Literarna turneja autorki i autora mlađe generacije „Crnogorskim književim stazama“


Matica crnogorska i Fokalizator organizuju literarnu turneju autora i autorki mlađe generacije

Crnogorskim književim stazama

Literarna turneja autorki i autora mlađe generacije „Crnogorskim književim stazama“, koju su pokrenuli Matica crnogorska i Fokalizator počeće u utorak, 11. aprila 2023, u 18 sati, u galeriji JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ u Bijelom Polju.

U programu će učestvovati pjesnikinja Jelena Nelević, pjesnik Boris Đurović, autorka pripovjedaka Dragana Kalezić i pjesnik Andrija Radović. Moderatori programa su Dragana Erjavšek i Edin Smailović.

Jelena Nelević (Martinović) je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Njene pjesme su postale dio brojnih antologija i časopisa za književnost. Prva zbirka pjesama naslovljena „Jedna trećina“ objavljena je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Više od 20 godina je u novinarstvu. Dio je „novog talasa“ crnogorskih pjesnikinja koji se dogodio devedesetih godina, i jedna je od četiri autorke prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene „Koret na asfaltu“, objavljene 2014. u Hrvatskoj. Fokalizator je objavio njenu pjesničku knjigu „Polovina“.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Zapošljen je kao televizijski reporter. Profesor je crnogorskoga jezika i književnosti. Fokalizator mu je objavio dvije pjesničke knjige „Svi moji demoni“ i „Klin u Sunce“. Živi u Danilovgradu.

Dragana Kalezić rođena je 1980. godine u Podgorici. Osnovne studije završila je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, a magistarske na Filološkome fakultetu u Beogradu. Profesorica je ruskoga jezika i književnosti, prevoditeljica i autorka kratkih narativa. Fokalizator je objavio je njen prozni prvijenac, knjigu priča “Sentimentalni rak”. Živi u Podgorici.

Andrija Radović rođen je u Podgorici 1998. godine. Apsolvent je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Poeziju je objavljivao u časopisu Ars. Nagrađen je na festivalu Dani Radovana Zogovića u Kolašinu za pjesmu „Da li je Orvel bio prorok“. Pjesme su mu prevođene na makedonski jezik.

Dragana Erjavšek je diplomirala na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Profesorka je crnogorskoga jezika i književnosti. Novinarka je i književna kritičarka u dnevnome listu Pobjeda.

Edin Smailović je rođen u Bijelom Polju 1980. godine. Filozofski fakultet, na Odsjeku historije, završio je u Sarajevu 2005. godine. Pohađao je master studije bibliotekarstva u Ljubljani. Radnu karijeru započeo je u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju 2007. godine, a 2009. je počeo da radi u Narodnoj biblioteci u tom gradu. Na mjestu rukovodioca Narodne biblioteke u Bijelom Polju je od 2012. godine. Objavio je dvije knjige, a pjesme i priče su mu objavljivane u mnogim listovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 12 =