Legat Mladena Lompara u Narodnom muzeju


Narodni muzej Crne Gore dobio je legat akademika DANU Mladena Lompara koji sadrži 3.626 predmeta i sastoji se od velikog broja publikacija – enciklopedija, monografija, zbornika radova, knjiga iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, filozofije, jugoslovenske i svjetske književnosti, kataloga i časopisa;  rukopisa; raznih dokumenata; umjetničkih radova; plaketa i nagrada.

Direktorica NMCG dr Anastazija Miranović zahvalila se porodici koja je Muzeju poklonila zaostavštinu Mladena Lompara – Vukanu Lomparu, Isidori Kovačević i Hajdani Huter, istakavši da ovaj vrijedan poklon, pored profilisanih, kulturološko-edukativnih vrijednosti, ima i dodatno značenje, jer dolazi od, prije svega dragog kolege, istoričara umjetnosti, likovnog kritičara, pjesnika, kulturnog poslenika i dugogodišnjeg direktora Umjetničkog muzeja NMCG.

-Čini posebno zadovoljstvo što je Narodni muzej dobio još jedan značajam legat, kojim će obogatiti svoj fond. Ovaj materijal, koji je prije svega edukativno-kulturološkog karaktera, biće veoma koristan za sve naše posjetioce. Želim da se zahvalim djeci Mladena Lompara što su prepoznali Narodni muzej da zavještaju ovu značajnu, vrijednu i prije svega njima, itekako dragu i posebno važnu zaostavštinu svoga oca – kazala je dr Anastazija Miranović.

U ime darodavaca, ćerka Mladena Lompara, Isidora Kovačević, iskazala je zahvalnost Narodnom muzeju Crne Gore koji je prepoznao vrijednost ovog legata i preduzeo sve neophodne korake da se on što prije nađe u ovom prostoru. Ona je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je radni kabinet njihovog oca u cjelosti pohranjen u prostoru iz kojega je on crpio inspiraciju za svoj stvaralački rad.

Mladen Lompar (Cetinje, 1944 – Kotor, 2017) bio je pjesnik i likovni kritičar. Završio je Filozofski fakultet (Odsijek za istoriju umjetnosti) u Beogradu. Po završenim studijama radio je kao kustos u Narodnom muzeju. Od 1984. do 1995. bio je direktor Umjetničkog muzeja Crne Gore na Cetinju.

Lompar je bio komesar II i III Cetinjskog bijenala. Potpredsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Bio je član i jedan od utemeljivača Crnogorskog društva nezavisnih književnika i predsjednik Crnogorskog PEN centra.

Prvu knjigu pjesama – »Pustinožitelj« objavio 1970. Već od tada, a posebno od objavljivanja knjiga »Karabojno žitije« (1972), »Tajni osvit« (1975), »Noć poslije« (1981), »Uzalud riječ« (1986) i »Dnevnik iz boce« (1991) predstavlja neobičnu figuru savremenog crnogorskog pjesništva. Slijede »Prostor izgubljene svjetlosti« (1991), »Kraljica Jakvinta, opat Dolči i vrijeme stida« (1995), »Tri pisma Darinki i narod jedinstvenog kraja« (1996), “Boca lude princeze” (1997), »Triptihon iz nacionalne biblioteke« (1998), »Tišina četvrtog pečata« (1999), »Noć iz lapidarija« (2003), »Sjena na sceni« (2004), »Sedam redova života« (2009), »Vrijeme u kojemu sam prošlost« (2009), „Mit o izgubljenim dodirima“ (2010), „Oracles des songes – Proročišta snova“ (2012), „The arc of finitude – Putanja konačnosti“, “Promukli glas”, „Balsamovana kletva“ (2013), „Diptih rastrojstva“ (2014), „Od plamena do svjetlosti“, „Zmije Grmožura“ (2015), „Tuđe strasti“ (2017).

Izbor pjesama »Dodir za gubilište« (priredio: Rajko Cerović, drugo izdanje 2001), smatra se jednom od reprezentativnijih knjiga te vrste u savremenoj crnogorskoj književnosti.

Mladen Lompar je bio i plodan likovni kritičar, jer mu je istorija umjetnosti bila u fokusu profesionalnog bavljenja. Objavio je monografije na crnogorskom i engleskom jeziku: „Crnogorski slikari“, „Milo Milunović“, „Miloš Vušković“, „Mihajlo Vukotić“, „Jovan Zonjić“, „Petar Lubarda“.

Poezija Mladena Lompara prevođena je i pojedinačno na mnoge svjetske jezike. Zastupljena je u više antologija savremene crnogorske i poezije regiona. Lompar je bio glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja “ARS”. Bio je i član redakcije Crnogorskog književnog lista. Prvi je dobitnik nagrade DANU “Zlatni pečat Crnojevića”, za knjigu “Dodir za gubilište”, a za knjigu “Sjena na sceni” 2004. dobio je nagradu Risto Ratković. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja “Trinaestojulske nagrade”, a nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” dobio je za monografiju “Crnogorski slikari”. Lompar je dobitnik i nagrada “Aleksandar Leso Ivanović” i “Vito Nikolić”.

Autor je brojnih izložbi crnogorske umjetnosti, kao i muzejskih postavki. Vodio je izdavačku kuću “Dignitas” koja je objavljivala naslove mladih i afirmisanih crnogorskih pisaca, te naslove iz istorije.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − seven =