KotorArt na prestižnom Međunarodnom festivalu umjetnosti u Šangaju


Predstavnici KotorArta učestvovali su na ChinaSPAF sajmu izvođačkih umjetnosti Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju / China Shanghai International Arts Festival / u oktobru 2023. godine. Kineski međunarodni festival umjetnosti u Šangaju je jedini državni festival u Kini, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

ChinaSPAF okupio je menadžere i radnike u kulturi, umjetnike, organizatore i promotere iz cijeloga svijeta, od Brazila, Japana, SAD, Novog Zelanda, Kanade, Kenije, Indije, do gotovo cijele Evrope. Delegati iz cijelog svijeta, zajedno sa kineskim ministrom za kulturu Hu Hepingom i drugim predstavnicima NR Kine, učestvovali su na mnogobrojnim forumima, sastancima i predavanjima predstavljajući svoje festivale, programe i vizije u oblasti međunarodne saradnje i kulturne razmjene.

Tim KotorArta predstavio je Festival na Okruglom stolu Mreže festivala Put Svile. Ovom prilikom, potpisan je Šangajski konsenzus, čime je KotorArt postao dio Mreže festivala Put Svile i čime je omogućeno da sa umjetničkim festivalima širom svijeta dalje uneprijeđuje kulturnu razmjenu i podstiče međukulturni dijalog. Mreža festivala Put Svile pokrenuta je 2017. godine od strane Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju zajedno sa 22 umjetnička festivala iz 18 zemalja uključenih u inicijativu Pojas i put. Danas je najveća sveobuhvatna međunarodna platforma za saradnju umjetničkih festivala na svijetu, sa 178 članica iz 49 zemalja.

Predstavnici KotorArta su na ChinaSPAF Sajmu izvođačkih umjetnosti, a u okviru programa Shanghai Magnolia nagrada za dramsku i izvođačku umjetnost takođe održali predavanje i radionicu na temu Inovativan pristup programiranju festivala i programa i projekata u kulturi za kineske menadžere i radnike u kulturi. Takođe, KotorArt sepredstavio i u okviru Huangshan međunarodnog foruma za kulturu i turizam u Hefeiu, u okviru kog je,pored predstavljanja crnogorske kulture, potencijala kulturnog turizma i samog festivala KotorArt, potpisani sporazum o saradnji u oblasti kulture i kulturog turizma sa predstavnicima kineskog grada Vuši / Vuxi.

Međunarodni festival KotorArt, ukorijenjen u bogatom nasljeđu Kotora, Boke, Crne Gore i Evrope, predstavlja svjedočanstvo o snazi kulture i umjetnosti u povezivanju različitih zajednica i društava. Radujemo se što je KotorArt pozvan da učestvuje na ovako važnim međunarodnim susretima i forumima i ponosni smo što smo u međunarodnim kulturnim okvirima prepoznati kao organizacija koja doprinosi međukulturnoj saradnji i razmjeni. Kroz dijeljenje znanja i iskustava, ali i kroz stvaranje novih prijatelja i partnera, nadamo se da ćemo doprinijeti razvoju novih ideja u industriji izvođačkih umjetnosti. Buduću saradnju crnogorskih i kineskih umjetnika, kulturnih organizacija i menadžera u kulturi smatramo veoma korisnom – KotorArt festival otpočeo je 2018. godine regionalnu platformu China Stage u okviru kojeg se kineski umjetnici predstavaljaju regionalnoj publici. Ujedno, učešće KotorArta na ovako važnim međunarodnim inicijativama, doprinosi boljoj prepoznatljivosti crnogorske kulture u svijetu koja treba da obezbjedi buduću saradnju crnogorskih umjetnika sa festivalima i kulturnim događajima širom svijeta. Tim KotorArta snažno vjeruje da njegovanje kulture otvorenosti, inkluzivnosti i međusobne povezanosti, pokreće pozitivne promene u kreativnoj i kulturnoj sferi, i generalno u našim društvima. – istakli su iz PR službe festivala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + eleven =