Luštica Bay – Dječija pozorišna predstava „Niko se nije naučen rodio“


Pozorišna predstava za đecu „Niko se nije naučen rodio“ u produkciji umjetničkog ateljea „Arlekin” iz Podgorice biće izvedena u amfiteatru Luštice Bay u neđelju, 1. maja, sa početkom u 12 časova. Kako i sam naziv ukazuje, predstava je edukativno-zabavnog karaktera i pripada tzv. primijenjenom pozorištu, a prožeta je humoristickim momentima. Teme koje ansambl „Arlekina” prikazuje kroz scenski jezik čine dio opšte kulture, ili dio nastavnog plana i programa u školama, sa namjerom da đeci na kreativan i zabavan način približe neka važna pitanja od suštinskog značaja za njihovo odrastanje. Roditelji takođe u ovoj vrsti teatra mogu prepoznati dobre savjete kao podršku u vaspitanju đece.

U scenskoj formi prilagođenoj najmlađim gledaocima, u predstavi „Niko se nije naučen rodio“ glumci se bave pitanjem o tome kakvo mjesto zauzimaju mobilni telefoni i neprestana zavisnost od društvenih mreža u našim životima. Ova tema se ozbiljno postavlja i u svijetu odraslih, a posebno je važno na koji način đeca odrastaju uz prekomjerno i potencijalno opasno korišćenje telefona i društvenih mreža, te agresiju koju mogu da proizvedu video igrice. Na umjetnički način, govori se o jednom bitnom pitanju koje se postavlja u ovom kontekstu, a to je želja đeteta da kroz pripadnost grupi i zajednici bude prihvaćeno u društvu.

Pored ovih sadržaja, u predstavi je slikovito prikazana i važnost njegovanja kulture ophođenja i očuvanja maternjeg jezika, prikazivanjem primjera korišćenja tuđica u svakodnevnom govoru, a podsjeća se i na bonton koji se pomalo zaboravlja u današnjem svijetu. Istaknuta je i važnost lične higijene, kao i higijene prostora u kome đeca borave. Nije zaboravljena ni bitna tema odnosa prema životnoj sredini, uz isticanje kreativnosti u očuvanju životne sredine kroz kreativno korišćenje ambalaže tzv. apciklaže, o čemu se i dalje nedovoljno govori.

Tekst i režiju potpisuje Žana Gardašević Bulatović, a u predstavi igraju Una Lučić i Vukan Pejović. Scenografiju su osmislile mr Nela Darmanović Mahmutović i Dragana Koprivica, a koreografiju Marija Boljević. Muziku i stihove su nadahnuto stvarali Frenki Bogićević i Dejan Đonović.

„Luštica Bay je mjesto druženja i okupljanja, a u svakoj sezoni imamo pregršt sadržaja za cijelu porodicu i za svakoga se nađe ponešto. Edukativne i zabavne aktivnosti za najmlađe uvijek privlače posebnu pažnju posjetilaca. Predstavu „Niko se nije naučen rodio“ prikazujemo u saradnji sa umjetničkim ateljeom „Arlekin” koji će na inovativan način đeci i njihovim roditeljima pružiti nadahnuće i podršku u srećnijem odrastanju. Ovom prilikom pozivamo naše goste i pośetioce da prvomajske praznike provedu u šetnji, zabavi i opuštanju sa porodicom i prijateljima”, izjavila je Maša Radulović, marketing menadžerka u Luštici Bay.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =