Liberto Bob Slovinić – Izložba mozaika Predraga – Peđe VELAŠEVIĆAZAVIDNO UMIJEĆE

Izložba mozaika Predraga – Peđe VELAŠEVIĆA

Galerija Centra za kulturu – Cetinje 16-21,  10, 2023.Centar za kulturu Cetinja, priredio je oktobra (2023) godine, u Galeriji (atelje Dada Đurića), samostalnu izložbu mozaika crnogorskog umjetnika Peđe Velaševića iz Budve. U kamernoj galeriji, prezentirano je na štafelajima dvanaest mozaika, galerijskog formata. Izložbu je u rano zimsko predvečerje, nadahnutim kazivanjem otvorio frontmen grupe The Books of Knjige – Aleksandar Radunović -Popaj.

Autor Predrag–Peđa Velašević, rođen je 14. decembra (1972) godine na Cetinju. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom gradu. Trenutno je zaposlen kao administrator u jednom rizortu na primorju. Rano je pokazao sklonost za umjetnost i vidljive porive ka likovnoj vokabularnosti.Završio je specijalistički tečaj mozaika u ateljeu umjetnika Jovana Kentere na Svetom Stefanu. Svojevremeno je radio kao kustos u Galeriji Montenegro Stars u Bečićima.

Likovno–primijenjena tehnika mozaika, svrstava se u vrlo zahtijevne i prilično komplikovane, ali i veoma cijenjene umjetničke izraze.  Izložene Velaševićeve mozaičke cjeline, veličine oko (50×40) cm, realizovane su minijaturnim kamenim-kvadrima od autentičnog materijala sa područja Crne Gore, a opremljene su ukrasnim profilisanim i patiniranim drvenim lajsnama.

Podsticajne i vizuelne, likovno – inspirativne impulse, Velašević je apsorbovao  u muzejima i galerijama u našoj zemlji i inostranstvu. Ali je i brojne pobude akomulirao u Crnogorskim sakralnim zdanjima, sa pažnjom analizirajući simplifikovanost al fresko-živopisa. Nesumljivo, izuzetno talentovana ličnost, snagom vlastite imaginacije, ostvario je zanimljive i interesantne tematske sadržaje.

Među uspješnije tematske cjeline spadaju mozaici kao što su: „Morski konjić“, „Dama sa ćupom“, „Bršljan“ „Djevojka i cvijet“. Svakako, upravo takva univerzalistička i sveopšta sadržajnost, bilo bi uputno da mladome autoru u budućem kreativnom radu bude primarna. Trebalo bi dobronamjerno naglasiti, da bi ga dalja vezivanja za etnografske i populističke teme, mogla lako odvesti na uveliko izlizane i profane terene.

Kada se detaljnije analiziraju likovni elementi prezentiranih mozaičkih cjelina, sa sigurnošću se može ustvrditi da je Velašević sasvim ovladao zanatskim tehničko-tehnološkim uzansama. Opšta kompozicija ostvarenja je vrlo izbalansirana i centralno usidrena u središte eksplikata. Crtačka matrica je znalački simplifikovana i podređena mozaičkim vrijednostima.  Razložno je izbjegnuta volumenoznost, a forsirana je dvodimenzionalnost i plošnost prizora.

Hromatika radova je izrazito suzdržajna, svedena na osnovne tonove: svijetle i tamne umbre, maslinasto zelene, okera, sive i mutno-bijele. Naravno tu toplu gamu reflektuju blago-reljefne stranice mozaičnih kvadara. Valerska skala je suspregnuta i grafički čvrsta. Mjestimično se ističe arabeskalni linearitet, a dopunjuju ga stilizovane ameboidne fleke. Centralna atributivnost je naglašena i tamnije je supstituisana, dok je pozadinski isječak vidno smiren i sasvim neutralan.

Potrebno je naglasiti da se prezentirani mozaici osobito ističu svojom naglašenom stilizacijom i usmjerenom utilitarnošću. Pretpostaviti je da bi prezentacijom u određenim javnim prostorima, izrazito podigli likovnu komponentu i estetsku vizuelnost ambijenta. Iako je ova eksplikacija umjetniku Predragu Velaševiću, njegov debi pred javnošću, potrebno mu je uputiti puni podstrek da i u budućnosti nastavi sa ovako pozitivističkim nastupima.


Liberto Bob SLOVINIĆ,

slikar i publicista

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − 3 =