Ljepota tradicije i folklornog blaga udružene na sceni KIC-a

26.10.2022.

Bogatstvo narodne tradicije i očaravajuća ljepota folklornog nasljeđa, sinoć su se povezali na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u crnogorsko – hrvatskom kulturnom projektu “Tradicija spaja”.

Dva centra kulture, podgorički KIC i Kulturni centar Travno – Novi Zagreb (KUC) organizovali su koncert i reviju crnogorskih i hrvatskih narodnih nošnji, te publici prikazali neke od najljepših i najautentičnijih komada nošnje iz raznih djelova tih država.

U ime partnera i domaćina programa KIC-a “Budo Tomović”, direktorica Snežana Burzan Vuksanović podsjetila je da ova ustanova uspješno nastavlja da se povezuje i umrežava sa kolegama iz regiona, što potvrđuje i ovaj projekat sa KUC-om Travno.

“Misija širenja ljubavi među ljudima i kulturama ostaje naš prioritet, a po ko zna koji put dokazujemo da je ljudska dobra volja – najbolja i da umjetnost, a večeras i promocija očuvanja tradicije i zajedništva, prkosi ograničenim budžetima opredijeljenim za kulturu, prevazilazi prepreke i da uvijek nađe put do naših srca i scena’’, poručila je Burzan Vuksanović.  

Direktor KUC-a i Centra za tradicijsku kulturnu baštinu gospodin Josip Forjan, sa ponosom je istakao da se u zbirci tog centra čuva više od 36 hiljada raznovrsnih dijelova narodnih nošnji i prateće opreme. To su, kako je kazao, nošnje različitih regija  Republike Hrvatske, nošnje Hrvata koji žive izvan matične domovine, kao i nošnje ostalih naroda i država iz regiona, među kojima i crnogorske, a koje su obišle svijet šireći sliku o bogatstvu narodne kulturne baštine. Dodao je da ga raduje što se lijepa saradnja započeta u maju, nakon Zagreba nastavlja u Podgorici, i što jednu zaistu jedinstvenu reviju ima priliku da vidi i ovdašnja publika.  

Pred prepunim gledalištem, veče je “Igrama iz Stare Crne Gore” otvorio prvi ansambl KIC-ovih foolkloraša, a nakon toga je počela revija nošnji koju su veoma profesionalno nosili mladi Podgoričani iz nekoliko kulturno umjetničkih društava. Oku publike nijesu mogli promaći bogat kolorit, reljefni zlatnovez i pažljiva izrada muških i ženskih komada, od kojih su neki posebno značajni jer su predstavljali i statusni simbol tadašnjeg vremena. Prisutni su se tokom večeri mogli uvjeriti u ljepotu, eleganciju i jedinstvenost nošnji Crnogorskog primorja – bokokotorske, paštrovske i barsko-ulcinjske oblasti. Publika je mogla čuti i riječ više o istorijatu, uticaju italijanske i španske mode, odnosno tursko – orijentalnog stila prilikom izrade ovih nošnji. Multikulturalnost, vjerska i nacionalna heterogenost prikazana je kroz tradicionalne odjevne komade ženskih i muških nošnji sjeveroistočne Crne Gore – pljevaljske, rožajske, plavsko-gusinjske oblasti, ali i bjelopoljsko – pljevaljske oblasti. Publiku je očarala raznolikost nošnji gradskog i seoskog podneblja, ali i jedinstveni djelovi arhaičnih oblika koji odslikavaju nacionalne i vjerske osobenosti. Revija je obuhvatila i originalne šestansku, bregasorsku i malisorsku nošnju, gdje se na pojedinim komadima prepoznavao uticaj stila još iz ilirskih vremena.

Osim nošnji naroda iz Crne Gore, publici su predstavljeni i najreprezentativniji primjerci iz različitih dijelova Hrvatske – središnjeg, sjeverozapadnog, nizinskog, primorskog i gorskog. Riječ je o nošnjama koje ljepotom i vrijednošću ne zaostaju za onima iz muzejskih zbirki, a replike su rekonstruisane prema originalnim uzorcima. Uticaj baroka i Mediterana, spoj tradicionalnog i modernog, ogledao se u bogatim i živopisnim nošnjama, a dio zbirke zaštićen je kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Posjetioci su o svakoj nošnji mogli čuti puno interesantnih podataka, zanimljivosti o načinu i tehnici izrade, karakterističnim ukrasima i njihovim nazivima, ali i tadašnjim prvim radionicama i krojačnicama. Pored većine nošnji, koje su dio fundusa Centra za tradicijsku kulturnu baštinu (KUC), dio sinoćnje revije činile su i nošnje Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović” i ansambla “Monte folk”.

U pratećem muzičkom segmentu večeri, Folklorni ansambal KIC-a je izveo i igre iz Boke, Gusinja i Rožaja, Pastiricu i Šokačke igre, a vokalna umjetnica Anđela Ulićević je interpretirala čuvene numere “Sejdefu majka buđaše” i “Tamburalo momče uz tamburu” u pratnji Aleksandra Saše Magovčevića na harmonici.

Program je vodila Anica Vujadinović, a menadžer projekta bio je Emin Đečević, rukovodilac KIC-ovog ansambla. Na kraju naglašavamo da su raskoš i upečatljivost nošnji posebno došli do izražaja zahvaljajući modelima,  lijepim djevojkama  i momcima  iz:  AKUD “Mirko Srzentić”, KUD “Duga Montenegro”, ANIP “Đurđevdansko kolo”, FA KIC-a “Budo Tomović”, a gost večeri bio je i Boris Marović, koji je na nedavnom takmičenju u Istanbulu proglašen za Best face in the world.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 5 =