Kulturni centar Bar – Program za petak, 01. jul 2016. godine

 

Centar za kulturur Bar 445

 

Predstavljanje knjige „Sveti i prokleti“

U okviru programa „U susret 29-om Festivalu“, Kulturni centar Bar predstavlja treću knjigu iz svoje ovogodišnje izdavačke produkcije – tragediju naslovljenu „Sveti i prokleti“, koju potpisuje poznati crnogorski književnik, dramaturg, scenarista, pozorišni i filmski autor Obrad Nenezić. Promocija će se održati na platou Dvorca kralja Nikole, u petak,  01. jula, sa početkom u 21:00h, a učesnici su, pored autora, recenzent knjige mr Goran Radojičić, izdavač Ćazim Nikezić i urednica Mila Čordašević. Gosti promocije su glumci iz istoimene pozorišne predstave: Branka Stanić, Jovan Dabović, Filip Đuretić, Vukan Pejović, Dragiša Simović i Vladimir Cerović.

Obrad Nenezić je doktorand Teorije dramske umjetnosti, kulture i medija na FDU u Beogradu, gdje je  diplomirao dramaturgiju. Objavio je nekoliko knjiga poezije, drama i romana, od kojih je posebno zapažen najnoviji roman „Osmijeh za Mariju Mihailovič“ (2015). Poezija i drame su mu prevođene i zastupljene u nekoliko antologija, a kao dramski pisac i scenarista više puta je nagrađivan. U javnosti je prepoznatljiv i po brojnim kratkim igranim filmovima, pozorišnim predstavama i dramskim tekstovima koji su izvođeni na scenama. Naučne radove objavljuje u domaćim i inostranim časopisima, zbornicima i na internetu. Živi i stvara kao slobodan umjetnik u Nikšiću.

 „Sveti i prokleti“ – tragedija inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari – ovogodišnja je pozorišna produkcija Kullturnog centra Bar, koja će premijerno biti izvedena na predstojećem Festivalu „Barski ljetopis“. Riječ je o modernoj drami u stihovima, u kojoj je Vladimirova i Kosarina bezgranična ljubav poslužila autoru da u dvanaest scena prikaže dvopolarnost svijeta, vječnu borbu dobra i zla, najsvjetlije i najtamnije sfere ljudskog bitisanja. Recenzent Goran Radojičić prikaz knjige završava riječima: „U osnovi svega stoji fundamentalno pitanje šta je zapravo čovjek i da li ljudskost kao vrlina može da opstane“.

 

prezentacija najčitanijih naslova

U organizaciji Kulturnog centra Bar i Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“ održaće se u petak, 01.jula, na platou Doma revolucije, prezentacija najčitanijih naslova u Biblioteci tokom 2016. god.

U cilju popularizacije knjige i povećanja broja korisnika bibliotečkih usluga, posjetiocima će biti dostupan i katalog naslova koji knjižničari preporučuju za čitanje u narednom periodu.

Štand sa izloženim knjigama će biti otvoren od 08:00h do 19:00h.