Maja Popović gošća tribine “Podgoričke priče”


Svaki grad ima svoje „tihe“ stvaraoce koji nenametljivo, a temeljno kreiraju kulturnu sliku. Jedna od njih, svakako, je Maja Popović dugogodišnja urednica muzičkog programa u KIC-u “Budo Tomović“ koja će biti gošća tribine “Podgoričke priče“. Maja je urednica koja nikada nije pravila kompromis oko kvaliteta programa. Čitav radni vijek je posvetila promociji klasične muzike i popularnih muzičkih žanrova, prije svega džeza i bluza. Takođe, Maja je poznata kao neko ko je podgoričkoj publici i šire, predstavljala neke od najznačajnih izvođača iz zemlje i inostranstva, kao i da je afirmisala mlade talente koji predstavljaju budućnost muzičke umjetnosti.

Tribina će biti organizovana u srijedu, 7.juna, u Multimedijalnoj sali KIC-a, u 20 sati. Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević.

Maja Popović rođena je u Podgorici, gdje je stekla kompletno muzičko obrazovanje, i diplomirala na pedagoško-teoretskom odsjeku 1987. na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Kao stipendistkinja francuske vlade, studirala je klavir na Muzičkoj akademiji „Alfred Cortot“ u Parizu. Svoj radni angažman je započela u Muzičkom programu Radija Crne Gore, gdje je kasnije, do sredine 90-ih nastavila saradnju sa redakcijom za kulturu. Od 1992. do 2001. predavala je u tek osnovanoj Školi za muzičke talente „Andre Navarra“ u Podgorici. U tom periodu je takođe sarađivala u redakciji za kulturu dnevnog lista „Pobjeda“, kao muzički saradnik-kritičar, gdje je objavila brojne članke, intervjue, osvrte i kritike. Bila je angažovana kao selektor muzičkog programa festivala Grad teatar Budva (1997-2001), u okviru kojeg je predstavila novu generaciju mladih crnogorskih umjetnika – izvođača klasične muzike i renomirane muzičare iz regiona i Evrope iz domena klasične, džez i svjetske muzike. Uredila je tri muzička albuma koji sadrže kompilaciju izvođenja različitih umjetnika uživo sa koncerata u crkvi Santa Marija, u izdanju festivala Grad teatar Budva u 1999. i 2000. Krajem 90-ih, osnovala je i nekoliko godina uspješno vodila kvintet eminentnih muzičara iz Crne Gore i Srbije, Tango Nova, s ciljem da se u našoj zemlji i šire promoviše originalna muzika argentinskog kompozitora Astora Pjacole.

Od 2001. do danas, Maja radi kao urednica muzičkog programa u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, gdje je intenzivirala muzički program kroz redovnu koncertnu sezonu i muzičke manifestacije različitih žanrova, kreirajući razne tematske cikluse, od onih posvećenih mladima (ciklusi “Mladi i muzika”, “Laureati međunarodnih takmičenja”, “Mladi talenti”), preko predstavljanja velikana muzičke scene (Majstori džeza, Kamerna muzika), ženskog muzičkog stvaralaštva (Kompozitorke iz sjenke), do manifestacija poput Podgorica Blues Summit, Mjesec poštovanja džeza, Ljetnji kamp za kamernu muziku, i dr. Inicirala je manifestaciju Mjesec poštovanja džeza/Jazz Appreciation Month 2007. U cilju njenog daljeg nastavka i razvoja programa džez edukacije i koncertne promocije džez muzike u Crnoj Gori, u saradnji sa kolegama iz oblasti muzike i književnosti osnovala je 2009. nevladinu organizaciju Jazz Art, koja se uključuje u organizaciju navedene manifestacije od 2010. i proširuje svoje djelovanje širom Crne Gore sve do sada. Maja je učestvovala u programima profesionalnih posjeta zemljama kao što su Holandija (Western Balkan Cultural Operators), SAD (IVLP – International Visitor Leadership Program), Francuska (Séjours Culture), Kanada (CINARS) i Njemačka (The German Jazz Music Scene), Izrael (IMSF) na poziv i posredstvom vlada tih zemalja. U periodu 2018/2019, učestvovala je u radu na izradi novog standarda zanimanja za obrazovni program Muzički saradnik za srednje muzičke škole, kao i u izradi novog modula “Organizacija muzičkih programa”, koji je usvojila Nacionalna komisija Ministarstva prosvjete Crne Gore, maja 2019.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − fifteen =