Kraljevsko pozorište “Zetski dom” – Predstave “Balava” i “Kapital”



U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u srijedu, 13. marta  gostuje predstava

BALAVA

koja je nastala u koprodukciji Hartefakta sa Beo Artom, a projekat je podržala švajcarska ambasada u Beogradu.

Tekst Dunja Matić

Režija Andrej Nosov

Uloge: Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Isidora  Simijonović, Jovana Belović

Scenografiju i kostim potpisuje Selena Orb,

kompozicije je radio Draško Adžić,

scenski pokret Damjan Kecojević,

dizajn svetla Incredible Bob.

 Prati četiri žene iz dvije generacije u periodu sazrijevanja i odlaska glavne junakinje od kuće. Četiri žene iz dvije generacije u drami “Balava” pokušavaju da se izbore jedna sa drugom i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevnicu porodice na koju su navikle, nesvesne da su se stvari otele kontroli i da će balon u kojem žive konačno pući.

Komad “Balava”, prema navodima Hartefakta, postavlja brojna pitanja – da li je (ne)rođenje deteta početak i/ili kraj života žene, da li je odlazak od kuće nešto što se podrazumijeva ili što se zaradi, da li je udaja spas ili prokletstvo, da li su majke tu da nas bodre ili da nas satiru, o čemu ćutimo iza zatvorenih vrata…

Riječ je o praizvedbi dramskog teksta mlade dramaturškinje Dunje Matić, kojoj je to prvi profesionalni angažman.

 “Geometrijski precizno u postavljanju situacija i odnosa, predstava nas suočava sa dobro poznatim situacijama iz svakodnevnice za koje nam je neophodna distanca kako bismo ih sagledali objektivnije. Dimenzija društvene angažovanosti neopterećeno dopunjuje kvalitetnu, živu i autentičnu priču o neraskidivo povezanim ljudima”, navedeno je u najavi tog komada, čija je pretpremijera 29. decembra u BDP-u.



Kraljevsko pozorište Zetski dom u srijedu, 13. marta sa početkom  u 20h gostuje u Nišu na festivalu “Teatar na raskršću” sa predstavom

Karl Marks

 KAPITAL

režija Andraša Urbana

Prva balkanska dramatizaciju „Kapitala“, jednog od najuticajnijih tekstova u istoriji čovječanstva i najvažnije djelo njemačkog ekonomiste i filozofa Karla Marksa. Predstava „Kapital“ je pretposljednji projekat koji nastaje pod okriljem EU Creative Europe, kroz projekat EU Collective plays!.

Reditelj je Andraš Urban koji potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave.

Dramaturija: Vedrana Božinović

Kompozicija: Irena Popović Dragović

Kostimografija: Lina Leković

Asistenti na projektu su Jelena Odalović i Minja Novaković

Asistent u marketingu: Gina Donelly

Izrada maski: Marko Petrović Njegoš

Fotografija: Duško Miljanić

Ansambl čine studenti druge godine FDU Cetinje, iz klase prof.Branislava Mićunovića:  Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković i Pavle Prelević.

Muzičari: Milivoje Pićurić, klavir; Jovan Bjelica, gitara; Blažo Tatar, bubnjevi; Vedran Zeković, bas gitara

Reditelj Andraš Urban koji potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave, nastale prema tekstu Karla Marksa, i u ovom radu koristi prodornu i intenzivnu muziku Irene Popović Dragović. Glumci su mladi, na drugoj godini fakulteta, tek na pragu dvadesetih. Njima i pripada bunt, da uz pank zvuk punim glasom govore direktno i nedvosmisleno. Predstava dovodi u pitanje sve, pa i stavove za koje smatramo da su aksiomi. Brojke o siromaštvu u Crnoj Gori, zvanični podaci o sadržaju potrošačke korpe, te uzaludnost nacionalističkih prepirki, sve to referiše na sadašnji trenutak,  ali je, kako kaže Urban, stvarnost samo podstrekač da se na poetski način ova tema artikuliše u predstavi.

 „Mi smo krenuli od “Kapitala” sa izrazitim ciljem da pojasnimo određene termine i pojmove, da ne govorimo više u vazduh, već da nam bude jasno o čemu govorimo, da odredimo taj prostor, koji bi nazvali nekim našim životom u savremenom svijetu. Čovjek se bavi preispitavanjem, ne lokalno, već u vremenu u kom postojimo. Stvarnost je samo inspiracija. Smisao svake umjetnosti je da dovodimo u pitanje sebe i oređene pojmove. Predstava govori o brutalnim stvarima. Ekonomisti kažu da kapitalizam nije dobar, ali da ne postoji bolji sistem. Mi nismo naučno društvo koje nalazi rješenja, ali baš kada dovodimo u pitanje neke stavove dolazimo do istine. Ovo nije priča o Jugoslaviji. Ta priča se, kao i ona iz 1918., 1945. završila u krvi. Mi to stalno imamo u istoriji. To je lažni mit Balkana, biću intiman, toga mi je dosta. Mi se mažemo tom krvlju kao da je to naš folklor. Prihvatamo demagoške neistine koje nam se plasiraju kao funadamentalnu istinu. To se čini uglavnom na račun ugroženosti“, kazao je reditelj Andraš Urban nakon premijere.