Matica crnogorska Ogranak Danilovgrad  – Veče posvećeno filmskim stvaraocima Radomiru Baju Šaranoviću i Zdravku Velimiroviću

Na večeri će govoriti Branko Baletić, reditelj; Andro Martinović, reditelj; Dragan Mitov Đurović, publicista i Veselin Popović, predśednik Ogranka Matice crnogorske Danilovgrad.

Danilovgrad, Hotel „Zeta“, srijeda 7. decembar 2022. u 18 sati.

Povodom 9. decembra – Dana oslobođenja i Dana Opštine Danilovgrad Ogranak Matice crnogorske Danilovgrad organizuje program posvećen dvojici istaknutih filmskih stvaralaca porijeklom iz danilovrgadskog kraja.

Radomir Bajo Šaranović, (Kosovi Lug, Danilovgrad, 1937–2001) diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem je bio i redovni profesor. Bavio se filmskom i pozorišnom režijom. Režirao više dokumentarnih i igranih filmova, pozorišnih predstava. Dobitnik  je Trinaestojulske nagrade i drugih priznanja. Njegovi najpoznatiji filmovi su Svadba (1973) i 13. jul (1982), a reditelj je i zapaženih pozorišnih predstava Don Kihot i Sančo Pansa, Hvalisavi vojnik (1966), Ratna sreća (1975).

Režiser Zdravko Velimirović, (Cetinje, 1930 – Beograd, 2005) gimnaziju je završio u Kotoru a diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i na Institutu visokih filmskih studija u Parizu. Bio je Redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pored igranih filmova, radio je i dokumentarne filmove, radio drame, a bavio se i publicistikom. Izabran je i za redovnog člana CANU. Dobitnik Trinaestojulske nagrade SR Crne Gore (1949. i 1969), Zlatne arene u Puli za režiju filma Derviš i smrt i drugih priznanja. Njegovi najpoznatiji filmovi su Lelejska gora (1968), Derviši smrt  (1974) i Vrhovi Zelengore (1976).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + one =