Mali Iđoš – Povodom Evropskog dana jezika dopuna knjižnog fonda

 

 
 

Povodom Evropskog dana jezika dopuna knjižnog fonda na crnogorskom jeziku i pismu 

 

Povodom obilježavanja 26. septembra, Evropskog dana jezika, tri mjesne biblioteke u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš su dobile nove količine knjiga na crnogorskom jeziku i pismu.

Direktorici “Biblioteke Mali Iđoš”  Juliani Szeleši Vereš knjige iz svoje privatne biblioteke je uručio književnik i publicista Nenad Stevović koji je i član Upravnog odbora biblioteke.

Odlukom Upravnog odbora od 05.01.2011.godine “Biblioteka Mali Iđoš” je u svojim mjesnim bibliotekama u Feketiću, Lovćencu i Malom Iđošu obrazovala posebne knjižne fondove izdanja na crnogorskom jeziku i pismu. U opštini Mali Iđoš u značajnom broju je zastupljena crnogorska zajednica i u toj opštini crnogorski jezik je u službenoj upotrebi.

U predhodnom periodu, knjižni fond izdanja na crnogorskom jeziku i pismu svojim donacijama obogatili su Matica crnogorska, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

Evropski dan jezika obilježava se od 2001. godine kada je proglašen od strane Savjeta Evrope. Svakog 26. septembra od tada, širom Evrope, organizuju se različiti programi sa ciljem promovisanja kulturološke raznolikosti i jezičkog bogatstva naroda Evrope.

 

Press služba “Krstaš” 27.09.20112.