KotorArt – stvaranje nasljeđa kao jedna od važnih misija festivala


Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuje koncert pod nazivom Creating Heritage. Koncert će se održati u poneđeljak, 14. avgusta, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas. Ulaz na događaj je slobodan.

Na čelu sa dirigentom Premilom Petrovićem, na koncertu učestvuju Crnogorski orkestar mladih, sopranistkinje Olivera Tičević, Natalija Radić i Milica Milovanović, narator Dejan Đonović i violončelista Dmitrij Prokofjev.

Publika će imati priliku čuti, i prisustvovati njihovom trajnom zabilježavanju, četiri djela domaćih savremenih autora koja predstavljaju porudžbine festivala i koja su svoja premijerna izvođenja imala na svečanim otvaranjima tokom nekoliko godina. U pitanju su kompozicije Pogledi, za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku Nine Perović (1985), Pasija po Steli, za sopran, naratora i orkestar Ramba Amadeusa (1963), Iskra besamrtna, za naratora i gudački orkestar Ivana Marovića (1981) i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, za violončelo i gudački orkestar Aleksandra Perunovića (1978).

Ovaj program predstavlja zaokruživanje cjeline naše misije o stvaranju, čuvanju i njegovanju kulturne baštine Kotora, Boke i Crne Gore za neke novonastale kompozicije savremenih crnogorskih autora koje su bile porudžbine KotorArta. Svoja premijerna izvođenja doživjela su upravo na festivalu a sada, ostaće i trajno zabilježena. – istakli su iz PR službe festivala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − one =