dva puta vratila umjetnike koji su joj sjajnim performansama priuštili ne samo muzički, već i vizuelni i emotivni ugođaj i uopšte veličanstvenu atmosferu i uživanje.

 

Ambijent, scena

atmosfera

 

Goste su pozdravili izvršni direktor kompanije Luštica Development Daren Gibson /Darren/ i osnivač, vizioniar i umjetnički direktor Festivala Ratimir Martinović.

„Pokušali smo da vam priredimo iskustvo, kako mi to volimo da kažemo, života kakav bi trebalo da bude. Luštica Bay postaje žila kucavica crnogorskog primorja i centar aktivnog života i kulturnih događanja u čemu nam je neobično važna saradnja sa KotoromArtom. Zahvaljujući tom partnerstvu već drugu godinu za redom, imamo privilegiju da u Luštici Bay prikažemo performanse vrhunskih umjetnika koji sarađuju sa KotorArtom“, rekao je Gibson.

 

Daren Gibson

 

„Da nije bilo hrabrosti i vizije, ne samo novca i iskustva, ne bi Luštica Bay danas izgledala ovako kako izgleda i predstavljala najveće obećanje koje se pri tome ostvaruje u, inače sve bogatijoj turističkoj ponudi Crne Gore. Hrabrost, vizija i vjera čine ovakve projekte mogućim ali sve ovo ne bi bilo dovoljno da se ne nadovezuje na baš ovo, beskrajno lijepo i inspirativno, čarobno parče zemljine kugle. Slično tome, KotorArt je nastao u gradu koji je sinonim za umjetnost. KotorArt pripada gradu tradicije baš koliko i projekat Luštica Bay pripada ovom lijepom, božanskom ambijentu. Ali ta tradicija i prirodna ljepota ne smiju da nam budu omče o vratu već upravo kao polazišne tačke. Trebamo tražiti i nalaziti tu lijepu mjeru između zavjeta tradiciji i obećanja budućnosti. Saradnja Luštica Bay-a i KotorArta, između najboljeg u turizmu i najboljeg u kulturi, može, treba i mora da bude recept održivog razvoja i budućnosti ovih grana“, rekao je Ratimir Martinović.

 

Ratimir Martinovic

 

Slavni umjetnik zahvalio se publici na atmosferi.

i muzicki i vizuelni ugođaj„Sviramo širom svijeta, ali je ovo definitivno najljepši prostor, najimpresivniji ambijent u kojem smo izvodili. Uvijek kažem da je Crna Gora idealan teren i idealno mjesto da se razvije nešto lijepo i veliko, gdje će veliki muzičari, kao što su moji gosti Ksenija i Andreas, nastaviti da dolaze i gdje ćemo ih inspirisati i prirodnom ljepotom i infrastrukturom, što dokazuje i Luštica Bay“, rekao je Miloš Karadaglić.

Koncert je organizovan u okviru programa „Don Brankovi dani muzike“, Međunarodnog festivala KotorArt a u sklopu saradnje sa Luštica Bay-om.

Muzički performans je okupio zvanice, prijatelje, klijente Luštica Bay-a i kompanija sponzora, te partnere KotorArta, predstavnike kulturnih krugova, muzičke kritičare, medijske poslenike i druge ljubitelje klasične muzike i Miloševog stvaralaštva.

Sponzori koncerta su Luštica Bay, Crnogorska komercijalna banka, Sava osiguranje i Plantaže 13.jul.

Drugi „Miloš Invites“ koncert biće upriličen večeras na Ljetnjoj pozornici u Kotoru.

Autori KotorArta, u slavu jubileja, 15 godina festivala, inovirali su koncept Don Brankovih dana muzike, pa je, Karadaglić, inače čest gost ovog Programa, ove godine ekskluzivno bio domaćin. Dobivši priliku da po svom izboru ugosti priznate soliste, te da sa njima osmisli zajedničke nastupe za crnogorsku publiku, gitarista svjetskog renomea odabrao je kolege Otenzamera i Sidorovu.

Osamnaest glavnih i preko stotinu pratećih programa KotorArt Don Brankovih dana muzike održavaju se u periodu od 13. jula do 17. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Opštine Kotor, a uz podršku Luštice Bay, Coca-Cole, Prve banke Crne Gore i drugih sponzora i partnera.

 

Dva puta vracani aplauzima

 

MILOŠ KARADAGLIĆ, vodeći klasični gitarista svoje generacije, posebnu pažnju u svijetu privukao je debitantskim albumom The Guitar 2011. godine. Gitaru je počeo da uči sa osam godina, a sa šesnaest je upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao solista, nastupao je sa vodećim svjetskim ansamblima kao što su Los Anđeleska, Minhenska, Češka filharmonija, Londonski filharmonijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, nacionalni simfonijski orkestri Klivlenda, Filadelfije, Španije, Vašingtona, Japana. Održao je brojne resitale u poznatim salama i na najznačajnijim festivalima Evrope, Japana, SAD-a, kao i koncerte u netradicionalnim prostorima – u kamernim ambijentima i velikim salama, poput londonskog Rojal Albert Hola, pred tri hiljade posjetilaca. Kao ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće Dojče gramofon snimio je više albuma, а posljenji Blackbird: The Beatles Аblum objavila je kuća Merkjuri Klasiks / Dojče Gramofon 2016. godine. Takođe, snimio je saundtrek za animirani film When Marnie Was There (Studio Ghibli, 2014). Godine 2014. dizajnirao je ručni sat za švajcarsku marku Raymond Weil, a novac od prodaje išao je u humanitarne svrhe. Svira na gitari graditelja Grega Smolmana.

ANDREAS OTTENSAMER, klarinetista, odrastao u muzičkoj porodici, prvo je počeo da uči klavir, sa četiri godine, zatim violončelo na bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti, sa deset godina, a klarinet od 2003. godine. Nastupao je širom svijeta u poznatim salama – Muzikferajnu Koncerthausu, Sali Berlinske filharmonije, predstavljajući se kao solista i u kamernim ansamblima, čime je ostvario saradnju sa umjetnicima kao što su pijanista Marej Peraja, violinista Leonidas Kavakos, violončelista Jo-Jo Ma. Sa ocem i bratom osnovao je klarinetski trio The Clarinotts. Kao eksluzivni umjetnik kuće Dojče gramofon, snimio je album Portraits – The Clarinet Album (2013) sa koncertima Koplanda, Špora i Čimaroze. Svoja interesovanja proširio je van granica klasične muzike, što je rezultiralo saradnjom sa Tori Ejmos na njenom albumu Night of Hunters (2011). Takođe, zaljubljenik je i u sport – godinama se bavio tenisom, a sa bratom je osnovao sopstveni fudbalski klub Wiener Virtuosen. Od 2011. godine radi kao prvi klarinetista Berlinske filharmonije.

KSENIJA SIDOROVA, akordeonistkinja, počela je da svira sa pet godina u rodnom gradu Rigi, ohrabrena od svoje bake koja je svirala tradicionalnu muziku na harmonici. Usavršavanje je nastavila na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu, u klasi prof. Ovena Mareja, gdje je stekla master diplomu. Debitovala je 2009. godine u londonskom Vigmor Holu. Pobjednica je međunarodnih takmičenja u Letoniji, Rusiji, Italiji i Litvaniji. U maju 2012. godine postala je prva dobitnica međunarodne nagrade Fondacije Brina Terfela. Takođe, dobitnica je Martin muzičke stipendije Filharmonijskog orkestra i nagrade Prijatelja Filharmonije. Redovno sarađuje sa gitaristom Milošem Karadaglićem, tenorom Huanom Diegom Florezom, violinistkinjom Nikolaom Benedeti. Snimila je album pod nazivom Bajke (Champs Hill Records, 2012), kao i Carmen (2016), debitantski album za izdavačku kuću Dojče Gramofon. Njena aktuelna sezona uključuje, između ostalog, turneje sa HNK Simfonijskim orkestrom i dirigentom Pavoom Jarvijem, kao i sa Letonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

 

 Fotografije: Luštica Bay, Zoran Radonjić