Matica crnogorska objavila zbornik intervjua sa tribine Śednik četvrtkom


ŚEDNIK ČETVRTKOM 2020–2021

Matica crnogorska je oktobra 2020. godine pokrenula serijal tribina Śednik četvrtkom sa istaknutim intelektualcima, naučnicima i kulturnim poslenicima o aktuelnim dešavanjima i problemima sa kojima se suočavaju crnogorsko društvo i kultura. Namjera da s relevantnim sagovornicima otvoreno i argumentovano razgovaramo naišao je na dobar prijem javnosti. Afirmišući javni govor kao izraz intelektualne slobode, otvorenosti i građanske zrelosti društva Matica crnogorska se odlučila da intervjue iz prve sezone 2020–2021. priredi za štampu i objavi u formi zbornika.

U predgovoru Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske navodi da će ovaj zbornik „omogućiti zainteresovanoj publici da se upozna s mišljenjem istaknutih crnogorskih intelektualaca o temama koje su u datom  momentu relevantne za razumijevanje crnogorske društvene stvarnosti“. Radulović ističe kako je Śednik četvrtkom „prostor slobodnog govora i argumentovane kritike društvenih i političkih anomalija, mjesto prijedloga alternativnih rješenja za probleme koji nas srijeću“, kao i da intervjui predstavljaju „primjer intelektualne hrabrosti i odgovornosti prema političkoj zajednici u kojoj djeluju i o čijoj dobrobiti brinu, i pouzdano su svjedočanstvo jednog vremena“.

Urednica izdanja Tanja Pavićević, koja je vodila sve razgovore, u pogovoru zborniku kaže kako je Śednik četvrtkom „snažno doprinio intelektualnom i građanskom otporu crnogorskog društva – nakon izbora 30. avgusta 2020. godine – u prvom redu kao glas razuma koji s adrese Matice crnogorske postojano dopire do javnosti“.

Gosti prve sezone tribine Śednik četvrtkom bili su:  mr Ivan Jovović, dr Adnan Prekić, nedavno preminuli Branko Banjević, prof. dr Živko Andrijašević, Branko Lukovac, Marko Špadijer, Rade Bojović, prof. dr Radovan Radonjić, prof. dr Nebojša Vučinić, Nj. E. dr Meglena Plugčijeva, Dragan B. Perović, Draško Đuranović, prof. dr Ilija Vujošević i Dragan Radulović.

Zbornik Śednik četvrtkom 2020–2021 na 262 strane donosi intervjue koji se mogu pogledati i na YouTube kanalu Matice crnogorske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + fourteen =