KotorArt projekcije – Dva Vulekovićeva ostvarenja za proslavu Dana planete Zemlje


Kotor, 21. april 2020.

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike putem društvene mreže Facebook, sa velikim interesovanjem pratilaca, emituje dokumentarna filmska ostvarenja, porudžbine festivala, kao i druge filmske sadržaje  vezane za postavljenu temu, u okviru projekta „KotorArt projekcije“.

Na programu za srijedu, 22. aprila, su dva dokumentarna filma reditelja Dušana Vulekovića, Vraćanje moru i Južina.

Ova ostvarenja emitovaće se u20h na Facebook stranici festivala KotorArt, a mogu se pogledati preko adrese www.facebook.com/kotorart/live

Film Vraćanje moru je porudžbina Festivala iz 2018. godine kada nam je u fokusu bila tema ekologije. Iste godine priredili smo i premijeru nesvakidašnje kompozicije Ramba Amadeusa, takođe porudžbinu festivala na istu temu, pod nazivom Pasija po Steli. Za ostvarenje filma Južina, najbolje govore riječi samog reditelja – za ljude iz Boke, jugo je više od vjetra…

Oba filma emitujemo u srijedu, 22. aprila, na Dan planete Zemlje jer za glavne motive imaju međusobni odnos prirode i čovjeka, i tanku liniju balansa koju našom nepažnjom lako izgubimo. A ona je naročito osjetljiva u tako filigranski delikatnim prostorima prirode, neobično lijepog sklada, kakvi još uvijek postoje u Boki. 

Očuvanje i svijest o prirodi je važan aspekt našeg Festivala i već nekoliko godina na ovaj datum organizujemo različite akcije kao i edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce. Ove godine, zbog aktuelne situacije, trudimo se da putem društvenih mreža utičemo na svijest ljudi o važnosti  ove teme ne samo za živote naše, već i budućih generacija.

Reakcije koje dobijamo, kao i broj pregleda, potvrđuju da pratioci naše facebook stranice (njih više od 10 000) visoko vrijednuju sadržaje koje osmišljavamo i dijelimo sa njima.  Ovo je još jedan način aktivnog doprinosa kampanjama Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore #OstaniDoma i #ŽivimoKulturu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 1 =