„Krvave svadbe“ u neđelju na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta


U neđelju, 11. decembra, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena predstava „Krvave svadbe“ Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcija JU „Grad teatar“ iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Pored Igora Vuka Torbice, reditelja predstave, autorski tim čine Branko Hojnik, scenograf, Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf i Vladimir Pejković, kompozitor. U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Otašević, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.

Povodom premijernog izvođenja Krvavih svadbi, Igor Vuk Torbica, reditelj, osvrnuo se na razloge izbora ovoga teksta: „Htio sam odmah da pronađem tekst zbog kojeg bi me mnogi na prvom mjestu upitali – nama rediteljima veoma dobro znano pitanje – Šta ćeš sa tim danas?. Već sam imao i spreman odgovor, da me ne zanima to danas, da, ako svakoj stvari koju činimo moramo naći i trenutno uzemljenje i utemeljenje u neposrednom sad i ovdje, onda k vragu sa cjelokupnom umjetnošću. Htio sam pozvati ljude da na trenutak prestanu da misle iz sopstvenog pakla subjektiviteta. Da puste znanje i da osjete. Da nekom drugom centru, a ne onom cerebralnom, dozvole da primi jedno djelo. Da umire buku svojih misli i da prije svega slušaju i osjete”.

Kritičarka Ana Tasić je u svom osvrtu na predstavu zapisala: „Iako tragična u svojoj osnovi, Lorkina drama u ovoj magično estetizovanoj, vanserijskoj predstavi Igora Vuka Torbice proizvodi neobičnu vedrinu. Uprkos tragičnom raspletu, istinska ljubav je razbila neprirodno podignute zidove, označavajući trijumf slobode“.

Na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu Milica Grujičić je dobila nagradu „Ardalion“ za najbolju žensku ulogu. Na MIT festivalu u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju, publika je nakon glasanja izabrala „Krvave svadbe“ za najbolju predstavu. Na Bijenalu crnogorskog teatra u Podgorici je Igoru Vuku Torbici dodijeljena nagrada za najbolju režiju, Varji Đukić za nabolju žensku ulogu, a Vladimiru Pejkoviću za najbolju muziku. Igor Vuk Torbica nagrađen je i nagradom „Grad teatar“ za doprinos pozorišnom stvaralaštvu za 2017–2018. godinu, dok je autorskom timu predstave 2022. god. dodijeljena Nagrada Bijenala scenskog dizajna za scenski dizajn predstave u cjelini.
U selekciji Bijenala crnogorskog teatra predstava „Krvave svadbe“ je izvedena u „Zetskom domu“, tako da je ovo i prvo gostovanje na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Sve ulaznice su rasprodate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − three =