Lana Bulatović – najbolji student Univerziteta Crne Gore iz oblasti umjetnosti

Na sjednici Senata  Univerziteta Crne Gore, na prijedlog vijeća Fakulteta likovnih umjetnosti, Plaketa Univerziteta Crne Gore, kao nagrada za završene studije sa najboljim uspjehom iz oblasti umjetnosti, dodijeliće se na naknadno organizovanoj prigodnoj svečanosti i dodjeli plaketa i diploma, studentkinji Fakulteta likovnih umjetnosti, Lani Bulatović (9,93).

O značaju ovog priznanja, zalaganjima tokom studija, motivaciji, planovima za budućnost i savjetima za mlade kolege razgovarali smo sa njom.

“S obzirom na to da je za ovu nagradu odabrana samo jedna osoba iz oblasti umjetnosti, velika je čast dobiti takvo priznanje, a samim tim nosi i veliku odgovornost kada je u pitanju ono što ću stvarati u budućnosti”, rekla je studentkinja.

Lana kaže da iza postignutih uspjeha stoji veliki rad i trud, ali nikada ne bih nešto od toga navela kao odricanje.

“Mislim da svaki student umjetnosti ne doživljava brojne studentske obaveze kao nešto što zahtijeva odricanje, već samo kao dobru pripremu za izazove koji slijede nakon fakulteta”, kaže Bulatović.

Pored redovnih predavanja i kvalitetnog programa, na Fakultetu likovnih umjetnosti, kaže Lana, imala je prilike da kao student učestvujem u raznim ozbiljnim projektima poput Agrodizajna, koji organizuje Ministarstvo kulture.

“Pored toga imamo veliki broj gostujućih predavanja, Fluid dizajn forum koji će se ove godine održati već osmi put za redom. U saradnji sa profesorima, često organizujemo i studentske ekskurzije sa ciljem da se posjete bitni umjetnički događaji i izložbe u inostranstvu, a pored toga imamo i veliki broj Erasmus+ stipendija i učešća u radionicama u sklopu festivala u susjednim zemljama”.

“Mislim da su ovakve aktivnosti koje naš fakultet pokreće jako bitne za formiranje svakog mladog umjetnika. Umrežavanjem i upoznavanjem sa različitim pristupima umjetnosti i dizajnu svakako mijenjamo i unapređujemo i sopstvene stavove o umjetnosti”, kaže Lana.

Pored izazovnih zadataka, projekata, radionica, određeni profesori su za nju bili jedan od osnovnih fatora motivacije. “Takođe, atmosfera koja vlada među studentima, razmjena ideja i timski rad na određenim projektima još jedan su primjer dobre motivacije”.

Kada su u pitanju Lanini planovi za budućnost, kaže da planira da upiše magistarske studije iz oblasti Interaktivnog dizajna.

“Na našim fakultetima tu oblast nije moguće studirati i uopšte je slabo prisutna u Crnoj Gori, jer je vrlo specifična i još uvijek u razvoju”, dodaje ona.

Ona kaže da je na programu u Švajcarskoj, na Univerzitetu SUPSI u Luganu, nagrađena parcijalnom stipendijom koju dodjeljuju za svega nekoliko odabranih studenata, a kako nije uspjela dobiti finansijsku podršku za ostatak školarine koji je veoma skup, odustala je od tog fakulteta.

“Svakako ću pokušati ponovo naredne godine, možda na nekom drugom fakultetu i u drugoj zemlji koja nudi više mogućnosti stipendiranja”, kaže Bulatović.

Budućim kolegama poručujue: “Mislim da če svako ko upiše Fakultet likovnih umjetnosti biti zadovoljan programom rada, kao i atmosferom koja vlada između profesora i studenata. Poručila bih im da budu vrijedni i istrajni u onome šta rade, jer se jedino tako može napredovati”.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 1 =