Kula – Najveći broj crnogorskih igara ikada na jednom mjestu


U Kulturnom centru u Kuli 26. marta 2022. svečano je obilježen jubilej dvadeset godina postojanja tamošnjeg KUD-a „Durmitor“. Riječ je o udruženju koje se bavi očuvanjem izvornih crnogorskih igara i pjesama i, prema riječima istraživača, jedan je od poslednjih primjera „žive“, naslijeđene tradicije. Na koncertu simbolično nazvanom „Tragom predaka“, uz goste KUD „Piva“ iz Plužina i KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, izveden je vjerovatno najveći broj crnogorskih izvornih igara na jednom mjestu ikada. Prema riječima Milovana Vukovića, direktora KUD-a „Durmitor“, cilj je bio  spustiti se u dušu svakog posjetioca, „napojiti je i nahraniti na bistrom vrelu tradicije.“ Program je koncipiran tako da obuhvati gotovo sve sfere crnogorskog nasljeđa. Uz zdravice, pjevanje uz gusle, sviranje na dvojenicama i fruli, čule su se veoma arhaične i zahtjevne pjesme Pive, Drobnjaka i kolašinskog kraja. Poseban kuriozitet predstavlja i to što je cijeli koncert izveden tako da se stilom ne odstupi od onog zabilježenog na terenu „kako je to bilo u narodu“, dakle igrano je isključivo uz pratnju pjesme ili ritma koraka, što je nekada bio i jedini način muzičke pratnje crnogorskim igrama. Kroz scenske prikaze „Proševine“, „Pivskog sijela“, „Đevojačkih ljubavnih mađija u kolu“ mogle su se vidjeti igre sa motivima otmice ili prosidbe djevojke, neobične formacije i čuti izuzetni poetski tekstovi. Tradicionalne igre kaloper, terzije, Vukić, trusa, žetelačko kolo, bile su samo dio ovog pokretnog muzeja crnogorske igračke tradicije.

„Ko duboko pronikne u dušu naroda, dosegnuće u samu srž ljudskog bića, tanane horizonte  umjetnosti, mudrosti i znanja. U našem narodu se kaže: „Kad se bratska srca slože i olovo plivat može!“, riječi su Milovana Vukovića kojima je nadahnuto poželio dobrodošlicu posjetiocima dodajući da su: „Uspjehu ovog veličanstvenog koncerta doprinijeli nemjerljiva ljubav istrajan rad više od stotinu amatera koji su večeras pripremili sadržajan, raznovrstan repertoar, jedinstven i poseban. Taj uspjeh je postignut uz veliki rad stručni ljudi, istraživača tradicije: Davora Sedlarević, Jovice Vukovića i Ranka Mićanovića.“

U programu su učestvovali i solistkinje Maša Vojvodić, Nađa Jeknić, Omladinski hor „Vile“ KUD-a „Durmitor“, solista na fruli i guslama Radovan Suknović, na dvojenicama Zdravko Knežević i guslar Maksim Vojvodić. Posebne emocije naročito kod starijih i potomaka crnogorskih kolonista, izazvala je Tijana Rakočević interpretirajući stari način tuženja. Zahvalnica je uručena Jovani Bulatović, mladoj Bjelopoljki koja se bavi izradom narodne nošnje.

U srcu bačke ravnice čiji jedan dio su naselili kolonisti iz Crne Gore političkom kolonizacijom 1945. godine, a neki se doselili i kasnije, očigledna je želja članova „Durmitora“ da na najkvalitetniji način doprinesu izučavanju i revitalizaciji tradicije iz svoje zemlje matice. Manifestaciju su podržali Uprava za rad sa dijasporom i iseljenicima Crne Gore, kroz projekat „Trajanje – 20 godina rada КUD-a „Durmitor“, lokalne samouprave Plužine, Кula i Žabljak, kao i brojni donatori. Posebnu zahvalnost organizator je iskazao predsjedniku opštine Kula Damjanu Miljaniću, gradonačelnicima Plužina i Žabljaka Mijušku Bajagiću i Veselinu Vukićeviću, direktoru Uprave za dijasporu Seidu Hadžiću, konzulki Crne Gore u Sremskim Кarlovcima sa saradnicima Nevenki Ćirović, prvom sekretaru Ambasade Crne Gore Tijani Vuković, svešteniku pravoslavnog hrama u Кuli Peru Anđeliću, te Borislavu Tošiću i Tomašu Ćoroviću, kao i Rajki Popović sekretarki Udruženja Durmitoraca iz Beograda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × one =