Likovna kolonija – Lovćenački koloriti


Svečanim otvaranjem izložbe u galeriji Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu uspješno je završena likovna kolonija „Lovćenački koloriti”.

Trodnevna likovna kolonija okupila je 6 istaknutih umjetnika koji su u sjajnom ambijentu vile „Pipač” u Feketiću stvorili 13 umjetničkih djela koje su poklonili Crnogorskom kulturnom centru u cilju obogaćivanja umjetničkog legata.

Učesnici kolonije su:

  • Ratko Šoć (1938) rođen na Cetinju, živi i stvara u Vrbasu. Nakon čuvene hercegnovske umjetničke škole diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu, stipendista italijanske vlade.
  • Zvonko Pavličić (1960) iz Peći, diplomirao Istoriju umјetnosti sa arheologijom u Skoplju i slikarstvo na Akademiji umјetnosti u Prištini, gdje je i magistrirao.
  • Zoran Maleš (1962) iz Beograda, Fakultet primijenjenih umetnosti i dizajna, odsjek vajarstva, završio je u Beogradu. Stručno se usavršavao na Akademiji likovnih umjetnosti u Briselu.
  • Gorski Kabadaja (1981) iz Pančeva, diplomirao na  „Accademia di Belle Arti” u Veneciji u klasi profesora Andrea Grassi, magistrirao u klasi profesora Giuseppe La Bruna.
  • Miloš Šarić (1991) iz Vlasotinca, diplomirao na Fakultetru umjetnosti u Prištini, Master studije vajarstva završio na Fakultetu primijenjene umjetnosti u Beogradu, gdje je i doktorirao.
  • Jasmina Perović (1973) iz Lovćenca, diplomirala na Visokoj školi likovne i primijenjene umjetnosti u Beogradu.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su svi učesnici kolonije. O umjetnicima i samoj koloniji govorio je umjetnički direktor Nenad Stevović, a u ime učesnika kolonije izložbu je otvorio slikar Zvonko Pavlićić, redovni profesor Univerziteta u Prištini. U muzičkom programu na gitari je nastupila Barbara Bede, učenica Muzičke škole u Bačkoj Topoli.

Organizator likovne kolonije „Lovćenački koloriti” je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” iz Lovćenca uz podršku Uprave za dijasporu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − three =