Lovćenac – Održano predavanje posvećeno iseljeništvu i aktuelnim izazovima crnogorskih zajednica u svijetu”


Tribina i predavanje na temu: „Komparativni modeli organizovanja iseljeništva kroz istoriju i aktuelni izazovi crnogorskih zajednica u svijetu” održana je u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu u organizaciji Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš”. Gost je bio publicista i istraživač Gordan Stojović, prvi ambasador Crne Gore u Argentini, Brazilu, Čileu i Urugvaju. Razgovor sa njim vodio je publicista i istraživač Nenad Stevović.

Po riječima Stojovića svaki iseljenik bez obzira kojoj generaciji pripada, a koji državu Crnu Goru doživljavama kao svoju zemlju porijekla, po standardima EU se smatra pripadnikom crnogorske iseljeničke populacije.

Govoreći o organizacijama i istaknutim pojedincima u iseljeništvu između dva svjetska rata Stojović je istakao da je crnogorski emigrant u Sjedinjenim Američkim Državama Nikola Petanović  u svojim tekstovima prije 90 godina predvidio obnovu  Crne Gore utemeljene na  zapadnim vrijednostima na kojima počiva današnja moderna demokratija.

Jedino umrežavanjem i stvaranjem institucija u iseljeništvu, organizacije koje okupljaju crnogorske iseljenike mogu doprijeti zajedničkom radu na očuvanju osnovnih identitetskih karakteristika svih onih koju Crnu Goru doživljavaju kao svoju postojbinu. – istakao je na kraju Gordan Stojović.

U ime organizatora Ljubomir Perović je Gordanu Stojoviću uručio zahvalnicu za doprinos očuvanju nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta Crnogoraca u Lovćencu.

U sklopu izuzetno posjećene tribine održan je i kulturno umjetnički program u kojem su učestvovali: najmlađa pjevačka grupa CKPD „Princeza Ksenija”, recitatorka Jana Krivokapić, gitaristkinja Barbara Bede i voditeljka Isidora Ražnatović.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 14 =