Likovna umjetnost (1960-2023) Slobodana-Boba Slovinića harmonija kontrasta i ekspresija identiteta (VII)


Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicistaCIKLUS “LE CORPS” (1984-1995-2007)

Slobodan-Bobo Slovinić, akademski slikar čiji se rad ne može jednostavno kategorizovati, zaslužuje posebno mjesto u suvremenoj likovnoj kritici, pogotovo kada je u pitanju njegov impresivan ciklus ”Le Corps”. Ovaj ciklus, koji se proteže kroz razdoblja 1984., 1995. i 2007. godine, predstavlja niz djela koja su istinski odraz Slovinićeva dubokog promišljanja o tijelu, identitetu i vremenu, ukorijenjenih u bogatoj paleti mediteranskih uticaja. Slovinićeva sposobnost da kroz svoj rad prenese vanvremenski osjećaj, đe se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u jedinstvenom vizuelnom jeziku, čini ga umjetnikom čiji rad zaslužuje duboku i promišljenu analizu. Slovinić se u svom ciklusu ”Le Corps” bavi istraživanjem ljudskog tijela, ne samo kao fizičke forme, već i kao nosioca dubokih emocionalnih, psiholoških i duhovnih stanja. Serija, koja obuhvaća različite medije – od ulja na platnu do crteža krejonom i tušem na papiru – ističe Slovinićevu vještinu i raznovrsnost u pristupu. Njegova djela variraju u veličini i formatu, naglašavajući dinamičnost i raznovrsnost ljudskog iskustva.

Liberto Slovinić u svom ateljeu

”Tri Gracije” iz 1984. godine, sa dimenzijama 120×300 cm, služe kao uvod u Slovinićevu fascinaciju ljudskom formom, prikazujući tri figure u skladnoj kompoziciji koja odražava klasične ideale ljepote i harmonije. Ovo djelo, kao i ostatak ciklusa, odražava umjetnikovu sposobnost da premosti klasične teme s modernim izrazom, čime se stvara most između prošlosti i sadašnjosti. Djela kao što su ”Le Corps XL” i ”Le Corps LX” iz 1986, kao o ”Le Corps I” i ”Le Corps V” iz 1988. godine, pokazuju Slovinićevo majstorstvo u korišćenju ulja na platnu za istraživanje različitih aspekata ljudske forme. Sa druge strane, njegovi radovi na papiru iz 1994., poput “Le Corps 101”, “Le Corps 102”, “Le Corps 103”, i “Le Corps 113”, pokazuju intimniji pristup, đe krejon i tuš omogućavaju detaljniju i ličniju ekspresiju. Slovinićeva posvećenost Mediteranu kao izvoru inspiracije evidentna je kroz svjetlost, boju i atmosferu koja prožima njegova djela. Korištenjem bogate palete boja, umjetnik uspijeva uhvatiti suptilnosti svjetlosti i sjenki, stvarajući djela koja odzvanjaju sa mediteranskom senzibilnošću i toplinom. Njegova sposobnost da kroz svoje slikarstvo izrazi univerzalne teme, dok istovremeno ostaje duboko ukorijenjen u specifičnosti mediteranske kulture i krajolika, svjedoči o njegovoj jedinstvenoj umjetničkoj viziji. Ciklus “Le Corps” Slobodana-Bobo Slovinića predstavlja vrhunac umjetnikove karijere, seriju djela koja se ne samo bave pitanjima ljudskog tijela i identiteta, već i postavljaju pitanja o prirodi umjetnosti, vremena, i ljudske egzistencije. Kroz ovaj ciklus, Slovinić nam pruža uvid u svoje razmišljanje i emotivni svijet, pozivajući nas da dublje razmotrimo složenost ljudskog iskustva i ljepotu koja se nalazi u našoj vlastitoj prolaznosti.

Odjeci Mediterana “Vječne gracije u plesu svjetlosti i kamena” (1984)

Slobodan-Bobo Slovinićev triptih “Tri Gracije” iz 1984. godine, ulje na platnu velikih dimenzija 120×300 cm, jest monumentalno djelo koje na izvanredan način uspijeva prenijeti autorovu fascinaciju mediteranskim pejzažom i ljudskim oblicima. Slovinić ovdje preispituje klasični mit o Tri Gracije, transformišući ga i prilagođavajući sopstvenom unikatnom stilu. Na sredini triptiha dominira figura koja se svojom pozom i obradom tijela gotovo stapaju sa dramatičnim linijama okolnog krajolika, sugerišući snažnu povezanost čovjeka i prirode. Upotreba boja i dinamičnih linija ističe fizičku snagu i formu tijela, dok suptilni prijelazi i meke konture doprinose osjećaju mekoće i senzualnosti koje su inherentne klasičnoj interpretaciji Gracija. Postavljanjem ljudskih figura u krajolik koji odjekuje sa grubim i surovim karakterom mediteranskih stijena, Slovinić stvara napetost između trajnosti i krhkosti, između vječnosti prirode i prolaznosti ljudskog postojanja. Posebno je zanimljivo kako umjetnik koristi vertikalne linije koje spuštaju sa gornjih dijelova platna, gotovo kao kiša ili padajuće niti, što može simbolizovati sudbinu ili nevidljive sile koje utiču na ljudski život. Ovaj element može se tumačiti i kao poveznica između nebeskog i zemaljskog ili kao aluzija na klasičnu umjetnost u kojoj vertikalne linije često služe kao simboli svetosti ili božanskog. Umejtnik takođe vješto manipuliše perspektivom, đe se pojedine figure i njihovi dijelovi ističu ili povlače, zavisno o njihovoj poziciji u prostoru slike. Ova igra perspektive naglašava slojevitost slike i podstiče publiku na aktivno učestvovanje, tražeći od njega (autora) da se kreće i istražuje različite kutke i gledišta. “Tri Gracije” Slovinića su djelo koje nadilazi svoje mitološke korijene i otvara dijalog sa publikom o vječnim temama ljepote, milosti i ljudske povezanosti sa prirodom. Ovim djelom, Slovinić potvrđuje svoje mjesto u suvremenoj umjetnosti kao slikar koji se ne boji istraživati i reinterpretirati klasične teme u svjetlu modernog razumijevanja čovjeka i njegovog mjesta u svijetu.

Sinergija kamena i tijela-“Oda Postojanju kroz “Le Corps”  I (1986)

Slobodan-Bobo Slovinić u djelu “Le Corps XL” iz 1986. godine, predstavljenom kao ulje na platnu impresivnih dimenzija 100×300 cm, ponovno zadivljuje svojom sposobnošću da izrazi snagu ljudskog tijela kroz prizmu mediteranske estetike. Djelo je dio njegovog većeg ciklusa “Le Corps”, koji istražuje ljudsku formu na načine koji su istovremeno klasični i inovativni, pri čemu se slika čini gotovo kao kiparsko djelo u svojoj voluminoznosti i teksturi. U ovoj konkretnoj slici, Slovinić prikazuje figure koje se preklapaju i isprepliću, stvarajući dinamičnu kompoziciju koja odražava stalno mijenjanje i evoluciju ljudske forme. Linije su oštre, brze i snažne, ističući mišićnu definiciju i snagu, dok ih istovremeno prati mekoća i fluidnost koja suptilno aludira na pokret i promjenu. Paleta boja je ograničena, ali izrazito djelotvorna; topli tonovi kože odražavaju mediteransko sunce, dok hladnije nijanse u pozadini pružaju dramatičan kontrast i ističu forme centralnog plana. Korištenje crvenih akcenta može se tumačiti kao simbolička referenca na životnu snagu i strast, ili čak kao vizuelni prikaz čovjekove unutrašnje energije. Njegov način korišćenja svjetlosti i sjene donosi složenost i dubinu slici, sugerišući trodimenzionalnost koja prelazi uobičajene granice platna. Kao umjetnik, Slovinić ovdje majstorski barata kontrastima, kako u boji tako i u teksturi, stvarajući složene vizealne slojeve koji provociraju duboku introspekciju i emocionalni odgovor. “Le Corps XL” predstavlja Slovinićevu sposobnost da uhvati efemernost ljudske egzistencije i pretoči je u nešto što je istovremeno snažno i trajno. Kroz ovu sliku, on ne samo da preispituje granice ljudskog tijela, već i način na koji se tijelo i identitet mogu prikazati i razumjeti u okvirima likovne umjetnosti. Djelo je jasan odraz umjetnikove misli da je tijelo više od fizičke manifestacije – to je posuda duše, istorije, kulture i iskustva.

Slobodan-Bobo Slovinić u djelu “Le Corps LX” iz 1986. godine, nastavlja svoj prodorni dijalog sa tijelom kroz medij ulja na platnu. Dimenzijama 100×240 cm, ovo djelo predstavlja jednu od ključnih tačaka u ciklusu “Le Corps”, koja istražuje prikaz ljudskog tijela u prostoru i vremenu, obavijeno u sivim i plavim tonovima koji odražavaju hladnoću kamenih formacija i oštrinu industrijskih struktura. Slovinićeva sposobnost da izvuče emotivnu snagu kroz igru svjetla i sjene jasno je prisutna; svaki potez četkice i svaka nijansa boje komuniciraju ne samo fizičke, već i emotivne konture ljudskih figura. Tijela su prikazana sa snažnim linijama koje prate oblike mišića, prenoseći osjećaj snage i pokreta, dok ih istovremeno prati izvjesna krhkost i translucidnost koja sugeriše prolaznost. U ovoj seriji triptiha, Slovinić je vješto iskoristio repetitivnost i varijacije unutar serije da naglasi različite aspekte ljudske forme. Čini se da svaka figura, iako slična u osnovnoj strukturi, nosi svoj jedinstveni karakter i emotivno stanje, poput odjeka jedinstvenih pojedinačnih iskustava. Slovinić takođe koristi apstrakciju i deformaciju tijela kao sredstvo za istraživanje univerzalnijih tema-transformacije, trpljenja, snage i slabosti. Njegovo djelo odražava razmišljanje o tijelu koje se istovremeno može činiti ograničenim u svom fizičkom postojanju, ali beskrajno prostranim u svojim mogućnostima za izražavanje i komunikaciju. “Le Corps LX” je introspektivno, provokativno djelo koje poziva na razmišljanje o granicama ljudskog iskustva. Slovinić ovim djelom uspijeva održati balans između figurativnog i apstraktnog, između prepoznatljivog i nepoznatog, stvarajući umjetničko djelo koje je u isto vrijeme prizemljeno u stvarnosti i oslobođeno u fantaziji. Ovaj triptih je odraz umjetnikovog nastojanja da prikaže tijelo kao metaforu za širu ljudsku kondiciju, odnosno kao polje đe se odigravaju univerzalne ljudske drame.

Harmonija suprotnosti-“Kontemplacija ljudskog duha kroz “Le Corps II” (1988)

Slobodan-Bobo Slovinić u svom djelu “Le Corps I” iz 1988. godine demonstrira složeni vizuelni jezik koji je jedinstven u njegovom opusu. Platno veličine 120×270 cm postaje polje na kojem umjetnik istražuje konture ljudske egzistencije kroz njegov karakteristični spoj figurativnog i apstraktnog izraza. U ovoj kompoziciji, Slovinić koristi tijelo kao metaforu za istraživanje unutrašnji i vanjskih pejzaža ljudskog duha. Figure se stapaju sa njihovim okruženjem, granice između tijela i prostora postaju nejasne, što stvara osjećaj univerzalne povezanosti. Potezi četkice su energični, gotovo agresivni, dok istovremeno njegova paleta boja ostaje usredsređenja na prirodne tonove tijela i zemlje, uz akcente crvene koji mogu sugerisati životnu snagu ili unutrašnji nemir. Djelo je ispunjeno dinamičnim linijama koje sugerišu pokret i fluks, stvarajući osjećaj da je scena uhvaćena u trenutku intenzivne emocije ili transformacije. Kompozicija takođe izražava osjećaj težine i gravitacije, dok vertikalni elementi mogu implicirati otpor ili čak sudbinsku silu koja djeluje na figure. “Le Corps I” se može tumačiti kao Slovinićeva meditacija o prolaznosti, o odnosu čovjeka sa prirodnim svijetom, kao i o unutrašnjoj borbi koja definiše ljudsku prirodu. Njegove figure ne prikazuju samo fizičku snagu i slabost, već i emocionalno stanje ljudskog iskustva, nudeći složenu i višeslojnu interpretaciju koja se može mijenjati sa posmatračevim perspektivama i razmišljanjima. Slovinić je sa “Le Corps I” stvorio djelo koje izaziva posmatrača da promisli o sopstvenom tijelu o krhkosti i otporu ljudskog bića i o sposobnosti umjetnosti da zabilježi i transformiše ove trenutke u nešto što prevazilazi vrijeme i prostor. To je slikarski poduhvat koji  se ne može lako zaboraviti, ostavljajući trajni utisak na svakoga ko se suoči sa njegovom snagom i poezijom.

LE CORPS II, 1988, ulje platno, 75×75 i
LE CORPS XIII, 1988, ulje platno, 75×75

Slobodan-Bobo Slovinić nastavlja svoju introspektivnu i istraživačku seriju sa djelima “Le Corps II” i “Le Corps XIII”, oba iz 1988. godine, dimenzija 75×75 cm. Ova dva djela predstavljaju još jedan sloj njegovog dubokog istraživanja ljudskog tijela, kroz koje izražava kako fizičku tako i emocionalnu složenost postojanja. U “Le Corps II”, Slovinić koristi zemljane tonove da oblikuje mišićavu formu, gotovo arhitektonsku u svojoj konstrukciji, đe se svaki mišić i tetiva ističe kao dio veće strukture. Umjetnikova sposobnost da portretiše tijelo kao skulpturni objekat unutar dva dimenzionalna medija svjedoči o njegovom dubokom razumijevanju anatomije i njegove umjetničke spretnosti. Linije koje se protežu izvan figure mogu se tumačiti kao energetske sile ili kao simboličke veze sa okolnim svijetom, naglašavajući interakciju tijela sa prostorom koji ga okružuje. “Le Corps XIII” nosi sličan duh, ali sa više dramatičnih kontrasta u boji koji služe za pojačavanje emotivne napetosti slike. Crveni i crni tonovi u ovom djelu mogu implicirati unutrašnje konflikte ili strast, dodajući djelu osjećaj hiperaktivnosti i dinamičnosti. Oba djela zajedno prikazuju niz emocija i stanja kroz fizičke manifestacije tijela, pri čemu Slovinićeva upotreba boje postaje sredstvo komunikacije onoga što je često neizrecivo. Kroz “Le Corps II” i “Le Corps XIII”, Slovinić postavlja tijelo u centar ne samo kao predmet posmatranja već i kao posudu iskustva, čime otvara prostor za promišljanja o snazi, ranjivosti, životu i smrti. Kritički gledano, ova djela pružaju bogat postament za analizu, nudeći gledaocima ne samo estetsko zadovoljstvo već i emocionalni odjek koji ostaje dugo nakon prvog susreta sa platnom.

Slobodan-Bobo Slovinić, u djelu “Le Corps V” iz 1988., ulje na platnu dimenzija 75×75 cm, koristi svoj majstorski slikarski jezik kako bi istražio tijelo u pokretu, gotovo anatomijski raslojeno kroz zahvate boje i linije. Djelo odiše fluidnošću i dinamikom, đe se tijelo i njegov okvir izražavaju sa izvanrednom preciznošću i emotivnom intenzitetom. Slovinićeva paleta ovdje je reducirana, koristeći umirujuće tonove sive i tople crvenkasto-smeđe da stvori kontrast i naglasi oblik figure. Ove boje, u kombinaciji sa akcentima crvene, naglašavaju vitalnost i živost ljudskog tijela. Mračnije linije koje iscrtavaju konture muskulature sugerišu snagu i tenziju, a ujedno djeluju kao vizuelne veze koje povezuju tijelo sa spoljnim svijetom. Slovinić se služi vješto umjetničkomtehnikom, slojevito aplicirajući boje i koristeći transparentnost da istakne dubinu i volumen. Način na koji svjetlost pada na oblike pokazuje umjetnikovu sofisticiranost u korištenju svjetla kao skulptorskog elementa. Djelo je ispunjeno osjećajem pokreta; crveni kružni elementi mogu biti interpretirani kao simboli energije i kretanja, ili kao odjeci unutrašnje strasti i emocija. U “Le Corps V”, Slovinić izražava tijelo ne samo kao fizičku strukturu, već kao odraz unutrašnjeg života subjekta. Njegovo djelo podstiče na razmišljanje o odnosu između tijela i identiteta, pokreta i staza, pozivajući posmatrače da se povežu sa likom na platnu ne samo vizuelno, već i emocionalno. Ova slika je izvrstan primjer Slovinićeve sposobnosti da transformiše klasične teme u izrazite i moderne vizuelne izjave. “Le Corps V” je meditacija o tijelu koja ne samo da fascinira svojom tehničkim izvođenjem, već i ostavlja trajni utisak zbog svoje sposobnosti da podstakne promišljanja o ljudskoj prirodi i njenim manifestacijama.

LE CORPS V, 1988, ulje platno, 75×75

Slobodan-Bobo Slovinić sa slikama “Le Corps VIII” i “Le Corps X”, obje iz 1988. godine, veličine 60×60 cm, nastavlja svoje maštovito istraživanje ljudske forme unutar svog ciklusa “Le Corps”. Ove dvije slike demonstriraju Slovinićevu sposobnost da koristi ulje na platnu kako bi istražio varijacije na temu ljudske anatomije, igrajući se sa svjetlom, bojom i perspektivom kako bi stvorio slojevita i emotivno rezonantna djela. “Le Corps VIII” karakteriše hladnija, plavkasta paleta boja koja evocira osjećaj smirenosti ili introspekcije. Figure su isprepletene sa svojim okolinama, sa fluidnim linijama koje sugerišu njihanje i promjenu. Slovinić ovdje koristi transparentnost i preklapanje kako bi stvorio utisak dubine i složenosti, đe svaka linija i boja igraju ključnu ulogu u ukupnoj kompoziciji. Sa druge strane, “Le Corps X” odlikuje toplija paleta sa naglascima crvene i narandžaste, stvarajući osjećaj vitalnosti i energije. Umjetnikova upotreba svjetlosti i sjene ovdje je dramatičnija, dajući tijelima gotovo skulpturalni osjećaj, kao da su uhvaćeni u trenutku ekstatičnog pokreta ili transformacije. Obje slike dijele zajedničku temu preplitanja ljudskog tijela sa nevidljivim silama koje ih oblikuju. Slovinićeve čvrste, ali elegantne linije stvaraju vizuelni ritam koji vodi oči gledaoca kroz sliku, podstičući promišljanje o prirodi ljudskog postojanja. Energetske veze koje se protežu izvan figura mogu se tumačiti kao metafore za naše međusobne veze i uticaje, ističući kako smo svi dio veće cijeline. Kritički gledano, “Le Corps VIII” i “Le Corps X” su impresivan primjer Slovinićeve umjetničke vještine i njegove sposobnosti da kroz ograničenja platna istraži univerzalne aspekte ljudskog iskustva. Ove slike stoje kao svjedočanstvo umjetnikovog prodornog razumijevanja tjelesne dinamike i emotivne izražajnosti.

LE CORPS VIII, 1988, ulje platno, 60×60 i
LE CORPS X, 1988, ulje platno, 60×60

“Odgovori tijela-Vizuelna poema u triptihu LE CORPS 101 III” (1991)

Slobodan-Bobo Slovinić u “Le Corps 101” iz 1991. godine, na velikom triptihu od 150×330 cm, predstavlja vrhunac svog dubokog istraživanja ljudske forme unutar ciklusa “Le Corps”. Ovo djelo, kao jedno od najambicioznijih u seriji, pokazuje umjetnikovo majstorsko baratanje kompozicijom, svjetlom i bojom kako bi prenio ne samo vizuelnu već i unutrašnju dinamiku tijela. Umjetnikove poteze četkice su istovremeno precizni i impulzivnost, stvarajući efekt brzog kretanja i energije. Slovinić koristi slojeve transparentnih i preklapajućih linija da prikaže kako unutrašnje tako i spoljne sile koje djeluju na tijelo. U ovoj slici, tijela se čine kao da su u stalnom pokretu, preplićući se i plešući zajedno, pretočena u niz fluidnih i dinamičnih formi. Boje su izbirljive i namjerne; topli tonovi tijela i hladnije sive nijanse pozadine odražavaju kontrast između unutrašnje vatre i spoljne suzdržanosti. Crvene linije koje povremeno prošaraju sliku djeluju kao energetske struje ili kao vaskularni sastav, donoseći slikama pulsirajući život. Takva upotreba boje i linije doprinosi utisku da je tijelo i sama slika živo biće, sposobno za emociju i reakciju. Kompozicija triptiha omogućuje Sloviniću da istraži tijelo u nizu međusobno povezanih, ali različitih stanja – od napetosti i opuštanja do izloženosti i skrivanja. Svaki panel djeluje kao zaseban pogled u istu priču, omogućujući posmatraču da istraži različite aspekte ljudskog iskustva kroz tijelo. U kritičkoj perspektivi, “Le Corps 101” služi kao slojevit i kompleksan prikaz ljudske tjelesnosti i duhovnosti, đe Slovinić koristi fizičku formu kao sredstvo za komunikaciju dubokih emocionalnih i egzistencijalnih istina.

LE CORPS 101, 1991, papir, pero tuš, 55×75

Slobodan-Bobo Slovinić u djelu “Le Corps 101” iz 1991. godine, izvedenom tehnikom pera i tuša na papiru dimenzija 55×75 cm, predstavlja istraživanje ljudske figure sa akademskom rigoroznošću i poetičnom fluidnošću. Sa ovom tehnikom, Slovinić ostavlja snažan utisak preciznosti i detalja, a istovremeno zadržava osjećaj organskog pokreta i životnosti. Umjetnikova linija je sigurna i odlučna, sa dubokim razumijevanjem anatomije i strukturalne dinamike tijela. Slovinić vješto koristi sjenčenje da naglasi volumen i dubinu, igrajući se sa svjetlom i tamom kako bi stvorio kontrast i dramu unutar svake figure. Slika je napunjena slojevima linija koje prate i ističu mišićnu definiciju i formu, prenoseći osjećaj sile i napetosti mišića. Zanimljiv je i umjetnikov pristup kompoziciji, đe se figure čine isprepletenima i složenima u kompleksnoj harmoniji. Postoji osjećaj da se svaka figura bori za svoj prostor unutar platna, a ipak postoji i osjećaj cjelovitosti i jedinstva među njima. Ovo može simbolizovati ljudsku interakciju i povezanost ili možda borbu unutar samog postojanja. Ovo djelo odražava Slovinićevu sposobnost da prenese intenzitet i emocionalnu težinu kroz minimalistički ali ekspresivni crno-bijeli medij. “Le Corps 101” govori o snazi i ljepoti ljudske forme, o prolaznosti i vječnosti, o borbi i milosti. Ono je istinski primjer kako se sa ograničenim rasponom tehnika može prenijeti duboka složenost ljudskog iskustva.

LE CORPS 101, 1991, ulje platno, 150×330

Vitalne rezonance-Hromatske vibracije u “Le Corps 101” (1994)

Umjetničko djelo Slobodana Boba Slovinića iz serije “Le Corps” prikazuje zanimljiv spoj pokreta i oblika. Crtež pod nazivom “Le Corps 101”, stvoren 1994. godine, koristi krejon u boji, dimenzija 55 x 75 centimetara. U ovom djelu, umjetnik se čini da istražuje dinamizam i složenost ljudskog oblika kroz niz preklapajućih figura koje sugerišu kretanje i fluidnost. Upotreba plavih i crvenih nijansi dodaje dubinu i kontrast, ističući konture i mišiće tijela. Ove boje bi takođe mogle predstavljati dualnost ljudskog iskustva ili interakciju između toplote i hladnoće, strasti i racionalnosti. Kompozicija je ritmična, linije i oblici teku jedan u drugi, što se može tumačiti kao metafora za međusobnu povezanost čovječanstva ili ciklusa života. Tehnika crtanja brzim, sigurnim potezima prenosi osećaj neposrednosti i energije, pozivajući gledaoca da razmisli o ljepoti i snazi ljudskog oblika. Sve u svemu, “Le Corps 101” je upečatljivo vizuelno istraživanje koje hvata suštinu ljudske fizičnosti kroz apstraktnu perspektivu, podstičući na dublje razmišljanje o našem sopstvenom telesnom postojanju.

LE CORPS 101, 1994, papir, krejon u boji, 55×75

Rad “Le Corps 102” iz 1994. godine nastavlja seriju Slobodana Boba Slovinića koja istražuje ljudsku figuru kroz dinamične skice. Kao i njegov prethodni rad, ovaj crtež koristi krejon u boji na papiru standardne veličine od 55×75 centimetara. U ovoj kompoziciji, naglašena je centralna figura koja je okružena sa obje strane gotovo simetričnim prikazima ljudskog tijela u pokretu. Slovinić koristi međusobno preplitanje i suprotstavljanje linija da dočara kretanje i tenziju mišića, dajući crtežu osjećaj dubine i trodimenzionalnosti. Upotreba boja je pažljivo odabrana kako bi se istakli različiti aspekti tijela, pri čemu crvena boja može simbolizovati životnu energiju ili strast, dok plava boja može ukazivati na hladnoću i racionalnost. Takođe, prisutne su i ljubičaste nijanse koje bi mogle da predstavljaju spajanje ovih suprotnosti. Kompleksnost formi i fluidnost linija koje povezuju različite djelove tijela sugerišu kontinuitet i univerzalnu povezanost. Moguće je da umjetnik želi da naglasi složenost ljudskog iskustva i unutrašnje borbe. “Le Corps 102” je moćan vizuelni izraz koji poziva na promišljanje o ljudskoj formi, snazi i gracioznosti, kao i na unutrašnju harmoniju koja proizlazi iz sukoba i balansa u ljudskom tijelu.

LE CORPS 102, 1994, papir, krejon u boji, 55×75

“Le Corps 103”, još jedan rad iz istoimene serije Slobodana Boba Slovinića, datira iz 1994. godine. Ovaj crtež, izrađen u tehnici krejon u boji na papiru dimenzija 55×75 centimetara, prikazuje studiju ljudskog tijela u pokretu sa izrazitim osjećajem energije i snage. Umjetnikova upotreba plave i crvene olovke stvara složen vizuelni jezik koji govori o dualnosti i harmoniji. Plave linije, moguće predstavnici racionalnog ili duhovnog, protkane su kroz crtež, stvarajući osjećaj hladnoće i smirenosti, dok crvene linije, možda simbolizuju strast i fizičku snagu, dodaju toplinu i vitalnost. Njihovo preplitanje može simbolizovati unutrašnje borbe i spajanje suprotnih aspekata ljudske prirode. Centralna figura dominira kompozicijom, snažno vodeći oko posmatrača kroz dinamičnu naraciju mišića i pokreta. Postoji osjećaj da se figure kreću prema posmatraču, što može ukazivati na umjetnikovu namjeru da uključi posmatrača u dijalog sa djelom. Složenost oblika i pokreta sugeriše ne samo fizičku akciju nego i psihološku tenziju, možda aludirajući na unutrašnju borbu i ljudsku potrebu za izražavanjem i oslobođenjem. Ovaj rad je izuzetan primjer kako se vizualni jezik može koristiti za istraživanje dubljih tema ljudske egzistencije. Slovinićevi izbori u koloritu, liniji i kompoziciji odražavaju njegovu sposobnost da ujedini formu i sadržaj u provokativno umjetničko djelo koje rezonira sa posmatračem na više nivoa – estetskom, emotivnom i intelektualnom. Slovinićev rad “Le Corps 103” tako stoji kao izazovno djelo koje poziva na razmatranje složenosti ljudskog bića, naše fizičke manifestacije i onoga što leži ispod površine – emocije, duh i misao.

LE CORPS 103, 1994, papir, krejon u boji, 55×75

Djelo “Le Corps 113” iz 1994. godine je još jedan fascinantan ulaz u Slovinićevu seriju radova koji promišljaju ljudsku figuru. Kao i ostali crteži u seriji, ovaj je izveden korištenjem krejona u boji na papiru, sa dimenzijama 55×75 centimetara, i istražuje pokret i anatomiju kroz seriju preklapajućih, dinamičnih formi. U ovom komadu, umjetnik je stvorio tri odvojene figure koje su međusobno povezane snažnim linijama, stvarajući složenu mrežu koja implicira pokret i mišićnu aktivnost. Boje su pažljivo odabrane; plava može predstavljati hladnoću ili smirenost, dok crvena aludira na toplotu, energiju ili krvotok unutar tijela. Ove boje se mogu protumačiti kao vizuelni prikaz unutrašnje i vanjske sile koje djeluju na tijelo. Slovinić koristi perspektivu na inovativan način, sa figurama koje izgledaju kao da su prostorno razdvojene i istovremeno povezane, sugerišući višedimenzionalni pristup ljudskom biću. Ovaj pristup može simbolizovati različite aspekte ljudskog iskustva i egzistencije koji su naizgled odvojeni, ali duboko povezani. Obrada svjetlosti i sjene dodaje dubinu crtežu i naglašava trodimenzionalni efekt, a istovremeno oživljava mišićne strukture i daje realističan osjećaj težine tijelima. Kreativna upotreba linija ne samo da prikazuje formu, već i ritam i energiju koja se osjeća kroz cijelu kompoziciju. “Le Corps 113” je izrazito promišljen i tehnički impresivan rad koji kombinuje anatomsku preciznost sa poetičnom slobodom, pozivajući posmatrače da razmišljaju o tijelu, pokretu i prostoru koji zauzimamo kao ljudska bića. Umjetnikova sposobnost da istovremeno prenosi snagu i fluidnost je primjer kako se klasične teme mogu reinterpretirati na moderne i intrigantne načine.

LE CORPS 113, 1994, papir, krejon u boji, 55×75

Anatomske Reverbacije-“LE CORPS” (1999)

“Anatomske Reverberacije” su slike koje resoniraju sa silinom i finim osjećajem za ljudsku formu, đe Slobodan Bobo-Slovinić uspješno stapa anatomiju sq apstraktnim ekspresionizmom. U ovom ciklusu slika, linije igraju ulogu živih entiteta, povezujući se i preplićući na načine koji podsjećaju na složene mreže mišića i tetiva. Boje su izuzetno izražajne, sa plavim i crvenim tonovima koji ne samo da prizivaju vitalnost krvotoka i elektičnih impulsivnosti živčanog sistema, već dodaju vibraciju koja nadilazi puko prikazivanje fizičkog. Pastelne pozadine daju kontrast i širinu, omogućujući figurativnim elementima da dominiraju i istovremeno sugerišući neodređenost prostora u kojem se forma manifestuje. Djela zrače krhkošću, istovremeno slaveći i istražujući složenost unutar našeg bića. Tu je izražena igra između fizičkog i metafizičkog, đe  svaki potez kičice čini kao istraživanje veze između tjelesnog i duševnog, između unutrašnih snaga koje nas pokreću i spolnjog svijeta koji nas oblikuje. Upotreba ulja na platnu je svjesna odabir tradicionalnog medija, ali tehnikom i izražajnošću, umjetnik ga odvodi u domene inovacije. Slojevitost i tekstura boja su odraz promišljenog procesa koji prenosi osjećaj dubine i trodimenzionalnosti.

Ove slike ne samo da odražavaju dijalog sa klasičnim studijama anatomije koje su vječna fascinacija umjetnosti, već i uspostavljaju novi jezik u kojem se tradicionalno i suvremeno stapaju. Ovo je most između klasičnog shvatanja forme i suvremenih težnji prema dekonstrukciji i apstrakciji. Emocionalni utisak koji ova djela ostavljaju nije ništa manje izražajan; ova ogoljenost forme budi osjećaj ranjivosti i istovremeno divljenja prema kompleksnosti i ljepoti ljudske prirode. Postoji osjećaj univerzalnosti, sa nagovještajem da iako je svako ljudsko biće jedinstveno, dijelimo zajedničku niti koja nas veže.

LE CORPS 127, 1999, ulje platno, 75×60 i
LE CORPS 129, 1999, ulje platno, 75×60

“Anatomske Reverberacije” su snažan podsjetnik na našu sopstvenu složenost, snagu i krhkost, kao i na to kako umjetnost može istovremeno biti ogledalo i prozor u dušu. Dok slikar crpi inspiraciju iz klasičnih anatomskih studija, on ih transformiše, prelazi granice između naučnog i esencijalnog, između onoga što je vidljivo oku i onoga što se osjeća u srcu. Umjetnikova upotreba ulja na platnu nije samo tradicionalna, već i revolucionarna – materijal je poslušan u njegovim rukama, dozvoljavajući mu da istraži i izrazi ono najfundamentalnije u ljudskoj prirodi. Slike proizvode snažne emotivne reakcije, budući da gledalac nije samo svjedok umjetničkog majstorstva već i suučesnik u putovanju kroz slojeve ljudskog iskustva. One nas podsjećaju na našu ranjivost, naše snove i strahove, naše nade i naše sumnje. Kroz “Anatomske Reverberacije”, Slobodan Bobo-Slovinć ne samo da istražuje granice anatomije i umjetnosti, već nas i poziva da se ponovno povežemo sa sosptvenim tijelom, sa svim njegovim čudima i misterijima.

Slobodan-Bobo Slovinić kroz opus i posebno ciklus “Le Corps”, predstavlja vrhunac njegove karijere i ujedno temelj za duboku likovno-kritičku analizu. Ovaj ciklus, protežući se kroz različita razdoblja i tehničke pristupe, ne samo da bavi se istraživanjem ljudskog tijela i identiteta već postavlja i temeljna pitanja o prirodi umjetnosti, vremena, i ljudske egzistencije. Slovinićeva djela variraju u veličini, formatu, i medijima, naglašavajući dinamičnost i raznovrsnost ljudskog iskustva, a njegova sposobnost da kroz slikarstvo izrazi univerzalne teme dok istovremeno ostaje duboko ukorijenjen u specifičnosti mediteranske kulture i krajolika svjedoči o njegovoj jedinstvenoj umjetničkoj viziji.

Ciklus “Le Corps” demonstrira Slovinićevu majstorsku sposobnost da premosti klasične teme sa modernim izrazom, stvarajući most između prošlosti i sadašnjosti. Kroz seriju djela koja obuhvaćaju različite medije – od ulja na platnu do crteža krejonom i tušem na papiru – Slovinić istražuje ljudsko tijelo ne samo kao fizičke forme već i kao nosioca dubokih emocionalnih, psiholoških, i duhovnih stanja. Njegova posvećenost Mediteranu kao izvoru inspiracije evidentna je kroz svjetlost, boju, i atmosferu koja prožima njegova djela, uspijevajući uhvatiti suptilnosti svjetlosti i sjenki te stvarajući djela koja odzvanjaju sa mediteranskom senzibilnošću i toplinom. Djela poput “Tri Gracije” iz 1984. godine i “Le Corps XL” iz 1986. godine pokazuju Slovinićevo majstorstvo u korištenju ulja na platnu za istraživanje različitih aspekta ljudske forme, dok njegovi radovi na papiru iz 1994., kao što su “Le Corps 101” i “Le Corps 102”, prikazuju intimniji pristup đe krejon i tuš omogućavaju detaljniju i ličniju ekspresiju. Njegova djela variraju u veličini i formatu, naglašavajući dinamičnost i raznovrsnost ljudskog iskustva. Ciklus “Le Corps” nije samo istraživanje ljudskog tijela i identiteta, već postavlja pitanja o prirodi umjetnosti, vremena, i ljudske egzistencije. Slovinićeva sposobnost da kroz svoj rad prenese vanvremenski osjećaj, gdje se prošlost, sadašnjost, i budućnost stapaju u jedinstvenom vizuelnom jeziku, čini ga umjetnikom čiji rad zaslužuje duboku i promišljenu analizu. Kroz “Le Corps”, Slovinić nam pruža uvid u svoje razmišljanje i emotivni svijet, pozivajući nas da dublje razmotrimo složenost ljudskog iskustva i ljepotu koja se nalazi u našoj sopstvenoj prolaznosti. Ovo je umjetnost koja transcendirira puku vizuelnu atrakciju, nudeći bogatu platformu za introspekciju, empatiju, i duboko razumijevanje ljudske prirode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 9 =