Ljubeta Labović – Chambre íntéríeure (Unutrašnja soba)

 

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje ove knjige poezije sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

 

Ljubeta Labovic - 240Ljubeta Labovićrođen je 1956. godine u Barama Kraljskim, u Crnoj Gori. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Podgorici, a studirao je na grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Labović piše i objavljuje poeziju, prozu i eseje o poeziji.  Objavljivao je u časopisima ARS, Poezija, Romboid, Poeteka, Vestnik, Ljetopis crnogorski, Apokalipsa, Ex Symposion, Poetikon, Quorum i dr. Objavio je knjige poezije i lirske prozeTanatoide/oblici smrti (1987.), Gospodar kaveza, (1997.),Nedostajanje (2004.), Chambre interiure/Unutrašnja soba– dvojezično crnogorsko – francusko izdanje (2010.) “Neću da se budim”(2011.)godine.

Labović je bio umjetnički direktor Ratkovićevih večeri poezijeod 2007. – 2010. Zahvaljujući njegovom radu na ovoj najznačajnijoj crnogorskoj književnoj manifestaciji, gdje je u četvorogodišnjem periodu doveo eminentne pisce iz regiona i Evrope na ovaj festival i dao mu međunarodni karakter Ministarstvo kulture Crne Gore uvrstilo je Ratkovićeve večeri poezije u kulturni događaj od državnog značaja za Crnu Goru. Labović je predstavljao Crnu Goru  na mnogobrojnim regionalnim i međunarodnim susretima i književnim festivalima, Voix Vives (Živi glasovi – Set/Francuska), Europoetika – Budimpešta, Stih u regiji, Hrvatska, Sarajevski dani poezije i dr. Osim u Crnoj Gori, gdje je zastupljen u najznačajnijim antologijama i pjesničkim izborima, poezija mu je objavljena i u cjelovitim antologijama u  Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji, kao i u mnogim regionalnim i inostranim časopisima, sajtovima i publikacijama.

Ljubeta Labović dobitnik je nagrade Risto Ratković  za knjigu poezije i lirske proze Neću da se budimza 2011.godinu. Poezija mu je prevedena na engleski,  francuski, italijanski, mađarski slovenački, poljski, makedonski, slovački i bugarski jezik.  Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika.  Živi u Beogradu.

Labović je bio dopisnik i član prve redakcije Crnogorskog nezavisnog nedjeljnika “Monitor” gdje je radio osam godina,  stalni je saradnik ART magazine Vijesti, sarađivao je u RTCG, Radiju Crne Gore, Pobjedi, Našoj borbi, Danasu, Vremenu, i u mnogobrojnim listovima i portalima u regionu.  Član je Evropske federacije novinara  i  NUNS-a.

 

UNUTRAŠNJA SOBA

 

Unutrasnja soba - naslovna

Unutrasnja soba - impr.

 

Knjiga Chambre íntéríeure („Unutrašnja soba“), dvojezično crnogorsko-francusko izdanje izbora iz poezije Ljubete Labovića štampana je povodom učešća autora na međunarodnom festivalu poezije „Glasovi Mediterana“- Set (Francuska), 23-31 jul 2010. godine.

 

SAŽIMANJE PJESNIČKIH FENOMENA

(Povodom učešća Ljubete Labovića na festivalu
„Voix Vives de Mediterranee en Mediterranee“ u Setu)

U samom vrhu savremene crnogorske poezije, posebno kada je riječ o poetičkim iskustvima koje je crnogorska kritika uočila u stvaralaštvu generacije novog književnog talasa u periodu dekonstrukcije tradicionalnih i prevaziđenih pjesničkih modela, u crnogorskoj i regionalnim književnostima, iščitava se poezija savremenog crnogorskog pjesnika i esejiste Ljubete Labovića.

Izbor „Unutrašnja soba“ koji je Ljubeta Labović ponudio Festivalu svjetske poezije „Voix Vives de Mediterranee en Mediterranee“, koji se održava u francuskom mediteranskom gradu Setu, rodnom gradu Pola Valerija, budući da ga je Direkcija festivala izabrala da kao predstavnik Crne Gore bude učesnik ove eminentne književne manifestacije, jeste rukopis koji sažima suštinske pjesničke fenomene i preokupacije ovog izuzetnog stvaraoca. Labović ovim izborom u najboljem smislu reprezentuje ne samo sebe kao pjesnika već i novu crnogorsku književnost, kao segment aktuelne crnogorske kulture na francuskom čitalačkom području, koje je jedno od najznačajnijih u Evropi.

Ovo je izbor koji se sastoji od reprezentativnih tekstova iz prethodne tri knjige ovog autora, dopunjen sa nekoliko novih pjesama, a koji funkcioniše tematski i motivski kao koherentna, slojevito komponovana knjiga, na liniji onih suštinskih poetičkih rezultata koji, nesporno, emaniraju bitne odlike Labovićevog pjesničkog stvaralaštva, a to je kompleksan odnos prema biću i njegovoj stvarnoj i metafizičkoj egzistenciji.

Duško Novaković

 

…Uvija se i plete on za tobom i kad odlaziš
živi svoj dodir taj ranjivi poljubac na tvojim ustima
koje ostaju žive i požudne kao priroda
u mom životu koji je sada u nježnom poljupcu
što se utiskuje preko nekog bola u tihi
dodir i pada na tebe kao zaneseno krilo

Taj poljubac ranjivi stresa maglovitu noć
i sanjarski se prostire ka kozmosu
iz tog trenutka kad ga ti uzimaš u tihi dah
i odnosiš i ostavljaš mi dodire preko noći
da mi ostane kroz zube i dolje u srce
i još da se zakači ispod stomaka da drhti
da se razraste tako na obuzeto tijelo
koje se daje u tom dodiru kao sklopljeni let
svakom zilicom tog poljupca i bolom i radošću…

 

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KAKO BI OTVORILI 
KOMPLETAN SADRŽAJ KNJIGE

Unutrasnja soba - naslovna