Lovćenac – Otkrivena spomen ploča i promovisana knjiga Radovana Stevovića

 

Krstas

 
 

Povodom obilježavanja 70 godina od naseljavanja Crnogoraca u Vojvodinu i 70 godina od pobjede nad fašizmom u Lovćencu je otkrivena spomen ploča i premijerno promovisana knjiga Radovana Stevovića, pjesnika, revolucionara i čovjeka koji je dao ime Lovćencu.

Na zgradi u kojoj se nalazi Crnogorski kulturni centar spomen ploču svečano su otkrili Aleksandra Vučinić predsjednica IO Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji i Marko Rovčanin predsjednik opštine Mali Iđoš.

Na premijernoj promociji knjige „Biografija jedne žene“ govorili su šef Odsjeka za idenitetska pitanja dijaspore u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Nenad Stevović, doktorica književnih nauka i profesorica univerziteta u penziji Zagorka Kalezić i profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju dr Sofija Kalezić Đuričković.

Radovan Savov Stevović je rođen 1910. godine u selo Kobilji Do u Cucama u Katunskoj nahiji. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine, Ordena partizanske zvijezde, Ordena bratstva i jedinstva, Ordena zasluga za narod i tri medalje za hrabrost. Iz više puta je predlagan za Orden narodnog heroja.

Objavio je knjige: Tragom borbe proletera, Pjesme, Poema o seobi, Ratnicima palim za slobodu i Pjesme za djecu, a roman Biografija jedne žene je ostavio u rukopisnoj zaostavštini svom najmlađem djetetu Zagorki.

Nakon Drugog svjetskog rata Radovan Stevović je bio odgovorni rukovodilac sa kojim su putovali kolonisti, pa njegovo kazivanje u knjizi istovremeno predstavlja autentično svjedočanstvo o prilikama i vremenu u kojima je vršena seoba Crnogoraca za Vojvodinu. Preminuo je jula 1989. godine u Vojno-medicinskom centru u Meljinama, a uz vojne i civilne počasti sahranjen je u Lovćencu.

Kao izdavači romana „Biografija jedne žene“ potpisuju se Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ i Crnogorski kulturni centar Beograda, a knjiga je štampana uz podršku Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji i opštine Mali Iđoš.

 

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 1

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 2

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 3

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 4

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 5

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 7

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 8

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 6

Otkrivanje spomen ploce i promocija knjige Radovana Stevovica - 9

 

VIDEO ZAPIS