Kotorart – Održana je promocija zbirke pjesama don Branka Sbutege „Križni put i druge pjesme“

 

 

Kotor, 12. avgust 2018.

Sinoć je održana promocija zbirke pjesama don Branka Sbutege „Križni put i druge pjesme“ u Bogorodičinom hramu na Prčanju. Publici su se obratili dr Antun Sbutega, istoričar, diplomata, admiral bokeljske mornarice, kao i Ratimir Martinović, pijanista i direktor međunarodnog festivala KotorArt. Stihove su čitali glumci Milena Gardašević i Igor Đorđević a u muzičkom dijelu je nastupila mlada, talentovana gitaristkinja Nađa Janković sa dvije numere.

Pjesme je sakupio i priredio don Brankov brat dr Antun Sbutega i radi se o do sada neobjavljenim pjesmama u izdavaštvu  KotorArt  Don Brankovih dana muzike.

„Branko je ostavio sve svoje pjesme u rukopisu, a poslije njegove smrti ja sam ih sakupio i priredio prvu zbirku od 60 pjesama koju je pod nazivom „Sebedarje“ 2007. godine objavio KotorArt. Tada sam izabrao pjesme koje su bile najrazumljivije, jer su one pisane na raznim papirima i papirićima, Brankovim teško razumljivim rukopisom, često križane pa dopisivane, neke od njih imaju više verzija tako da ih je bilo vrlo teško razumjeti i rekonstruisati. Najveći broj pjesama, onih koje je bilo teže pročitati, sam ostavio tada za  neko drugo izdanje. Prošlo je 11 godina od izdavanja „Serbedarja“ i evo sam uspio da priredim za štampu još 95 pjesama. Zbirku sam nazvao „Križni put i druge pjesme“, po pjesmi za koju je napisao sonetni vijenac – kazao je Antun Sbutega. Sliku „Kristov silazak u Had“, koja je reprodukovana na naslovnoj strani zbirke pjesama naslikao je don Branko 1980. godine u Rimu.

Pijanista i direktor KotorArta Ratimir Martinović, kazao je da knjiga  „Križni put i druge pjesme“ predstavlja treće u nizu izdanje KotorArta, nakon prve knjige pjesama don Branka Sbutege „Sebedarje“ i dr Antuna Sbutege „Blažena Ozana“.

On je kazao da izdavaštvo nije primarni zadatak, niti misija festivala KotorArt-a, ali jeste čuvenje našeg kulturnog nasleđa u što svakako spadaju don Brankove pjesme. Raznovrsni program tokom „Don Brankovih dana muzike“ je slika u malom onoga što Kotor predstavlja i što Kotor treba da bude. Kotor je bio i biće, mjesto tolerancije, uvažavanja različitosti, a to bi vam sigurno rekao i don Branko – poručio je između ostalog Ratimir Martinović.