Martinoviću uručen ,,Zlatni zmaj“ za 2020, promovisan njegov roman ,,Teuta, kraljica Ilira“


Martinoviću uručen ,,Zlatni zmaj“ za 2020, promovisan njegov roman
,,Teuta, kraljica Ilira“

Crnogorskom književniku, Mirašu Martinoviću, večeras je uručeno međunarodno priznanje za doprinos razvoju fantastike “Zlatni zmaj” za 2020. godinu, koje dodjelju REFESTICON.

Priznanje za doprinos fantastičnoj književnosti Martinoviću je pripalo zbog dugogodišnjeg staralaštva sa elementima epske fantastike posvećenog temama značajnim za istoriju i kulturnu baštinu Crne Gore i država u okruženju.

Primajući ovo značajno priznanje, Martinović je istakao da je „Zlatni zmaj“ potvrda njegovog višedecenijskog stvaralaštva i podsticaj da nastavi putem starih civilizacija.

,,Ova nagrada me posebno iznenadila i obradovala, dala mi unutrašnja krila, posebnom svjetlošću obasjala moje djelo i skrenula pažnju na teme kojima se bavim već decenijama. ,,Zlatni zmaj“ je potvrda mog djela, dala mi je podsticaj da nastavim putem dalekih davnina, jer se sve mijenjalo kroz istoriju, samo je čovjek ostao isti, on nosi svoju sudbinu, svoje vrijeme, ali šalje i ostavlja poruke za one koji dolaze“, kazao je laureat ,,Zlatnog zmaja“ za 2020. godinu.

Nakon uručenja nagrade, predstavljen je Martinovićev roman ,,Teuta, kraljica Ilira“, objavljen u izdanju Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.

,,Teuta, kraljica Ilira“ je roman koji se sudbinski bavi Ilirima, ilirskom civilizacijom, koja je ostavila velike tragove na našim prostorima. Ova knjigaje priča o ilirskoj kraljici Teuti, koja je prihvatila sudbinu svog naroda, koja je bila vrhovna sveštenica, vladarica i ljepotica.

O ovom Martinovićevom govorili su Dragan Popadić i Blaga Žurić.

Popadić je kazao da Martinović ovaj romanom uvodi  čitaoca u svijet Ilira i kraljice Teute.

“Miraš Martinović istorijske teme obrađuje na svoj način. Kod njega su mitovi važni, ali kao tradicija koja inspiriše, a ne opterećuje. Vrijednost njegovih poruka tek vidimo u savremenom svijetu koji zolupotrebljava mitove i kojem mitovi služe za osvajanje, porobljavanje, ubijanje. Miraš istorijske teme obrađuje kao klesar Teutin lik, da bi ih zavrtio na pozornici uz poruku čitaocima ‘Plešite’! I mi plešemo, iako možda i ne znamo korake, ali imamo volju, maštu i otvorene umove”, podvukao je Popadić.

Iako je u romanu opisano ratno stanje, i brojne strahote koje ga prate, prema riječima književnice Blage Žurić, Martinović je ovim romanom uspio da nas nenametljivo uvede u magiju događaja kao ,,čistu radost i ljepotu“.

,,Roman ,,Teuta, kraljica Ilira“ predstavlja potku za razumijevanje duha jedne civilizacije na prostoru današnje Crne Gore. Iliri se vraćaju kod Miraša Martinovića u novoj formi, dolaskom kraljice Teute u Risiniumski zaliv, kroz njen stav o osvajačima i ratu koji ne donosi ništa dobro“, kazala je Žurić, dodajući da su motivi brojni, od fantastičnih do realnih, a da je priroda njihov rasadnik.

Preuzeto: radiobijelopolje.me

Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović
Foto: Vladimir Jelić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − one =