Kraljevsko pozorište Zetski dom – Promocija nove knjige SOK IZ KAMENA, autora Momčila Zekovića Zeka

U subotu, 30.09.2023.g sa početkom u 20h na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, održaće se promocija nove knjige SOK IZ KAMENA (koju čine tri zbirke: Skretanje prije pakla, Skrojeno za dvoje i Apostrof ispred života), autora Momčila Zekovića Zeka.

Omnibus pozorišta slova predstaviće glumice: Žaklina Oštir, Ivana Mrvaljević, Sanja Vujisić, Julija MIlačić Petrović Njegoš, Jelena Nenezić, Marina Bukvički i sam autor.

Izdavač knjige je Džep sa tajnama uz partnerstvo Sekretarijata za kulturu Prijestonice Cetinje. Dizajn knjige je dijelo Marijane Simonović, a urednica izdanja je Dragana Erjavšek.


Predgovor Dragane Erjavček:

– HVATANJE UZDAHA I OSLOBAĐANJE PUTEVA KRVI –

(urednički zapis uz zbirku poezije „Sok iz kamena“ Momčila Zekovića)

Kada dobijete punu vreću stihova i žmureći spustite svoje prste na tastaturu tražeći s kog kraja da počnete, to nije običan urednički posao, već avantura kroz bespuća poezije. I to ne bilo kakve, već brutalno iskrene, svim bićem posvećene, prekomjerno nježne i dozirano lascivne. To su, iznad svega, intimne pripovjedi i ispovjesti koje oburdavaju forme i nikako da obuzdaju stih.

Momčilo Zeković nas u svoju poeziju lukavo i „pogano“ uvlači emocijom i motivima, i ne podmeće nam fingiranu estetiku da bi nas u njoj zadržao. Više vjeruje u blesavu rimu nego u prenaglašene okvire. U njegovoj pjesmi žena je takva da osjećaš kao da je možeš zagliti, država je takva da vjeruješ da je možeš odbraniti, a ljubav je takva kao da će trajati zauvijek.

Zeko poeziju piše u hodu, između zalogaja, dok šalta iz treće u četvrtu, na putu do posla (a vjerujem i na poslu), piše dok gleda u oči i dok gleda kroz čovjeka. I ne piše, zapravo, već hvata uzdahe i treptaje pravič- nosti i nepravdi, osjećanja i hladnoće, poricanja i afirmacije, fizičke i duhovne boli. Voli jako, a svoje ne da najjače, prigrli spontanošću i odanošću, praveći se da nije namjerno, ali je „rekao što je rekao“. Ova poezija je istisnuta iz potrebe da se rastereti um, duša, da se oslobode putevi krvi za malo novog kiseonika. Zbirku „Sok iz kamena“ smo podijelili na cikluse U samo zbog čitalačkog daha, jer cijeđenje nije lak proces ako

u njemu učestvuju dvije ruke i jedna glava. „Skretanje prije pakla“ ima elemente i čistilišta i raja, dozu najave što bi moglo biti ako se ne uzmemo „u pamet“, ali i ljutnje s kojom se budimo, ali ne moramo nužno zaspati.

„Skrojenom za dvoje“ dominira ljubav, emotivna, duhovna i fizička, s obrisima ideološke. Od čežnje do dodira Zeković ne korača, već lebdi tek toliko iznad zemlje da ne osjeća teret svog postojanja. Nije iz ove knjige uspio da sebe izbaci, a uspio je da ubaci mnoge. U tom ronjenju na dah kroz stih, vrcav ali i konkretan, uhvatio je uzdahe sa svih domaćih meridijana. Kad navijate za ljubav ona mora da pobijedi. Završava „Apostrofom ispred života“, nedostajanjem koje oblikuje, raskorakom koji se od rođenja i smrti smanjuje, misijom da se uhvati svaka čar i svaka čarka međuljudskih odnosa, srastanja sa zavičajem, interakcija sa opipljivim i neopipljivim.

„Sok iz kamena“ se ne čita, već ispija i živi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =