Lovćenac – Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku

 

 

 

PRVA POKRAJINSKA SMOTRA RECITATORA
NA CRNOGORSKOM JEZIKU

 

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu održana je prva Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku. Na smotri su učestvovali učenici iz 13 osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine koji su se takmičili u tri uzrasne kategorije govoreći odabrane tekstove crnogorskih pjesnika. 

Predsjednik žirija, crnogorski književnik i novinar Ljubeta Labović kazao je da su učenici  pokazali veliki talenat, kreativnost i motivaciju za recitovanje poezije na crnogorskom jeziku.

– U središtu vaše pažnje jeste poezija kao najveća i najsigurnija riznica svog jezika i vi ste pokazali ovim recitovanjem kako se ta riznica čuva i njeguje. Zato nije bilo lako izabrati pobjednike u svim uzrastima i ja vam u ime žirija i u svoje ime najiskrenije čestitam, rekao je Labović, odajući priznanje Crnogorskom kulturno prosvjetnom društvu “Princeza Ksenija” i Crnogorskom dramsko recitatorskom društvu na odličnoj organizaciji manifestacije. Članovi žirija su bili i profesorica književnosti Aleksandra Vučinić i amaterski glumac Nikola Bulatović. 

Svi učesnici smotre su dobili prigodne poklone među kojima i knjige iz izdavačke produkcije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, a najbolji iz sve tri kategorije, zajedno sa svojim nastavnicima,  nagradno putovanje na Cetinje, prijestonicu Crne Gore. U kategoriji nižih razreda prvo mjesto osvojio je Andrija Nešković učenik prvog razreda Osnovne škole “Branko Radičević” iz Ravnog Sela. U kategoriji srednji uzrast najbolja je bila Anđela Gazivoda učenica osmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Lovćenca, dok je kod srednjoškolaca prvo mjesto osvojila Tanja Čelebić učenica Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa. 

Nagrade najboljim uručio je Nenad Stevović šef Odsjeka za identitetska pitanja dijaspore u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, koji je istakao da su pobjednici svi učesnici smotre, i đaci i njihovi nastavnici, jer su dali izuzetan doprinos očuvanju jezičkog identiteta crnogorske zajednice u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. 

U umjetničkom dijelu programa učesnici smotre su uživali u klavirskom koncertu Muzičke škole iz Bačke Toplole.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ

 

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + four =