Maribor – Predavanje “Književnoistorijski i jezički trenuci u savremenoj Crnoj Gori”

 

 

“Književnoistorijski i jezički trenuci u savremenoj Crnoj Gori”

u Crnogorskom društvu “Montenegro-Maribor” u Mariboru

 

Crnogorsko društvo “Montenegro-Maribor” iz Maribora održalo je 20. aprila 2017. godine, proslavu povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. U okviru programa održano je predavanje na temu: »Književnoistorijski i jezički trenuci u savremenoj Crnoj Gori«.

Gost-predavač je bio akademik prof. dr Milorad Nikčević, predśednik Odbora za nauku i prosvjetu u Savjetu za iseljenike u Vladi Crne Gore, profesor crnogorske književnosti i autor kapitalnog djela Istorije crnogorske književnosti, od Njegoša do 1918. godine (Podgorica, 2012) na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju i utemeljivač Crnogorskog studija (Crnogorske književnosti i Civilizacije crnogorskog naroda) na Sveučilištu u Zagrebu (1996) i autor brojnih monografija i knjiga o Crnoj Gori.

 

 

            U veoma iscrpnom i nadahnutom izlaganju prof. Nikčević je istakao značaj Dana nezavisnosti, ali i etabliranje jezika i književne dijahronije i sinhroni kroz istorijsku perspektivu. On je, između ostaloga, istakao: “Za nas su Crnogorce ovo veliki, istorijski dani, koje smo željno čekali preko jednog stoljeća. Svaki narod ima svoje sveto trojstvo: državu, crkvu i jezik. Bez tih značajnih temelja država i narod ne bi mogli opstojati. I upravo 21. maja 2006. uskrsnula je klasična Crna Gora i s njom Crnogorska pravoslavna crkva i crnogorski jezik. Tog dana su Crnogorci zapalili luču slobode koju već 11 godina slavimo. A crnogorska državnost egzistira u nazivima Duklje, Zete, Crne Gore u trajanju preko jednoga milenijuma, još od arhonta Petra, Vladimira Dukljanskog i njegove supruge Kosare, pa preko Balšića, Crnojevića i Petrovića sve do naše najnovije savremenosti«

 

 

            Proslavu je otvorila i bila medijator Dijana Pajković, predsjednica Društva i članica Savjeta za iseljenike u Vladi CG, koja je gostima i članovima čestitala Dan nezavisnosti i Dan Državnosti. Proslavi su prisustvovali, osim članova udruženja, predsjednici crnogorskih društava u Sloveniji, kao i studenti iz Crne Gore koji žive i studiraju u Sloveniji. Svojim prisustvom su pokazali da razumiju da su nauka i znanje osnovni i nerazdvojivi dio svakog modernog društva. Oni su u vrlo akademskom ambijentu postavljali profesoru brojna pitanja vezana za crnogorski jezik, gramatiku i pravopis. I uvjereni smo da će, nakon studija, kao obrazovani i odgovorni ljudi, svojim znanjem i radom, doprinijeti boljoj i uspješnijoj budućnosti naše voljene Crne Gore. Svečanost je završila s recentnim pjesmama i muzikom o Crnoj Gori.

D.P.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 4 =