Kraljevsko pozorište Zetski dom – Press konferencija povodom premijere “Porodica sjećanja“

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U okviru MIT festivala 2016. u Kraljevskom teatru Zetski dom 11. juna biće odigrana premijera predstave “Porodica sjećanja“. Ovaj komad nastaće kao proizvod radionice, koju će čuveni španski reditelj Pep Gatel  iz svjetski poznate umjetničke trupe Fura dels Baus, održati na Cetinju u periodu od 30.maja do 11. juna. Gatel je poznat kao reditelj jedne od najboljih ceremonija otvaranja Olimpijskih igara za mlade u Kini, a “Fura Dels Baus” na evropskoj kulturnoj sceni predstavljaju ekscentričnost, inovacije, adaptacije, ritam, evoluciju  i prekršaj.

 

Press - Fura - 1

 

U našoj zemlji Pep Gatel će raditi isključivo sa crnogorskim glumcima. Tema radionice  je Eksperiment o Porodici i Kraljica Jelena od Savoje, koja je nagrađena od strane EU Collective plays za Zetski dom, a koja se zajedno sa, takođe nagrađenom temom Sjećanje – Fure dels Baus, ukršta na Cetinju i čini proizvod, predstavu  – Porodica sjećanja.  Ovo je prvi od ukupnog kolaža predstave na ovu temu (najbolje jednočinke i kratke priče iz radionica Ljubomira Đurkovića i Ognjena Spahića će takođe biti dio ove pozorišne cjeline), a sve sastavljeno publika će  moći da vidi početkom 2018. godine, kazala je umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović.

“Pep kod nas započinje veliku puzzle predstavu, koja će se u djelovima raditi sve do početka 2018. godine kada ćemo sve sastaviti u posebnu cjelinu.
Sudar dvije teme – porodica i sjećanje, desiće se najprije kroz rad Fure dels Baus i Kraljevskog pozorišta Zetski dom.
Vjerujem da će svim našim  glumcima, koji su u za ovaj poseban rad izabrani, ovo biti pravo zadovoljstvo, škola i avantura.
Iz radionice na ove teme, kroz desetodnevni intenzivni rad, prikazaće se mala Teatarska forma proizvod, a kroz teme sjećanja i porodica, kontra kapitalizmu i za humanizam, Pep Gatel otvara i temu Jelene od Savoje”, kazala je Lidija Dedović.

Fura dels Baus gostuje u Kraljevskom teatru zahvaljujući velikom evropskom partnerstvu, projektu u čiji program ulaze: Italija, Engleska, Crna Gora, Norveška, Belgija, Španija i Malta, a u oviru koga je  svaka zemlja predstavila jednu ideju. Fura sa konceptom sjećanja,  Zetski dom sa konceptom  porodice, udružuju snage, a to je ujedno i prvi put da se dva partnera ujedinjuju u okviru projekta. Čuveni evropski reditelj smatra da  trupa kao što je Fura može puno toga naučiti kroz saradnju. “Ono što je dobro u ovom projektu jeste to što Fura može da bude zaražena onim što će dobiti od crnogorske umjetnosti. Riječ je o projektu koji je zasnovan na više glasova na osnovu koga će nastati jedinstveni scenario. Imamo dva koncepta: sjećanje i porodicu, ono što mene zanima jeste da u ovih 15 dana imamo autentičnu laboratoriju, i vidjećemo šta će izaći iz svega toga. Za mene je bitan proces, finalni rezultat nećemo imati za dvije nedjelje, nastavljamo rad jer projekat traje. Moja ideja je da radimo, da na kraju imamo spektakl koji će se spojiti sa ostalim partnerima i da napravimo nešto potpuno novo. Tako da je ovih 15 dana prilika da promijenimo Evropu, a sve je počelo u Crnoj Gori”.

 

Fura

 

Španska trupa Fura del Baus osnovana je 1979. Svoj rad posvetili su različitim pozorišnim oblastima: digitalnom teatru, uličnom teatru, izvođenju savremenih komada i opera, kao i proizvodnji najvećih reklamnih poduhvata i događaja. Fura je producirala ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Barseloni 1992., a ovaj spektakularni događaj pratilo je 500 miliona gledalaca širom svijeta. Od tada, kompanije kao što su: Pepsi, Mercedes benz, Pežo, Folksvagen, Svoč, Majkrosoft, Absolut Votka, Varner Bros, Telekom Italija, angažovali su upravo Furu del Baus da osmisli za njih velike reklamne kampanje širom svijeta. Od 2000. Fura se fokusira na ulični teatar, ide ka tome da što više uključuje publiku u svoje nastupe, a njihov specijalan pristup ovom zadatku postao je nadaleko poznat kao llenguatge furer (“Jezik Fure dels Baus”), a taj termin, da bi opisali slična stremljenja u teatru, čak su počele koristiti druge pozorišne trupe. Publika pamti njihov spektakularan nastup L’home del mil.leni (2000)  koji su priredili za proslavu novog milenijuma, kada je taj nastup u Barseloni pratilo 20 hiljada ljudi. U Firenci su imali svoju izvedbu Božanstvene komedije i tada ih je pratilo više od 35 hiljada ljudi, a njihov nastup na otvaranju Bienala u Valensiji koji nosi naziv “La navaja en el Ojo” (Britva u oku), takođe je ispratilo oko 20 hiljada ljudi.