Matica crnogorska odala počast crnogorskim herojima stradalim kod Medove i učesnicima Božićnog ustanka


Polaganjem vijanaca na spomenike „Lovćenska vila“ i učesnicima Božićnog ustanka na Cetinju delegacija Matice crnogorske u sastavu Ivan Jovović, predśednik; Ivan Ivanović, generalni sekretar i Luka Lagator, predśednik Ogranka Matice crnogorske na Cetinju, odala je počast crnogorskim dobrovoljcima stradalim kod Medove na Badnji dan 1915. i učesnicima Božićnog ustanka 1919. godine.

Oko pet stotina crnogorskih dobrovoljaca i patriota, krenulo je krajem 1915. godine iz Amerike i Kanade, da pomognu u odbrani svoje zemlje. Brod „Brindizi“, kojim su putovali, potopljen je na Badnji dan, na pragu rodne grude, u albanskom zalivu San Đovani di Medova. Stradalo je ukupno 385 dobrovoljaca, a spomenik „Lovćenska vila“ posvećen je njihovom patriotskom i herojskom činu.

Božićni ustanak, koji je dostigao svoj vrhunac na Cetinju 7. januara 1919. godine, jedinstven je primjer patriotizma i odanosti domovini, koji već duže od jednog vijeka inspiriše generacije Crnogoraca kako se voli i brani svoja zemlja. Junaci Božićnog ustanka suprotstavili su se okupaciji i aneksiji Crne Gore nakon Prvog svjetskog rata. Nijesu pristali na nestajanje, na duhovno i političko porobljavanje, na gubljenje državnosti i narodne osobenosti.

Duh slobodarstva, državotvornosti i suverenosti vodio je dobrovoljce stradale nadomak albanske luke, na Badnji dan, isti duh koji se javio i na Badnji dan 1919, Božićnim ustankom, kada su se okupaciji i aneksiji Crne Gore suprotstavili crnogorski ustanici i komite.

Iskra otpora upaljena Božićnim ustankom i komitskim pokretom rasplamsana je opštenarodnim ustankom 1941. godine, da bi nakon disolucije Jugoslavije Crna Gora 2006. godine povratila svoju punu državnost i suverenost

Neka je vječna slava i hvala crnogorskim junacima stradalim pod Medovom i herojima Božićnog ustanka!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − one =