Lovćenac – Predstavljene knjige o crnogorskim generalima

 

 

 

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu predstavljene su dvije monografije o crnogorskoj vojnoj eliti autora mr Srđe Martinovića, Generali Knjaževine i Kraljevine Crne Gore i Crnogorski generali u vojsci Kraljevine SHS/Jugoslavije. Pored autora govorili su istoričar Boban Batrićević i publicista Nenad Stevović.

 

 

 

Srđa Martinović je sveubohvatno obradio biografije crnogorskih generala, u prvoj knjizi u periodu od 1881. do 1921. godine i u drugoj u periodu od 1919. do 1941. godine. U ovim biografskim leksikonima široj naučnoj i laičkoj javnosti po prvi put sublimirano su predstavljeni životopisi ukupno 68 generala.

 

 

Poseban kvalitet Martinovićevih radova je i činjenica da se uzdigao iznad dnevno političkih konotacija i nepristrasno oslikao likove generala ne ulazeći u političke okolnosti u kojima su djelovali niti iznoseći sud o njihovim opredeljenjima, određenima ili postupcima. Fokus njegovog interesovanja je prevashodno vojna, ratna i profesionalna biografija crnogorskih generala. Na promociji je istaknuto da je Martinović publikovanim naučno istraživačkim radom dao značajan doprinos novoj profilaciji vojne istoriografije u Crnoj Gori i afirmaciji crnogorske vojne istorije.

U programu su učestvovale i recitatorke Jana Krivokapić i Tanja Čelebić. Autor je biblioteci i svim posjetiocima promocije poklonio knjige, a ispred organizatora književne večeri, Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ i Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“, Aleksandra Vučinić je gostima iz Crne Gore uručila zahvalnice za doprinos očuvanju kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta Crnogoraca u Lovćencu.

 

 

 

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 11 =