Kulturno nasljeđe Crne Gore (od najstarijih vremena do 20. vijeka)


Prvoga dana VI Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici predstavljena je nedavno objavljena knjiga ,,Kulturno nasljeđe Crne Gore (od najstarijih vremena do 20. vijeka)’’ autora Adnana Prekića. O knjizi je sa autorom govorila Milena Pejović.

Pejović navodi da knjiga nudi istorijski presjek najznačajnije kulturne baštine na prostoru Crne Gore i da se radi o prvoj periodizaciji na tu temu, uključuje 25 tematskih poglavlja koji obrađuju određene istorijske prilike i umjetničke pravce. Knjiga prati i pojedinačne primjere specifičnih oblika kultura koje su vezane za ovaj prostor.

„Ova knjiga je nastala kao potreba jednog nastavnog procesa. Jedan od predmeta koji predajem i kojim se bavim upravo je Kulturno nasljeđe. Prvi osnovni problem realizacije nastave bio je taj nedostak nekog udžbenika, a taj proces pripreme knjige je trajao više od deset godina. Nastao je kao jedna potreba i odgovor koji je u početku bio samo dio te nastavne prirode, kao i zbog toga što Crna Gora nema knjigu koja svo kulturno nasljeđe nudi na jednome mjestu“, istakao je Prekić.

Pekić i Pejović su evidentirali i problematiku Miroslavljevoga jevanđelja, te u vezi s tim, istakli su da je ono nepravedno zapostavljeno kao dio crnogorskoga kulturnoga nasljeđa. Govorili su i o Crnojevića štampariji čije osnivanje Prekić smatra najznačajnijim istorijskim događajem za Crnu Goru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 2 =