Luštica Bay – Otvorena izložba „Minijature u plavom“

 

Lustica Bay

 
 

Izložba „Minijature u plavom“ nastalih u periodu od 2008. do 2015. godine podgoričke slikarke Milanke Đuranović Bajčetić otvorena je 08. avgusta 2016. godine u kompleksu Luštica Bay.

Tematski sadržaj malih slikanih površina čini priča o patrijarhalnom odnosu muškog i ženskog, odnosu čovjeka, muškarca i domaćina predodređenog za više društvene ciljeve i žene podređene tim ciljevima, majke, domaćice, koja brine o porodici.

 

Milanka Bajcetic - 2

Milanka Bajcetic - 1

 

„Lirske emocije koje zrače sa ovih malih islikanih površina najbolje govore koliko je slikarka zanijeta i opsjednuta škrinjom našeg kulturnog nasljeđa. Stoga ovih pedesetak minijatura čine odu radosti spjevanu bojama o davno prošlom vremenu, skinutu patinu sa starih fotografija predmeta osuđenih na muzejsko bitisanje“, navela je istoričarka umjetnosti Draginja Kujović.

Po obrazovanju turizmolog, Bajčetić je slikarstvo učila kod akademskih slikara Dobroslava Mrdaka i Tinde Bulatović. Do sada je izlagala na samostalnim izložbama u Podgorici, Danilovgradu, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Pljevljima i Kolašinu.

Član je “Slikarskog uranka” i osnivač udruženja “Likovni etnos Crne Gore”. Učestvovala je na međunarodnom bijenalu minijature u Nikšiću i svjetskoj galeriji crteža u Skoplju. kao i na kolektivnim izložbama UILUCG-a i “Slikarskog uranka”.

Izložba će biti otvorena do 19. avgusta, svakog dana od 18 do 20 časova.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 4 =