KotorArt Talenat – Zasijala Nastasja VojinovićSinoć je (19.07.2019.) na program KotorArt Don Brankovih dana muzike bio drugi koncert u nizu od četiri KotorArt Talenata. Publici su se predstavile Nastasja Vojinović (violina) u pratnji Sonje Marković (klavir). Publika je uživala u interpretacijama predivnog programa. Izvele su tri Sonate za violinu i klavir kompozitora Žan-Mari Lekler (u D-duru, op.9, br.3), Kamij Sen-Sansa (u d-molu, br.1, op. 75), Kloda Debisija (u g-molu, L. 148) kao i koncertnu rapsodiju za violinu i klavir Ciganin, Morisa Ravela.  

KotorArt Talenti predstavlja posebnu platformu za mlade u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike. Ove godine čak četiri termina su odvojena upravo za mlade, talentovane muzičare čija težnja za napredovanjem ih je odvela u inostranstvo na prestižne fakultete. Nakon sinoćnjeg koncerta gdje su nam se predstavile divne Nastasja Vojinović i Sonja Marković očekuju nas još dva koncerta KotorArt Talenata: u poneđeljak, 22. jula koncert Tamare Rađenović (sopran), i u četvrtak, 25. jula, concert Tria iz Podgorice gdje će se publici predstaviti Luka Perazić (violina), Kosta Popović (violončelo), Simo Šišević (klavir). Na sve koncerte KotorArt Talenata ulaz je slobodan,” – saopštili sui z PR službe Festivala.

Nastasja Vojinović studije je završila u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i master kod profesora Eduarda Šmidera na Koledžu za muziku i ples Bojer, Univerziteta Templ u Filadelfiji, a potom se usavršavala kod eminentnih pedagoga na majstorskim kursevima. Svirala je kao solista Dečje filharmonije, Omladinske filharmonije Borislav Pašćan, članica je Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran, Orkestra Muzičke akademije Penderecki u Njemačkoj. Osvojila je brojne medalje u zemlji i inostranstvu, među kojima je zlatna medalja na Internacionalnom takmičenju mladih violinista Barleta (Italija, 2006), prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Petar Toškov (Beograd, 2007), Međunarodnom festivalu Stringfest (SremskaMitrovica, 2013), Takmičenju mladih virtuoza Neli Berman (Filadelfija), druge nagrade na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na Međunarodnom takmičenju Aleksandar Glazunov u Parizu.

Sonja Marković, pijanistkinja, osnovne studije završila je kao najbolji student klavirskog odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u klasi prof. Nevene Popović, a master studije u istoj klasi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Stanislav Monijuškou Gdanjsku, u klasi prof. Bogdana Kulakovskog, kao i na seminarima. Dobitnica je preko 40 republičkih i međunarodnih nagrada, među kojima su prve nagrade na takmičenju u Torinu i na Međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale, kao i nagrade za najboljeg studenta Republike Srpske. Takođe, bila je prvi stipendista Fondacije Milan Jelić i učesnica projekta colluvio za kamernu muziku u Gracu. Udruženje muzičkih umjetnika Republike Srpske (UMURS) dodijelilo joj je nagradu za najboljeg solistu tokom 2012/13. godine, a Kulturni centar Banski dvor za najperspektivnijeg pijanistu. Trenutno pohađa doktorskoumjetničke studije kamerne muzike, u klasi prof. Ladislava Mezeija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 5 =