Ljepota folklora Balkana vladala u Izmiru

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

Folklorni ansambl KIC-a „Budo Tomović“ učestvovao je od 26. do 31.maja na 11. festivalu folklora zemalja Balkana čiji je domaćin bio jedan od najlješih gradova Turske – Izmir. Još jednom se pokazalo da je folklor istinski brend nacionalnih kultura Balkana, a naši folkloraši reprezentativni ambasadori i najljepši promoteri Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, jednoglasni su u ocjeni, nakon povratka sa turneje, direktorica KIC-a Snežana Burzan i umjetnički rukovodilac ansambla Hasan Cano Đečević.

Na festivalu u Izmiru učestvovali su ansambli iz dvanaest zemalja Balkana, a svakodnevno su organizovana po dva nastupa u različitim opštinama 4-milionskog Izmira.
Odličnim koreografijama “Crne Gore, igre iz stare Crne Gore”, “Igara iz Spiča – Vrsute” i “Boke”, ljepotom kostima, profesionalnošću i komunikativnošću podgorički “Budovci” plijenili su pažnju gdje god su nastupali.
Tokom boravka u Izmiru, predstavnike folklornih ansambala Balkana primio je gradonačelnik Izmira gospodin Aziz Kođaolu, a direktorica KIC-a Snežana Burzan prenijela mu je pozdrave Grada Podgorice, zahvaljujući domaćinima na odličnoj organizacija festivala i toplom prijemu.

Iseljenici porijeklom iz Crne Gore priredili su za naše folkloraše večeru iznenađenja, razgovarali smo sa počasnim konzulom Crne Gore u Izmiru gospodinom Cunejtom Bosnalierom, a šarmantnošću i nesebičnim učešćem u svim programima festivala sve je oduševio bosanski počasni konzul gospodin Ahmet Kemal Bajsak, jedan od domaćina izmirskog festivala.

Jedanaesti festival folklora zemalja Balkana opravdao je svoju misliju da ujedini različite kulturne vrijednosti, inače po mnogo čemu sličnih zemalja Balkana, te obezbijedi nastavak tradicije okupljanja folkloraša, podsjećajući na prvi narodni festival folklora Balkana koji je pokrenuo otac moderne Turske Kemal Ataturk davne 1935. godine.

 

Izmir - Folklor 2016 - 7

Izmir - Folklor 2016 - 1

Izmir - Folklor 2016 - 2

Izmir - Folklor 2016 - 3

Izmir - Folklor 2016 - 4

Izmir - Folklor 2016 - 5

Izmir - Folklor 2016 - 6