Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO IX


Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO koja svih ovih godina u kontinuitetu afirmiše kamernu pozorišnu produkciju i nezavisnu scenu biće održana od 5. do 12.februara u okviru dramskog programa KIC-a “Budo Tomović”.

Sedam žanrovski raznovrsnih pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona učestvovaće u takmičarskom dijelu devete u nizu manifestacije, a među njima su “Jelena Savojska”, “Atomsko cvijeće”, “Uspomene Sare Bernar”, “Pomahnitali”, “Goya”, “Na Drini ćuprija” i “Ćiro”. Posljednje večeri u čast nagrađenih biće izvedena predstava ”Safra“.

I ove godine nagrada “Sat kula” dodjeljivaće se za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru. Stručni žiri činiće doc. mr Jovana Bojović (predsjednica), Vukan Pejović i Vanja Kovačević.

Početak festivala obilježiće premijera predstave “Jelena Savojska” koju KIC “Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković” iz Kotora i KORIFEJ teatrom iz Kolašina. Predstavu je po tekstu Marije Sarap režirao Zoran Rakočević, a uloga je povjerena Jeleni Đukić kojoj će muzička podrška biti Bojan Peko Minić.

“Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve.” reditelj Zoran Rakočević

Pozorišna predstava ”Atomsko cvijeće“ čiju režiju potpisuju glumice i akterke predstave Marija Đurić, Jelena Đukić i Anđelija Rondović biće izvedena 6.februara. Ova porodična drama nastala po tekstu Pola Zindela “Uticaj gama zraka na sablasne nevene“ prati priču četiri ženska lika i zeca. Za njih je “svijet mjesto neponovljivog suočavanja, a prostor u kom bitišu prava zečja jazbina“. U komadu se postavlja pitanje koliko je najbolja namjera majke i njena potreba da zaštiti kćerke dobra za razvoj dvije tinejdžerke.

Koproducentski projekat Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa, duodramu “Uspomene Sare Bernar” sa sjajnim glumačkim tandemom Tanjom Bošković i Dejanom Đonovićem ljubitelji teatra biće u prilici da pogledaju 7.februara. Komad ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar, nego i o pozorištu i pozorišnoj umjetnosti, provodeći publiku ”sa druge strane“ u namjeri da vidi naličje svega što može biti i tužno i smiješno.

Na repertoaru će 8.februara biti i nagrađivana komedija “Pomahnitali” u kojoj uloge tumače poznati beogradski glumci Tatjana Kecman i Miloš Đorđević. Ova komedija produkcije “Frezend” iz Beograda posvećena je ovisnicima društvenih mreža, selfi kulture i ostalih oblika virtuelnih stvarnosti. Na toj apsurdnoj i apsolutno sumanutoj trci, koja za cilj ima uspjeh (ma šta to značilo!) potpuno gube kompas. U svakoj od scena protagonisti završe sa nervnim slomom zbog nekih sitnih trivijalnih problema koji im remete ”savršenu“ formu.

Predstava ”Goya“ prema tekstu Miroslava Krleže koju je režirao i u kojoj igra neponovljvi Zijah Sokolović biće odigrana 9.februara. U središtu ove Krležine nedovršene dramske verzije nalazi se umjetnik-slikar i njegova intimna drama. Kroz glumački prikaz publika ima priliku da sagleda širi kontekst njegovog djelovanja i postojanja. U Gojinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društveno-političkih konteksta tog doba, kao i konformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s etičkom pozicijom dvorskog umjetnika.

Monodrama “Na Drini ćuprija“ u izvođenju proslavljenog glumca i producenta Tihomira Stanića biće organizovana 10.februara. Znalački, sa dubokim emotivnim doživljajem Andrićeve pripovjesti, ali i sa pouzdanim iskustvom dramskog umjetnika koji zna šta čini efektnu cjelinu scenskog čina, Tihomir Stanić je angažovano, glumački briljantno, izrekao svoj poduži monolog – tačnije originalan Andrićev tekst. O svom hrabrom poduhvatu – učenju dugog i složenog proznog teksta, bez partnera i dijaloga, prvak srpskog glumišta kaže: „Pronašao sam u Andrićevom delu neiscrpnu inspiraciju za svoj profesionalni život, trening, egzistenciju…“.

Jedan od najpoznatijih glumaca u regionu Tarik Filipović u okviru takmičarskog dijela manifestacije 11.februara izvešće svoj autorski projekat “Ćiro”, tačnije monodramu o životu sportske legende Ćira Blaževića. Šta je Ćiro Blažević predstavljao za Tarika kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i strastvenog fudbalskog navijača? Na koji je način ličnost Ćira Blaževića inspirisala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva, vidjećemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − nine =